Okb Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

Okb Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB)

Endişeli düşünceler, zaman zaman günlük yaşamda güvenli ve emin olmanızı sağlayabilir. Ancak, bu düşünceler saplantı haline gelir ve tekrarlarsa, günlük hayatta zorluk yaratan sağlıksız davranış biçimleri olarak ortaya çıkabilir. Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) hastalığında, anksiyetesi olan bireylerde takıntılar (obsesyonlar) veya zorlayıcı davranışlar (kompulsiyonlar) sıkça görülür. Bu kompulsiyonlar, sıkıntılı düşünceleri önlemek amacıyla yapılan eylemler olarak tanımlanır.

OKB'nin Sosyal ve Duygusal Etkileri

OKB'si olan insanlar, genellikle bu zorunluluklarını yerine getirme konusunda utanma duygusu yaşarlar. Bu utanma duygusu, sorunun ve ayıbın daha da kötüleşmesine neden olabilir. Bunun sonucunda OKB ile ilişkili gizlilik, teşhis ve tedavide gecikmeye yol açabilir. Aynı zamanda, çocukların okula gitmemesi veya yetişkinlerin eve kapanmaları gibi sosyal sakatlıklara neden olabilir.

OKB'nin Belirtileri Nelerdir?

Temizlik ve Düzen: Aşırı kontaminasyon korkusunu azaltmak için; takıntılı el yıkama veya ev temizleme, belirli bir yerde kitap veya çatal gibi nesnelerin yerini değiştirme zorunluluğu ve düzen ve simetri hastalığı görülebilir.

Sayma ve İstifleme: Yürürken kaldırım blokları gibi öğeleri art arda sayma, önemsiz posta ve eski gazeteleri, eşyaları istifleme gereksinimi görülebilir.

Güvenlik ve Kontrol: Örneğin; başkalarına karşı olan, kapıların kilitli olup olmadığını kontrol etme, sobanın söndürülüp söndürülmediğini tekrar tekrar kontrol etme gibi zorlayıcı davranışlara neden olabilecek obsesif korkular görülebilir.

Cinsel Konular: Cinsel aktivite ile ilgili bir tiksinti hissi görülebilir.

Dini ve Ahlaki Meseleler: Günde birkaç kez dua etmek veya kendi işine, hatta başkalarının işlerine müdahale etmekte kendini zorunlu hissetmek görülebilir.

OKB'si olan kişiler, depresyon, kaygı bozuklukları, yeme bozuklukları, alkol ve madde kullanımı sorunları gibi diğer zihinsel sağlık sorunlarıyla da karşılaşabilirler.

OKB'nin Oluşma Nedenleri

OKB'nin genetik ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonundan geliştiği düşünülmektedir. Aile öyküsü, sosyal faktörler ve psikolojik faktörler de dahil olmak üzere OKB'yi geliştirme riskini artırabilir. OKB, birkaç nörolojik faktöre ve özellikle düzensiz serotonin düzeylerine bağlanmıştır. Beyindeki kimyasal, yapısal ve işlevsel değişikliklere veya anormalliklere yönelik araştırmalar devam etmektedir.

OKB'nin Tedavisi

OKB tedavi edilebilir bir hastalıktır. Profesyonel psikolojik destek almak iyileşmeye yönelik en yararlı adımdır. Bazı ciddi vakalarda reçete edilen ilaçlar daha da etkili olacaktır. Tedavi sürecinde şu yöntemler kullanılabilir:

  • Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT): OKB'nin tedavisinde en etkili terapilerden biridir. Obsesyonların ve kompulsiyonların neden olduğu anksiyete ile başa çıkmak için stratejiler geliştirilir.
  • İlaç Tedavisi: Serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI'lar) gibi antidepresan ilaçlar, OKB belirtilerini hafifletmek için kullanılabilir.
  • Maruz Bırakma ve Tepki Önleme (ERP): Bu terapi, kişilerin obsesyonlarına maruz kalmasını ve kompulsiyonlarını yerine getirmemeyi öğrenmesini amaçlar.
OKB, yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebilir, ancak uygun tedavi ve destek ile yönetilebilir ve semptomlar büyük ölçüde azaltılabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Varis Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Varis Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Astım Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Astım Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Burger Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Burger Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Kalıtsal Hastalıklar Nelerdir?

Kalıtsal Hastalıklar Nelerdir?

Domates Kök Hastalıkları Nelerdir?

Domates Kök Hastalıkları Nelerdir?