Kemik Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi
25 Temmuz 2024

Kemik Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Kemik Hastalıkları

Kemik hastalıkları, iskelet sisteminin parçalarını oluşturan kemiklerin zayıflaması ve kırılması sonucu ortaya çıkan önemli sağlık sorunlarıdır. Kemik sağlığı açısından özellikle D vitamini büyük bir öneme sahiptir. Kemiklerde meydana gelen rahatsızlıkların birçok nedeni bulunmaktadır.

Kemik Hastalıkları Neden Olur?

  • Renal Osteodistrofi: Böbrek sorunları olan kişilerde görülen bir kemik rahatsızlığıdır. Kronikleşmiş böbrek rahatsızlığı olan kişilerde kemik hastalıkları kolay kolay iyileşemez ve kemik dokusunun bozulması söz konusudur.
  • Osteoporoz: Metabolizma kaynaklı rahatsızlıklardan biridir. Bu rahatsızlık kemik kırılganlığına ve kemik yoğunluğunun azalmasına neden olur. Tedavisi olmadığı için rahatsızlığın ilerlememesi için önlemler alınır. Kemik yapısının gözenekli olmasına neden olur. En ufak bir işte bile yorgunluk ve güçsüzlük oluşmasına neden olur. Kişilerde 30 yaşından sonra kemiklerin oluşumu ve yenilenmesi yavaşlar. Bu yüzden kemik sağlığını koruması konusunda kişilerin bilinçli olması gerekir.
  • Raşitizm: D vitamini eksikliğinden kaynaklanan bir rahatsızlık türüdür. D vitamini eksikliği vücut metabolizmasının bozulmasına ve kemik sağlığının zarar görmesine neden olur.
  • Hiperparatiroidizm: Tedavisi mümkün olabilen bir kemik rahatsızlığıdır. Vücutta kalsiyum eksikliğinin oluşması ile meydana gelir. Tedavi edilmediği takdirde en ufak darbe, çarpma ve düşmede kemiklerin kırılmasına neden olur.
  • Osteitis Deformans (Paget Hastalığı): Genelde ilerlemiş yaşlarda görülen bir kemik rahatsızlığıdır. Şiddetli ağrı şeklinde kendini gösterir. Kemiklerin yapısında görülen anormallikler kemiklerin çok çabuk eğilip kırılmasına neden olmaktadır.
  • Osteonekroz: Kemik kanallarında küçük tıkanmalar sonucu oluşan bir rahatsızlıktır.
  • Kemik Kanseri: Tedavisi en zor olan rahatsızlıklardan biridir. Kemik kanseri, kanserin kemik üzerinde oluşmasından meydana gelir. Ağrılı bir rahatsızlıktır. Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte çevre kirliliği, düzensiz ve dengesiz beslenme, asitli ve kimyasal içeren yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi, genetiği ile oynanmış besinlerin tüketilmesinin kemik kanseri üzerinde büyük etkisinin olduğu saptanmıştır.

Kemiklerin Zayıflaması

Kemiklerin zayıflaması bir yaşlılık hastalığı değildir. Tamamen yeterli derecede kalsiyum ve D vitamininin tam olarak alınmamasından kaynaklanan bir rahatsızlıktır. Bu yüzden çocukluktan itibaren kemik sağlığına dikkat edilmeli ve gerekli besinlerin tüketilmesi gerekir. Sağlıklı bir iskelet sistemi, kişilerin hayat kalitesinin artmasını sağlar. Kişilerin kaliteli bir şekilde beslenmesi hem kemiklerin hem de vücuttaki diğer organların da sağlığı bakımından çok önemlidir.

Kişilerin aşırı derecede alkol, sigara, kahve tüketmesi, güneşten uzak kalması, vücudun hareketsiz kalması, kişilerin spor alışkanlığının olmaması, ailede kemik rahatsızlığı öyküsü bulunması kemik hastalıklarının oluşmasına davetiye çıkaran önemli nedenlerdir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları

Güncel

Astım Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Astım Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Ceviz Hastalıkları Nelerdir?

Ceviz Hastalıkları Nelerdir?