Porfiria Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

Porfiria Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Porfiria Hastalığı

Porfiria hastalığı, halk arasında "vampir hastalığı" olarak da bilinmektedir. Bu hastalık, biyosentezde bulunan bazı enzimlerin eksikliği sonucu ortaya çıkan bir hastalık türüdür. Porfiria hastalığı, kırmızı kan hücrelerinden biri olan hemoglobin sentezi sırasında meydana gelir. Hastalık, genetik olarak anne veya babadan çocuğa geçebilir ve genetik yatkınlık önemli bir risk faktörüdür.

Porfiria Hastalığının Türleri

Porfiria hastalığı, iki ana gruba ayrılır:

  • Akut Porfiria: Bu tür, ani ve şiddetli ataklarla karakterizedir. Sindirim sistemi, sinir sistemi ve cilt üzerinde etkili olabilir.
  • Kutanöz Porfiria: Bu tür, ciltte güneş ışığına karşı aşırı duyarlılık ve ciltte su toplaması gibi belirtilerle karakterizedir.

Porfiria Hastalığının Tarihçesi

Porfiria hastalığı yüzyıllar öncesine dayanmaktadır. Hastalığın bazı çeşitleri çok ağır vakalara yol açabilir ve bu ağır vakalar, vücut gelişimi bozukluklarına neden olabilir. Özellikle bu hastalığa yakalanan çocuklar, gündüz yerine akşam dışarı çıkmayı tercih edebilirler. Bu durum, hastalığın popüler kültürde "vampir hastalığı" olarak anılmasına neden olmuştur. Ancak, bazı doktorlar hastalığın ne anlama geldiğine dair bilgi eksikliği nedeniyle yanlış teşhis koyabilirler. Porfiria hastalığı dikkat edilmesi gereken ve ölümcül olabilecek derecede ciddi bir hastalıktır.

Porfiria Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

  • Sindirim sistemi ile ilgili bulgularda aniden başlayan şiddetli karın ağrıları, bulantılar, kusma, kabızlık ve ishal görülür.
  • Nöropsikiyatrik belirtilerinden görsel veya işitsel halüsinasyonlar, zihin bulanıklığı, depresyon ve paranoya görülür.
  • Nörolojik bulgular arasında bulunan his kaybı, uyuşma, karıncalanma, kuvvetsizlik ve kas ağrıları görülür.
  • Çarpıntı, hipertansiyon, göz kararması ve bayılmalar görülür.
  • Güneş ışığına karşı aşırı duyarlılık ve ciltte su toplaması görülür.
  • Böbrek fonksiyonlarında azalma görülür.
  • Kol, bacak ve sırt bölgesinde şiddetli ağrılar meydana gelir.
  • Dişlerde anormal renkler ortaya çıkar.

Porfiria Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Porfiria hastalığının tedavisi sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli etkenlerden biri, hastalığı tetikleyici unsurlardan uzak durmaktır. Açlık, güneşte kalma, alkol ve sigara gibi bazı unsurlardan kaçınılmalıdır. Porfiria hastalığı ataklarında kandaki demir miktarını azaltmak için doktorların önerdiği ilaçlar kullanılmalıdır. Bazı ilaçların yan etkileri ile oluşan karaciğer rahatsızlıkları ve vücutta fazla biriken demir gibi unsurlardan da uzak durulmalıdır. Ataklar sırasında ağrı çok şiddetli olduğunda kuvvetli ağrı kesiciler kullanılabilir. Hastanın kullanacağı ilaçlar, hastalığın derecesine göre belirlenmeli ve ona göre kullanılmalıdır.

Porfiria hastalığı, nadir görülen ancak ciddi sonuçlara yol açabilen bir hastalıktır. Hastaların ve ailelerinin, hastalığın belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında bilinçli olmaları önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kızıl Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Kızıl Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Bel Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Bel Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Yaşlılık Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Yaşlılık Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Ceviz Hastalıkları Nelerdir?

Ceviz Hastalıkları Nelerdir?

Vertigo Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Vertigo Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi