Omurga Hastalıkları Nelerdir?
25 Temmuz 2024

Omurga Hastalıkları Nelerdir?

Omurga Hastalıkları

Omurga, vücut yapısının orta kısmında yer alan ve hareketliliği ile dengeyi sağlayan bir kemik yapısıdır. Sıralı bir sütun halinde olan bu yapı, bazı organlarla bağlantılı olarak işlevini yerine getirir. Kalıtsal veya çevresel faktörlerle birlikte omurga hastalıkları oluşabilir. Boyun, sırt, bel ve kuyruk sokumu bölgelerinde omurga kemikleri yer alır. Bu alanlardan herhangi birinin hasar görmesi halinde omurga rahatsızlıkları ortaya çıkabilir.

Lomber Disk Hastalığı

Bel bölgesindeki omurlar arasındaki disklerde hasar meydana gelmesi, lomber disk hastalığının ortaya çıkmasına neden olur. Omurganın bel kısmındaki sinirlere baskının oluşmasıyla birlikte şiddetli ağrı hissi ortaya çıkar. Bu durum ani hareketlerle daha da kötüleşebilir. Lomber disk hastalığı kapsamında omurga problemine yol açan hasarlı sinirlerin ağrısı bacaklara kadar yayılabilir. Bu hastalıkla birlikte idrar tutamama, iktidarsızlık ve felç meydana gelebilir. Bel ve bacak kısmında güç kaybı, uyuşma hissi gibi durumlar bu hastalığın belirtileri arasındadır. Fiziksel ve ilaçlı tedavi yöntemleriyle bu omurga hastalığı belirli bir vadede iyileştirilebilir.

Kifoz Hastalığı

Omurga yapısının öne doğru eğrilmesiyle ortaya çıkan bu hastalık, halk arasında kamburluk olarak bilinir. Omurga düzenine deri yüzeyinde yan cepheden bakıldığında anatomik yapıda eğriliklerin ortaya çıkması kaçınılmazdır. Boyun, sırt, bel ve leğen kemiği bölgesindeki şekil bozuklukları kifoz hastalığı açısından önemli omurga alanlarıdır. Bu hastalık genellikle sırt bölgesinde ortaya çıkar ve sırt bölgesindeki çıkıntı kötü bir görünüme yol açar. Kalıtsal veya dış etkenlerden sonra meydana gelebilen bu rahatsızlık, omurgaların deforme olup birbirine yapışmasıyla yapısal bozuklukları beraberinde getirir. Bu hastalığın erken teşhisi halinde tedavi mümkündür, ancak ilerlemesi durumunda tedavi zorlaşmaktadır.

Omurga Enfeksiyonları

Omurgada meydana gelen virüslerin yıkıcı etkisi iltihaplanmaya yol açarak enfeksiyon oluşumuna neden olur. Çeşitli mikroorganizmaların varlığı omurga kemiklerinde tahribata sebep olur. Bu durum bağışıklık sistemi dengesini bozarak omurga hastalığına davetiye çıkarır. Bu rahatsızlığın ortadan kaldırılması için tıbbi tedavinin hekim kontrolünde yapılması iyileşme açısından fayda sağlar.

Omurga Hastalıklarının Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Omurga hastalıklarının belirtileri arasında şunlar yer alır:

  • Ağrı
  • Uyuşma
  • Güç kaybı
  • İdrar tutamama
  • Yürüme zorluğu

Omurga hastalıklarının tedavi yöntemleri ise şunlardır:

  • Fizik tedavi
  • Cerrahi müdahale
  • İlaç tedavisi
  • Rehabilitasyon

Omurga hastalıklarının erken teşhisi ve uygun tedavi yöntemleri ile hastaların yaşam kalitesi önemli ölçüde artırılabilir. Bu nedenle, omurga sağlığını korumak ve herhangi bir belirti görüldüğünde uzman bir hekime başvurmak büyük önem taşır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Penis Hastalıkları Nelerdir?

Penis Hastalıkları Nelerdir?

Safra Kesesi Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Safra Kesesi Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde 5 Hastalık Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde 5 Hastalık Belirtileri ve Tedavisi

Hastalık Çeşitleri Nelerdir?

Hastalık Çeşitleri Nelerdir?

Domates Bakteriyel Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Domates Bakteriyel Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi