Ruh Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi
22 Temmuz 2024

Ruh Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Ruh Hastalıkları

İnsan vücudu nasıl olumsuz etkenlerden etkilenip hasta olursa, insan ruhu ve akıl sağlığı da birçok nedenden dolayı hastalanabilir. Ruh sağlığı bozulan bireylerin yaşam kalitesi olumsuz yönde etkilenir ve bu durum çeşitli ruh hastalıklarına yol açar. Ruh hastalıkları, belirli bir nedene bağlı olmaksızın kadın, erkek, yaşlı veya genç fark etmeksizin herkesi etkileyebilir. Erken teşhis ve bireyin kendisi ile çevresindeki kişilerin duyarlılığı sayesinde birçok kişi tedavi edilebilir. Ruh hastalıklarının normal bir durum olduğunu kabul etmek ve herkesin başına gelebileceğini unutmamak önemlidir.

Ruh Hastalıklarının Tanısı ve Tedavisi

Ruh hastalıkları genellikle yavaş yavaş başlar ve ilerler. Fark edildiğinde, uzman psikiyatri doktorlarına başvurmak ve hissedilen durumu anlatmak gereklidir. Uzman doktorlar, hastayı dinleyip gerekli testler ve tahliller sonucunda hastalığı teşhis edebilirler. Erken tanı, ruh hastalıklarının tedavi edilme oranını artırır.

Ruh Hastalıkları Türleri

  • Organik Beyin Hastalıkları; fiziksel değişiklikler sonucunda ortaya çıkan ruh hastalıklarındandır. Fiziksel değişikliklerden olumsuz etkilenen bireylerin ruh hali, öfkeli, endişeli ve karışık bir hale gelir. Organik beyin hastalıklarını tetikleyen nedenler arasında yaşlanmaya bağlı hastalıklar, Parkinson, bunama, Alzheimer ve kalıtsal ruh hastalıkları yer alır.
  • Ruh ve Anksiyete Bozuklukları; depresyon, saplantılı ruh hali, duygusal bozukluk, travma sonrası stres bozukluğu, sosyal fobiler, panik atak, duygu durum bozuklukları, stres bozukluğu ve endişe bozuklukları gibi birçok psikolojik sorunu bir arada barındırır. Karmaşık duygular yaşayan bu bireylerin yaşamlarının öncesinde cinsel tacize maruz kalmaları, yaşanan travmalar ve savaş gibi durumlar ruh hallerinde bozulmalara yol açar. Düzgün bir tedavi ve ilaç kullanımı sonrasında bu durum düzeltilebilir. Ancak hastanın kendi ruhsal durumunun farkında olması ve iyileşmeyi istemesi gerekmektedir.
  • Bipolar Bozukluk; kişinin yaşamında inişli çıkışlı duygu değişiklikleri sonucunda girdiği depresyondan çıkamama durumudur. Ruh hastalıklarının çoğunun kaynağı olan depresyon, bipolar bozukluğu da tetikler. Kişi, yaşadığı sinirlilik, durgunluk ya da içe kapanıklık hallerini aşırı seviyelerde yaşar. Tedavisi mümkündür, fakat uzun bir süreçtir. Atakları önlemek ve daha az hasarla atlatmak için ilaç tedavisi kullanılır. Kişi, hayatına devam ederken tedavi olabileceği gibi ihtiyaç halinde klinik ortamda da tedavi altına alınabilir.
  • Psikotik Bozukluklar; bu grup hastalıklar, düşünme ve beyin süreçlerini etkileyen rahatsızlıklardan oluşur. Psikotik bozuklukları olan kişiler, gerçekçi düşünemezler ve bu nedenle birçok zorluk yaşarlar. Bu tür ruh hastalıkları olan bireyler, günlük hayatlarını bile sürdüremez hale gelirler. Psikotik bozuklukların tedavisi günümüzde maalesef yoktur. Gördükleri halüsinasyonlar, kişinin durumu yanlış algılamasına yol açar. Garip davranışlar sergileyen kişiler, kendileri ve çevresindeki insanlar için tehlike arz eder. Belirgin davranışlar arasında anlaşılmaz konuşmalar, tutarsız ve değişken hareketler yer alır. Bu ruhsal hastalığın en üst seviyesi şizofrenidir. Bazı şizofreni hastaları, toplumda silik bir şekilde aile desteği ile yaşayabilir.

Ekstra Bilgiler

Ruh hastalıkları, bireyin günlük yaşamını, iş hayatını ve sosyal ilişkilerini olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle, ruh sağlığına önem vermek ve belirtileri fark ettiğimizde uzman yardımı almak büyük önem taşır. Psikoterapi, ilaç tedavisi ve gerektiğinde hastanede yatış gibi tedavi yöntemleri, ruh hastalıklarının yönetiminde etkili olabilir. Ruh sağlığını korumak için düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmek, yeterli uyumak ve stres yönetimi tekniklerini kullanmak da önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Lepra Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Lepra Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Üreme Hastalıkları Nelerdir?

Üreme Hastalıkları Nelerdir?