Kalp Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi
21 Haziran 2024

Kalp Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Kalp hastalıkları, toplumda yaşamı tehdit eden hastalık grupları arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Akciğerlerin üzerinde, göğüs kafesinde yer alan kalp, canlılar için yaşam merkezi olarak kabul edilir. Vücudun besin ve oksijen ihtiyacı kalp tarafından karşılanır. Kalbe bu konuda destek veren koroner arter denilen damarlar, kalp sağlığının devamlılığında önemlidir. Kalpte ya da koroner arterlerde oluşan herhangi bir sorun, kalp hastalıkları açısından risk kabul edilir. Kalp hastalıkları kapsamlı bir terimdir çünkü kalple ilgili pek çok hastalık bulunmaktadır. Bunların bir kısmı doğuştan, bir kısmı da sonradan oluşan hastalıklardır.

Kalp Hastalıklarının Belirtileri

Kalbin üzerine düşen görevleri yerine getirememesi halinde hem kalbin kendisinde hem de başka organlarda rahatsızlıklar oluşabilir. Kalp hastalıkları olarak tanımlanan rahatsızlıklarda hastalarda oluşan belirtiler benzer yakınmalardan oluşur. Genellikle aşağıdaki belirtiler görülür:

  • Ağrı
  • Halsizlik ve yorgunluk hissi
  • Nefes darlığı
  • Karın ve bacaklarda ödem
  • Çarpıntı
  • Öksürük
  • Hazımsızlık
  • Bayılma
  • Morarma
  • Baş ve ensede ağrı

En Yaygın Kalp Hastalıkları

Damar Sertliği

Kalbi besleyen koroner arterlerde oluşan bu rahatsızlık, kalp hastalıkları arasında en önemlilerinden biridir. Damar çeperinin yağlanma nedeniyle yapısal bozulmaya uğramasıyla ortaya çıkar. Daralan damarlar nedeniyle kalbe yeterli miktarda kan gitmez. Zamanla damarlar esnekliğini kaybeder. Bu sorun, kan basıncının artmasına, damar çeperinde zedelenme ve pıhtı oluşumuna neden olur. Koroner damarlarda damar sertliği oluşması yüzünden kalbe giden kan miktarı azalır ve kalpte çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkmaya başlar. Buna bağlı olarak çeşitli damar hastalıkları da oluşabilir.

Kalp Krizi

Damarlardaki daralma sonucunda kalbe giden kan akımının engellenmesiyle oluşan kalp hastalıklarından biri de kalp krizidir. Bunun sonucunda kalp kaslarının bir kısmı oksijensiz kalır ve bölgede kalıcı hasar oluşur. Hasarın neticesinde kalpte ritim bozukluğu, kalp atımlarında düzensizlik gibi sorunlar yaşanabilir. Kalp krizi, toplumda ölüm nedenleri arasında üst sıralarda yer alan bir rahatsızlıktır.

Kalp Yetmezliği

Bu rahatsızlık, kalbin işlevini yerine getirememesi nedeniyle ortaya çıkar. Kalp, vücudun ihtiyacı olan kanı pompalama görevini yerine getiremeyecek duruma gelir. Buna sebep olan etkenlerin başında kalp krizi, virüs enfeksiyonları, yüksek kan basıncı, kalp kasındaki zayıflamalar gelir. Kalp yetmezliği, kalpte tek yönlü işlev gören kapakçıkların birinin bile görevini aksatması sonucunda oluşabilir. Kalbin bir kısmı kanla beslenemediği için çorak bir tarla gibi olur. Kalbin bu kısmı görev yapamadığı için vücutta bu alandan beslenen diğer organlar da olumsuz şekilde etkilenebilir. Kalp yetmezliği çeşitli derecelerde oluşabilir. Eğer erken aşamada tedaviye başlanmazsa, hastanın yaşamını kaybetmesi kaçınılmazdır. Tedavide kalbin etkilendiği bölgelerde geri dönüşüm olmasa da hastanın yaşam kalitesi yükseltilebilir. Gerekirse ilerlemiş vakalarda hastalara kalp pili takılabilir.

Göğüs Anjini

Kalp hastalıkları arasında yer alan göğüs anjini, damardaki tıkanma yüzünden kalbe yeterince kanın ulaşmaması sonucunda oluşur. Bu hasta grubunda özellikle hareketli zamanlarda yani spor yaparken, koşarken, merdiven çıkarken, stres ve üzüntü durumunda kalbe giden kan akışında azalma olur. Dinlenme sırasında nispeten sorun azalır. Hastada göğüste sıkışma, ağrı gibi belirtiler oluşur. Göğüsten boyun ve kollara yayılan ağrı dinlenmeyle hafifler. Bu rahatsızlık, damar hastalıkları açısından önemli bir uyarı niteliğindedir.

Kalp Hastalıkları Risk Faktörleri ve Korunma Yolları

Kalp hastalıkları çeşitli sebeplerle oluşabilir. Genetik olarak oluşan kalp hastalıkları en riskli olanıdır. Bunun dışında stres, diyabet gibi etkenlerle oluşan kalp hastalıkları açısından önlem almak mümkündür. Ailede kalp krizi geçiren aile büyükleri varsa, kişilerin kalp krizi geçirme riski yüksek olur. Bu nedenle kolesterol yüksekliği, tansiyon gibi sorunlar erken aşamada teşhis edilerek kontrol altına alınmalıdır. Tedavide gecikilirse göğüs anjini, kalp krizi geçirme gibi riskler oluşabilir. Ayrıca kalp hastalıklarından korunmak için yaşam tarzı değişikliklerine gidilmesi de önemlidir. Sigara kullanımının bırakılması, alkolden uzak durulması, stresin etkisinden kurtulmak, beslenmeye dikkat etmek, sonradan oluşan kalp hastalıklarının önlenmesinde faydalı olur.

Kalp hastalıkları açısından risk taşıyan herkes, bunlardan korunmak için önlemler almalı ve rutin kalp kontrollerini ihmal etmemelidir. Hareketsiz yaşamdan kaçınılmalı, beslenmeye dikkat edilmeli, kilo kontrolü yapılmalı ve stresten uzak durulmalıdır. Bunlar direkt olarak kalp hastalığına neden olmasa da hastalıklara uygun zemin hazırlayabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İnek Hastalıkları Nelerdir?

İnek Hastalıkları Nelerdir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Hiv Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Hiv Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Şeker Hastalığı Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Şeker Hastalığı Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Ms Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Ms Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Kas Sinir Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Kas Sinir Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Dizanteri Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Dizanteri Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi