Kadın Hastalıkları Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
22 Haziran 2024

Kadın Hastalıkları Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Kadın Hastalıkları Ameliyatı

Kadın hastalıkları ameliyatı, kadınların yaşadıkları jinekolojik problemler nedeniyle son çare olarak yapılan bir müdahaledir. Miyomlar, kistler veya rahim ve yumurtalık kaynaklı şiddetli ağrılar gibi sebeplerden dolayı rahmin veya yumurtalıkların alınması gerekebilir. Jinekolojide en sık yapılan kadın hastalıkları ameliyatlarından biri, rahmin alınması ameliyatıdır. Bu ameliyatın yapılmasının ana nedeni, tümörlere neden olan miyomların varlığıdır. Yapılan araştırmalara göre, 25-30 yaş aralığındaki kadınların yüzde yirmisinde bu tür tümörler görülmekte ve ilerleyen yaşlarda daha fazla ortaya çıkmaktadır. Halk arasında "ur" olarak bilinen bu tümörler, nohut büyüklüğünde, yuvarlak ve pembemsi renkte olan tanecikler şeklindedir. Kendilerini ağrılar ve kanamalar ile belli ederler. Fark edildiğinde hemen alınmaları veya tedavi edilmeleri gerekmektedir.

Yapılan Kadın Hastalıkları Ameliyatları Nelerdir?

  • Endoskopik Ameliyatlar (Kapalı Cerrahi): Kadın hastalıkları ameliyatları, kapalı cerrahi yöntemi ile iki şekilde, laparoskopik ve histeroskopik olarak yapılmaktadır. Poliplerin çıkarılması, urların alınması, rahim içindeki yapışıklıkların açılması histeroskopik olarak gerçekleştirilir.
  • Vajinal Ameliyatlar: Vajinal yoldan rahmin ve yumurtalıkların alınması, idrar torbası sarkmalarının giderilmesi, bağırsakların vajinaya sarkan son kısmının probleminin çözümlenmesi bu ameliyatlardandır.
  • İdrar Kaçırma Ameliyatları: İlerleyen yaşlarda özellikle görülmeye başlanan idrar kaçırma problemlerinin çözümünde alternatif olan ameliyatlardır. Bu kadın hastalıkları ameliyatı, mesane boynuna askı takılarak yapılır ve bu şekilde idrar kaçırma problemleri de tedavi edilir.
  • Onkolojik Ameliyatlar: Kansere sebep olan kadın hastalıkları ameliyatıdır. Bu işlem ile erken dönemdeki yumurtalık ve rahim kanserlerinin ameliyatları yapılmaktadır.
  • Yumurtalık Kisti Ameliyatı: Her zaman için ameliyat edilmesine gerek duyulmayan kistler, ilerleyen dönemlerde büyüyerek hastanın ağrı ve kanamalarına sebep olabilir. Ameliyatın türü, kistin çeşidine ve büyüklüğüne göre yapılmaktadır. Yaklaşık olarak bir saat kadar süren bir ameliyattır.

Vajinal ameliyatlardan biri olan rahim alınması ameliyatı, yani histerektomi, tüm kadın hastalıkları ameliyatları arasında önemli olup, daha dikkatli yapılması gereken bir ameliyattır. Aynı zamanda sonucunda psikolojik sorunlar da beraberinde getirebilecek bir kadın hastalıkları ameliyatıdır. Bu ameliyat yapılmadan önce doktor ve hasta, bütün riskleri göz önüne alarak bir fikir alışverişinde bulunmalıdır. Ameliyatın riskleri ve anestezi yöntemi hastaya anlatılmalı ve sonucunda hastanın yaşayacağı yeni bir dönem aktarılmalıdır. Rahim alınması ameliyatı, kadının çocuk doğurma sürecini sona erdirir. Bu durum, kişide olumsuz sorunlar yaratabilir. Ameliyat sonrasında yorucu işlerden uzak durulmalıdır. Hasta, tuvalet esnasında ıkınmalardan olabildiğince kaçınmalıdır. Doktor ise kadın hastalıkları ameliyatı sonrasında hastaya gerekli olan tüm desteği vermelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni