Buzağı Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi
24 Temmuz 2024

Buzağı Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Buzağı Hastalıkları

Yenidoğan inekler, sütten kesilene kadar buzağı olarak adlandırılır. Buzağı, anne sütünden kesildikten sonra "dana" adını alır ve yem yemeye başlar. Bu süreçte hayvanın etinden ve derisinden faydalanılır. Ancak buzağılar büyüyene kadar çeşitli hastalıklarla karşılaşabilirler. Buzağı hastalıkları şu şekilde sıralanabilir:

Pasif Transfer Yetersizliği

Pasif transfer yetersizliği, kolostrumun yeteri kadar alınmaması sonucu oluşur ve bu durum immün sistemin zayıflamasına neden olur. Kolostral antikorlar, kuru dönemde birikir ve serum düzeyinin 12 katı olur. Bu süreçte buzağılar, doğumdan itibaren ilk 2 saat içinde süt emerler. İlk sağımdaki kolostrum verilmezse, süt abomasuma, rumene veya bağırsaklara kaçar ve burada bakterilerin birikmesine ve gaz oluşumuna neden olur. Bu durum, hayvanda kötü kokuya ve aşırı gaz çıkarmaya yol açar.

Zayıf Buzağı Sendromu

Anne gebe iken yetersiz beslenme eksikliği varsa, doğan buzağıda zayıf buzağı sendromu görülür. Plasental yetersizlik ve kongenital nedenlerle doğum sırasında anne güçlük çeker. Annenin solunum yetmezliği, iştahsızlık, refleksin zayıf olması, yem yiyememesi gibi durumlar buzağıda emme refleksinin zayıf olmasına neden olur. Buzağıda güçsüzlük oluşur ve ayakta duramaz hale gelir. Ayrıca, yeterince kolostrum alamadığı için hastalanır.

Süt İçeren Rumen Sendromu

Yeni doğan buzağılar, 6 haftalık olunca rumen timpani hastalığına yakalanabilir. Bu hastalık iştahsızlık ve gelişme geriliği ile kendini gösterir. Buzağı, iki litreden fazla süt içerse veya zorla süt içirilirse solunum güçlüğü ve gelişim geriliği ortaya çıkar. Rumen sıvısı pis kokar ve süt pıhtılaşır. Buzağı süt içtiği zaman ishal olur ve hastalanır.

Primer Ruminal Timpani

Hafif ve orta düzeydeki timpani, kötü, kalitesiz ve kokmuş kaba yemlerle beslenme sonucu ortaya çıkar. Yüksek enerji verilmesi de hastalığa neden olabilir. Bu durumda gelişim geriliği ve kilo kaybı görülür. Hayvanda sürekli açlık hissi oluşur ve yem yediği halde zayıflama devam eder. Açlık çukurunda ve midesinde timpani sesleri duyulur.

Abomasitis ve Abomasal Ülserler

Sütten kesilen buzağıya kalitesiz kaba yem verilirse hastalık görülür. Yem yeterince yağlanmaz ve hazırlanırken özen gösterilmezse abomasitis ve abomasal ülserler meydana gelebilir.

Abomasal Timpani

Süt yerine kullanılan kalitesiz mama ve bozuk soğuk süt, abomasal timpani hastalığına neden olabilir. Buzağıda gaz problemi, solunum güçlüğü ve iştahsızlık görülür. Vücutta şişlik oluşur.

Buzağı Hastalıklarının Önlenmesi İçin Neler Yapılmalıdır?

Doğum yapacak inek, temiz ve sakin bir ortamda doğum yapmalıdır. Buzağının mikrop kapmaması için temiz bir ortam sağlanmalıdır. Buzağı doğduktan sonra göğüs kafesi bastırılarak rahat nefes alması sağlanmalıdır. Enfeksiyon riskini azaltmak için solunum yolları açık tutulmalıdır. Buzağı kuru bezle kurutulmalı ve göbek kordonu steril bir şekilde kesilmelidir. Buzağı doğar doğmaz süt verilmemeli, 2 saat sonra az miktarda süt verilmelidir. Ayrıca, doğan buzağıya septisemi aşısı yapılması önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Konuşamama Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Konuşamama Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Als Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Als Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Obezite Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Obezite Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Takıntı Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Takıntı Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Beyaz Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Beyaz Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Astım Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Astım Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Grip Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Grip Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Ruh Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Ruh Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi