Epilepsi Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

Epilepsi Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Epilepsi Hastalığı

Epilepsi hastalığı, insanlarda nöbetler halinde ortaya çıkarak beynin normal aktivitelerini gerçekleştirememesine neden olmaktadır. Epilepsi nöbetleri ya da krizleri, beklenmedik anlarda ortaya çıkabilmektedir. Beyinde meydana gelen anormal ve elektriksel aktivitelere bağlı olarak ortaya çıkan bu rahatsızlık, tamamen klinik bir durumdur ve "Sara hastalığı" olarak da bilinmektedir. Epilepsi hastalığı krizler şeklinde ortaya çıktığında, geçici bilinç kayıplarına ve daha birçok farklı belirtiye neden olabilir. Epilepsi hastalığı oldukça yaygın bir hastalıktır. Toplumda görülme sıklığı, ülkemizde ve dünya genelinde %0.5 ile %1 arasında değişmektedir. Erkekler ve kadınlar arasında görülme sıklığında herhangi bir fark yoktur. Yaş grubu olarak genellikle 16 yaşa kadar etkili olduğu gibi, 65 yaşından sonra da sık görülmektedir. Bu rahatsızlık bazen genetik özellikler taşıyabilir. Çocuk yaşlarda ortaya çıkan epilepsi hastalıkları, genellikle anne ya da babadan çocuğa geçer. Epilepsi hastalığının varlığından şüphe edilmesi durumunda kesinlikle doktora giderek muayene olunmalıdır.

Epilepsi Hastalığının Tarihi

Epilepsi hastalığı, çok eski yıllara kadar uzanan bir hastalıktır. Yapılan tarihi araştırmalar sonucunda epilepsinin M.Ö. 1000 yıllarına kadar izlenebildiği söylenebilir. Zamanla görülme sıklığı artan bu hastalık, Hipokrat tarafından da bahsedilmiştir. Hipokrat, M.Ö. 400 yıllarında yazdığı ilk kitabında bu hastalıktan bahsetmiştir. Bizans döneminde de tıbbi metinlerde konu edilen bu rahatsızlık, nöbetler sırasında yapılması gereken işlemlerle yazılmıştır.

Epilepsi Hastalığının Nedenleri

Epilepsi hastalığının birçok farklı nedeni bulunmaktadır. Bu hastalık, birçok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıktığı için gerekli muayeneler yapılmadığında net olarak nedenleri ortaya çıkarılamamaktadır.

Beyin Tümörleri: Beyin tümörleri, epilepsi hastalığına neden olabilen durumlardan biridir. Beyinde meydana gelen tümörler, belli bir zaman sonra ortaya çıkarak beynin elektriksel dengesinin bozulmasına neden olur.

Santral Sinir Sistemi Enfeksiyonları: Beyinde oluşan bazı enfeksiyon durumları da epilepsi hastalığına neden olabilir. Bu rahatsızlık, ciddi bir sorun haline gelse bile enfeksiyonlar yayılmadan müdahale edildiğinde olumlu sonuçlar alınabilir.

Beyin Damarı Sorunları: Beyin damarlarında ortaya çıkan rahatsızlıklar, doğrudan epilepsi hastalığına neden olabilir.

Kalıtsal Rahatsızlıklar: Yaygın olarak görülen kalıtsal rahatsızlıklar, anne veya babadan gelen genetik özellikler nedeniyle ortaya çıkabilir. Bu nedenle epilepsi hastalığı, aile içinde diğer bireylerde de görülebilir.

Epilepsi Nöbeti Sırasında Yapılması Gerekenler

  • Epilepsi nöbeti sırasında kişi ayaktayken bu durumu yaşıyorsa aniden düşerek başını çarpmaması için kişi tutulmalı ve rahat bir şekilde uzatılmalıdır. Çevrede sert ve tehlikeli cisimler varsa uzaklaştırılmalıdır.
  • Kriz geçiren kişi, kriz anında boğazını ve kendisini sıkan durumlardan rahatsız olacağı için üzerindeki sıkı giysiler gevşetilerek rahatlatılmalıdır. Soğan ya da kolonya gibi maddeler koklatılmamalıdır.
  • Hasta kriz anında aşırı bir kasılma sergileyecektir. Bu nedenle hastanın dilinin dişleri arasında kalmamasına dikkat edilmelidir. Kişinin ağzını açmaya çalışmak, dişlerin kırılması veya çenenin çıkması gibi sorunlara neden olabilir.
  • Son olarak, kişi kendine geldikten sonra aşırı yorulmuş olabilir. Bu nedenle geçici olarak dinlendirilmelidir.

Epilepsi Hastalığının Tanısı ve Tedavisi

Epilepsi hastalığının tanısının konulabilmesi için hastanın uzun süreler boyunca gözlemlenmesi gerekmektedir. Bu gözlem sonuçları doktora iletildiğinde daha sağlıklı bir şekilde tanı işlemi yapılabilir. Beyin görüntüleme yöntemleri, MR yöntemleri ve nöroloji testleri ile bu hastalığın tanısı konulabilir. Hastanın geçirmiş olduğu nöbetin bir epilepsi nöbeti olup olmadığını belirlemek için, nöbeti yaşayan kişi ve şahit olan kişiler tarafından kriz anlatılmalıdır. Bu anlatılanlar ve yapılan testler sonucunda daha olumlu sonuçlara ulaşılabilir.

Hastalığın tedavi aşamasında, öncelikle ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Epilepsi hastalığı için tedavi planlaması yapıldıktan sonra, hastanın kullandığı ilaçlar iyileştirici etkiler gösterebilir. Sorun devam ederse, bu hastalık için özel eğitimli cerrahlar tarafından cerrahi müdahaleler yapılabilir. Ayrıca, pil tedavisi de uygulanabilir. Pil tedavisinde beyine yerleştirilen bir pil sayesinde elektriksel dengesizlikler ortadan kaldırılabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Hasta Duası Okunuşu ve Anlamı

Hasta Duası Okunuşu ve Anlamı

Koyun Hastalıkları Nelerdir?

Koyun Hastalıkları Nelerdir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bebeklerde Kas Hastalıkları Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde Kas Hastalıkları Belirtileri Nelerdir?

Göz Hastalıkları Nelerdir?

Göz Hastalıkları Nelerdir?

Hastalık Korkusu Nedenleri?

Hastalık Korkusu Nedenleri?

Huntington Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Huntington Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde El Ayak Ağız Hastalığı Nelerdir?

Bebeklerde El Ayak Ağız Hastalığı Nelerdir?

Güncel

Anemi Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Anemi Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kore Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Kore Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Hangi Hastalığa Hangi Bölüm Bakar?

Hangi Hastalığa Hangi Bölüm Bakar?