Reflü Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
22 Temmuz 2024

Reflü Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Reflü Hastalığı

Reflü hastalığı, göğüs kafesinin arkasında yanma hissi ile karakterize edilen ve sıklıkla doktora başvurulan bir durumdur. Bu hastalıkta, tüketilen yiyeceklerin ve mide asidinin yemek borusuna geri gelmesi ve ağızda acı bir tat oluşturması gibi rahatsızlıklar yaşanır. Reflü, özellikle yemeklerden sonra rahatsızlık hissi yaratır. Türkiye'de nüfusun yaklaşık %20'si bu rahatsızlık nedeniyle doktora başvurmaktadır.

Reflü rahatsızlığında, çikolata, baharat, yağlı yiyecekler, alkol ve taze sıkılmış meyve suları gibi gıdaların tüketimi semptomları artırabilir. Bu durumda ağrılı yutkunma, geğirti, hıçkırık, bulantı ve kusma gibi belirtiler görülebilir. Ayrıca reflü, öksürüğe, diş çürüklerine ve boğaz ağrısına da sebep olabilir. Mide asidinin uzun süre yemek borusuyla temas etmesi, yemek borusunda hasar oluşturabilir ve yanma hissine neden olabilir.

Reflü hastalığının tedavisinde, yaşam tarzı değişiklikleri ve doktorun verdiği ilaçların kullanımı önemlidir. Bu şekilde reflüden kurtulabilir ve rahatlayabilirsiniz. Fazla kilo almak, karın içi basıncını artırarak mideye baskı yapar ve reflü hastalığını daha da kötüleştirir.

Reflü Hastalarının Yapmaları Gerekenler

  • Fazla kilolardan kurtulmak
  • Sigarayı bırakmak
  • Dar elbiseler giymemek
  • Yağlı ve fast food yiyeceklerden uzak durmak
  • Domates salçası kullanmamak
  • Alkolden uzak durmak
  • Çikolata, nane, soğan, sarımsaktan uzak durmak
  • Kahveden uzak durmak

Reflü Hastalığı Testleri

  • Baryum Özefagus Mide Duodenum Grafisi: Yemek borusu ve midenin incelendiği bir testtir.
  • Gastroskopi: Endoskop ucunda ışık bulunan esnek bir tüptür. Mideye doğru iletilerek yemek borusunun incelenmesidir.
  • Özefagus Manometresi ve pH Metre: Burundan çok ince bir tüp yemek borusundan mideye gönderilerek basınç ve yukarı çıkan asit miktarının ölçülmesidir.

Reflü tedavi edilmezse, altında başka ciddi sebepler yatabilir. Yemek borusunda darlık, kanama ve kanser öncesi değişikliklere neden olabilir. Reflü hastalığında karşılaşılan diğer belirtiler arasında kilo kaybı, kanama, yutma güçlüğü, boğulma hissi, öksürük ve ses kısıklığı bulunabilir. Günümüzde yaygın olarak reflü ameliyatı yapılmaktadır. Kullanılan ilaçlar fayda etmediğinde ve yıllarca ilaç kullanmak istemeyen hastalar reflü ameliyatını kabul edebilirler. Reflü ameliyatı ile eğer mide fıtığı da ilerlemiş ise alınabilir.

Reflü şikayetini azaltmak için doktorunuzun önerdiği reflü diyetini uygulamanız gerekmektedir. Azar azar yemek yemek ve yemekten 3 saat sonra uyumak önemlidir. Reflünün kanser yapıp yapmadığı bilimsel olarak araştırılmaktadır, fakat bu rahatsızlıkta gereken önlemlerin bir an önce alınması gerekmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Domates Virüs Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Domates Virüs Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Akut Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Akut Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Dil Hastalıkları Nelerdir?

Dil Hastalıkları Nelerdir?

Beyin Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Beyin Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Kuru Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Kuru Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi