Sivilce Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
25 Temmuz 2024

Sivilce Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Sivilce Hastalığı

Sivilce, en sık rastlanan cilt hastalıklarından biridir. Genellikle ergenlik döneminde başlayarak bazı bireylerde ilerleyen yaşlarda da devam edebilir. Cildimizi ne kadar temizlesek de sivilceler çıkmaya devam edebilir. Bazı kişiler basit tedavilerle sivilcelerden kurtulurken, bazıları yıllarca bu sorunla mücadele edebilir. Ergenlik döneminde %40 oranında sivilce görülmekte ve dermatologlar tarafından tedavi edilmektedir. Ancak, bazı bireylerde 30'lu yaşlara kadar geçmeyebilir veya ergenlikte görülmeyen sivilceler ilerleyen yaşlarda ortaya çıkabilir. Sivilceler en fazla yüz bölgesinde çıkmakla birlikte, boyun, çene, sırt, kafa derisi, bacak ve omuzlarda da görülebilir. Ergenlik döneminde sivilce çıkmasının sebebi, bu dönemde yaşanan hormonal değişikliklerdir.

Sivilce Hastalığının Sebepleri

  • Hormonlar: Androjen üretimi 10-14 yaşlarında arttığı için sivilcelerde de artış olur. Genç kadınlarda ise menstrüel döngü nedeniyle değişen hormonlar sivilce oluşumuna neden olabilir. Hormonal değişiklikler sivilce oluşumunu artırır.
  • Artan Sebum Üretimi: Yağ bezleri androjenler tarafından uyarıldıktan sonra daha fazla sebum üretmeye başlar.
  • Folikül İçindeki Değişiklikler: Sebum ile temas halinde folikül tıkanabilir. Yani ölü hücrelerle sebum, folikülde bir tıkaç oluşturabilir.
  • Bakteri: Bakteri, sebum ile beslenir ve aknesi olsun ya da olmasın genellikle herkesin cildinde bulunur. Yağ bezi tıkandığında bakteri daha da çoğalır ve sivilce oluşturur.
  • Cilt Yapısı: Normal yani aknesiz bir cilt için dışındaki ölü hücrelerin dökülmesi ve yenilenmesi gerekmektedir. Ancak sağlıksız beslenme, egzersiz yapmama, sigara dumanı ve stres hücrelerin hızlı bir şekilde yenilenmesini geciktirir ve cilt matlaşarak sivilceler oluşturur. Siyah noktalar oluşur.
  • Genetik Faktörler: Sivilce hayatın bir döneminde herkeste görülmüştür. Ancak anne ve baba hayatlarında sivilce problemi ile karşılaştılarsa çocuklarda da sivilce sorunu olma olasılığı yüksektir.

Sivilce kesinlikle doktor tarafından testler yapılarak tedavi edilmelidir. İleri yaşlarda görülen sivilce hastalığının sebebi ise hamilelik ya da menopoz döneminde değişen hormonal değişikliklerdir.

Sivilce Hastalığı İçin Yapılması Gerekenler

  • Sivilce bulaşıcı bir hastalık değildir.
  • Sivilce tedavi edilmezse veya sıkılırsa iz kalma ihtimali çok yüksektir.
  • Yiyeceklerin sivilceyi artırma gibi bir etkisi bulunmamaktadır.
  • Güneş ışığı kimisi için iyi gelirken kimisi için ise daha da fazlalaştırdığı durumlar olabilmektedir.
  • Cildin günlük temizliği yapılmalıdır. PH içeren yüz yıkama sabunları ile cildinizi fazla hırpalamadan masaj yaparak yıkayınız.

Ayrıca Bilmeniz Gerekenler

Sivilce ile mücadelede doğru cilt bakım ürünlerini kullanmak ve dermatolog önerilerini dikkate almak büyük önem taşır. Ayrıca, dermatolog tarafından önerilen ilaçlar ve tedavi yöntemleri düzenli olarak uygulanmalıdır. Stres yönetimi, sağlıklı beslenme ve yeterli uyku da cilt sağlığını olumlu yönde etkiler. Sivilce tedavisinde sabırlı olmak ve düzenli doktor kontrollerine gitmek, kalıcı sonuçlar elde etmek için kritiktir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kronik Akciğer Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Akciğer Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Epilepsi Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Epilepsi Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Adet Hastalığı Nelerdir?

Adet Hastalığı Nelerdir?

Yaşlanma Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Yaşlanma Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Cam Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Cam Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi