Bebek Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

Bebek Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Bebek Hastalıkları

Bebek hastalıklarının meydana gelmesinin en büyük sebeplerinden bir tanesi de mide kapaklarının ilk 3-4 ay boyunca sağlıklı çalışmamasından kaynaklanmaktadır. Bu sebepten dolayı, bebeğinizi beslenme sonrasında yatırmaktan kaçınmalısınız. Beslenme sonrasında bebeğinizi yatırmak, kaldırmak, altını değiştirmek veya bebeği evirip çevirmek midesinin bulanmasına sebep olabilir. Bu yüzden, beslenme sonrasında bebeğinizin 15-20 dakika boyunca dik ve hareketsiz kalmasını sağlamalısınız. Almış olduğunuz bu önlemlere rağmen bebeğiniz huzursuzluk yaşıyorsa, sürekli ağlıyorsa, ayaklarını sürekli karnına doğru çekiyorsa ve ıkınma-kızarıklık durumları yaşıyorsa, bu tip durumlar gaz sancıları olabilir. Böyle durumlarla karşılaşmanız halinde doktorunuzun size tavsiye edeceği gaz çıkarma ilacını kullanabilirsiniz.

En Sık Rastlanılan Bebek Hastalıkları

Bebeklerde Deride Yarık ve Kesikler

Bebeğinizin herhangi bir yerinde çeşitli sebeplerden dolayı yara meydana gelmiş ise ve yaranın dikilmesi gerekmiyorsa, yara kanamıyorsa öncelikle yara bölgesini yumuşak bir sabun kullanarak bol su ile yıkayınız. Daha sonra yumuşak bir bez yardımıyla yarayı kurulayınız. Betadin veya batikon tarzı antiseptik sıvılar yardımıyla yarayı iyice temizledikten sonra sargı bezi ile yarayı kapatınız. Ara ara yarayı kontrol etmeyi unutmayınız çünkü yarada meydana gelebilecek enfeksiyon belirtilerine karşı doktorunuza başvurunuz.

Bebeklerde Zedelenmeler

Bu tip durumlarda uyuşma veya şişmeye karşı soğuk kompres uygulanması bebeğinizi rahatlatacaktır. Ayrıca yaranın ağrısını dindirmek için ağrı kesici de kullanabilirsiniz. Uyguladığınız bu yöntemlere rağmen çocuğunuzda uyuşukluk, kafa çarpması esnasında kusma gibi belirtiler varsa mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna giderek tıbbi yardım alınız.

Bebeklerde Hafif Yanıklar

8-12 aylık bebeklerin en sık karşılaştığı hastalık türü hafif yanıklardır. Bu tip durumlarda ilk yapmanız gereken şey yanan bölgeyi soğuk suya tutmak olmalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli şey buz kullanımından uzak durmaktır. Çünkü tahriş olan bölgeye buz koyarsanız farkında olmadan bebeğinizin deri dokusuna zarar verebilir, yarayı daha fazla derinleştirebilirsiniz. Eczanelerde satılan yanık kremlerini kullanmak daha sağlıklı olacaktır. Ayrıca yanan bölgelerde kabarcıklar meydana gelirse bunları sakın patlatmayın, aksi halde açıkta kalan yara mikropların daha fazla oluşmasına sebebiyet verecektir.

Bebeklerde Kafa Derisinde Kabuklaşmalar

Böyle bir durumla karşılaşmanız halinde panik yapmanıza gerek yok çünkü bu tip durumlar bebeklerde sık görülen bir durumdur. Kuru beyaz ya da hafif sarı pul gibi kafa derisinde kabuk meydana gelir. Aslında yetişkin insanlarda meydana gelen kepek gibi düşünebilirsiniz; tek farkı bebeklerde balık puluna benzer şekilde görülürler. Böyle durumlarda eczanelerde pH değeri bebekler için özel olarak imal edilmiş şampuanları kullanabilirsiniz. Şampuanı kullanırken bebeğinizin başını masaj yapar gibi 2-3 dakika boyunca iyice ovalayın, daha sonra bol su ile iyice durulayın. Bebeğinizin başında şampuan kalmadığından emin olun, aksi takdirde mantar oluşumuna neden olabilir. Bu işlemi haftada 2-3 kere tekrarlayabilirsiniz.

Bebeklerde Halsizlik

Halsizlikten dolayı bebeklere ilaç vermek sakıncalı bir durumdur çünkü hekimler bu tip uygulamaların bebeklerde mide problemlerini tetikleyeceğini belirtmektedirler. Öncelikle bebeğinizi dinlendirin; eğer belirtiler ağırlaşıyorsa mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Bebeklerde Gaz Sancıları

Yapmanız gereken en önemli şey bebeğinizin karnına sıcak havlu koymak ve masaj yapmak olmalıdır. Ilık bir duş aldırmak da bebeğinizi rahatlatabilir. Ara ara araba ile gezmeye çıkarak kendini unutturacak şeyler yapılabilir. Bu mümkün değilse, evde bulunan saç kurutma makinesi, elektrikli süpürge ya da çalışan çamaşır makinesinin sesi bebeğinizin dikkatini dağıtarak rahatlamasına yardımcı olacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Varis Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Varis Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Lyme Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Lyme Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi