Psikiyatri Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

Psikiyatri Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Psikiyatri Hastalıkları

Günümüz toplumunda psikiyatri hastalıklarında belirgin bir artış gözlenmektedir. Bu artışın sebepleri arasında günlük hayatın getirdiği tatminsizlik, bunalım, şiddetli geçimsizlik gibi durumlar bulunmaktadır. Ayrıca, modern yaşamın getirdiği stres ve hızlı değişimler de bu hastalıkların daha sık görülmesine neden olmaktadır.

Psikiyatri hastalıklarını önlemek için yapılması gereken bazı görevler ve sorumluluklar vardır. Bu sorumlulukları yerine getiren kişiler, ileride psikiyatrik hastalıklar yaşama riskini azaltabilirler. Ancak, bu durum biraz da kişisel faktörlere bağlıdır. Kendini kontrol edebilme, disiplin, sabır gibi önemli kavramları hayata geçiren bireyler, psikiyatrik hastalıklardan kaçınabilirler.

Psikiyatri Hastalıkları Nelerdir?

Psikiyatri hastalıkları oldukça çeşitlidir. Bu makalede, hayatta daha sık karşılaşabileceğimiz bazı önemli psikiyatrik hastalıklara değineceğiz:

  • Stres: Stresi yaşamayan hemen hemen kimse yoktur. Hayatı olumsuz yönde etkileyebilen bu durum, özellikle iş ortamında ve ailevi nedenlerden dolayı daha sık görülmektedir. Baş ağrısı, bunalım gibi problemleri de beraberinde getirebilir. Stresin sadece yüzeysel olarak değil, birçok hastalığı da tetikleyebileceğini unutmamak gerekir. Yani, stres vücudu olumsuz yönde etkiler.
  • Uyku Bozukluğu: Uyku, günlük hayatın içerisinde yapılan işlere paralel olarak fiziksel ve zihinsel yorgunluğun atılmasına yardımcı olur. Uykunun bozulması ya da uykusuzluk, yaşam standardını bozarak kişiyi olumsuz yönde etkiler. Gece görülen uyku bozukluğu, gün içinde aşırı uyku ihtiyacını doğurur. Bu durum, tembellik, iş yapamama, halsizlik ve yorgunluk hissi gibi belirtilere yol açar.
  • Korku: Her türlü ihtimale karşı görülen endişe, kendisine veya sevdiklerine kötülük gelme ihtimali şeklinde ortaya çıkar. Korku, ruhsal bir problem olmasına karşın bazen bedensel belirtiler de gösterebilir. Aşırı terleme, dil tutulması, el ve ayakların kesilmesi, nefes almada zorluk çekme gibi belirtilerle kendini gösterebilir.
  • Depresyon: Uzun haftalar boyunca devam edebilen bu durum, ailevi ve sosyal çevreden kaynaklanabilir. Kişinin kendine olan güvenini yitirmesi, hayattan zevk almama, halsizlik ve karamsarlık gibi duygusal bozuklukları ifade eder.
  • Panik Atak: Sıkıntılı dönemlerde, özellikle korku ve endişe durumlarında meydana gelir. Nöbetleşe tekrarlayan panik ataklar kişiyi son derece rahatsız eder. Kalıcı bir durum olmamakla birlikte, ölüm korkusu sırasında kalp atışlarının hızlanması ve heyecanın artması durumunda görülür. Titreme, nefes almada zorluk, ölüm korkusu, terleme ve kusma gibi belirtilerle kendini gösterir.
  • Şizofreni: Bu hastalığa yakalanan kişiler dünyayı farklı bir şekilde algılar. Birey, etrafında olmayan şeyleri görür ve bu şekilde algılayarak davranır. Bazı hastalarda ani belirtiler gösterirken, bazıları yavaş yavaş ortaya çıkar. Aşırı derecede aşık olma, içine kapanma ve kendisine gösterilen ilgiyi kaybetme gibi belirtilerle kendini belli eder. Bu durumun önlenmesi için psikiyatri veya psikolog bölümlerinde tedavi görmek gereklidir.

Psikiyatrik hastalıklar, bireylerin yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilir. Bu sebeple, erken teşhis ve tedavi büyük önem taşımaktadır. Kişisel farkındalık ve profesyonel yardım ile bu hastalıkların üstesinden gelmek mümkündür.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sara Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Sara Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Domates Fidanı Hastalıkları Nelerdir?

Domates Fidanı Hastalıkları Nelerdir?

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları

Fil Ayağı Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Fil Ayağı Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Meniere Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Meniere Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Varis Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Varis Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Akciğer Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Akciğer Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi