Burun Hastalıkları Nelerdir?
23 Temmuz 2024

Burun Hastalıkları Nelerdir?

Burun Hastalıkları

Burun, omurgalı hayvanlarda dudak ve alın arasında genel olarak çıkıntılı olan, iki delikli koklama sinirlerinin yoğun olduğu bir solunum ve koku alma organıdır. Burun, kıkırdak ve kemikten oluşur. Nefes alındığında, hava burun boşluklarında ısıtılarak akciğerlere iletilir. Bu nedenle, burun hastalıklarının ortaya çıkması birçok iç ve dış etken nedeniyle olabilir.

Burun Solunum Sisteminin Başlangıç Noktasıdır

Burun, solunum sisteminin başlangıç noktasıdır. Burundan içeri giren hava temiz ve yeterli ise, akciğerler ve damarlarımızda dolaşan hava da temiz ve sağlıklı olacaktır. Burun hastalıkları, genellikle hava koşullarının soğuması ile ortaya çıkar. Özellikle burnun her iki tarafında bulunan sinüsler kaynaklı problemler oldukça ağrılıdır.


Nezle

Nezle, burun hastalıklarının başında gelir. Bu rahatsızlığın ortaya çıkış nedenlerinin başında üşütme ve alerjik oluşumlar bulunur. Üşütme ile gelişen komplikasyonlar, burun gerisinde bulunan salgı bezlerinin dengesini bozarak, şişmesine ve fazla salgı üretmesine neden olur. Böylece nezle ortaya çıkar. Nezle ile burun tıkandığından nefes almakta güçlük çekilir. Özellikle gece burundan nefes alınamadığı için hasta uykusuz kalarak gün içinde halsiz düşer. Aynı zamanda kısmen iltihaplanma görülen burun salgı bezleri, vücudun kırgın olmasına neden olur.

Nezle hastalığı genellikle bir haftada ilaç ile geçer. Hastalığın sürecini kısaltmak için başta kuşburnu çayı olmak üzere, adaçayı, nane limon çayı oldukça etkilidir. Bunun yanı sıra, zencefil, tarçın, zerdeçal çayı içmek de nezle ile mücadelede önemli yardımcılar olabilir.

Sinüzit

Sinüsler, burnun her iki tarafında bulunan boşluklara verilen isimdir. Bu bölgeler, burundan alınan havanın içeri girerken nemlendirilmesi görevini görür. Soğuk hava nedeniyle üşütmeye müsaittirler. Bu bölgede bulunan bezelerde iltihaplanma meydana geldiğinde; iltihap diğer yüz ve alın boşluklarına kadar ilerleyebilir. Bu durumda şiddetli baş ağrısı gelişerek hastada baş, yüz ağrısı, halsizlik, ateş ve konsantrasyon sorunu ortaya çıkarır. Genel olarak çoğunlukla baş ağrıları hissedilir ve hasta ağrısız günü nadiren yaşar.

Sinüzit hastalığının muayenesi sırasında endoskopik yöntemler, görüntüleme yöntemleri ya da klasik (el ile muayene) yöntemleri benimsenir. Hastalığın varlığı ortaya çıktıktan sonra hastanın iyileştirilmesi için ilaç tedavisi, alternatif tıp yöntemleri ve cerrahi operasyon gibi yöntemler uygulanır.

Sinüzit hastalığının tedavisinde iltihap inceltici tedaviler uygulanmalıdır. Bunun için deniz suyu en iyi ilaçtır. Yapılması gereken uygulama şu şekilde olmalıdır: Havaların ısınmaya başladığı bahar sonunda uygun bir yerde denize girerek burundan deniz suyunun girmesine izin vermektir. Bu şekildeki uygulama sinüslerin boşalmasını sağlayacaktır.

Ekstra Bilgiler

Burun hastalıklarının önlenmesi için bazı önemli ipuçları şunlardır:

  • Soğuk havalarda burnu korumak için atkı veya maske kullanmak.
  • Evde ve iş yerinde nem oranını dengede tutmak.
  • Düzenli olarak burun temizliği yapmak.
  • Sağlıklı ve dengeli beslenmek, özellikle C vitamini açısından zengin yiyecekler tüketmek.

Unutulmamalıdır ki, burun sağlığı genel sağlığımızın bir yansımasıdır ve ihmal edilmemelidir. Herhangi bir belirti durumunda mutlaka bir sağlık profesyoneline danışılmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

İnek Hastalıkları Nelerdir?

İnek Hastalıkları Nelerdir?

Kuş Hastalıkları Nelerdir?

Kuş Hastalıkları Nelerdir?

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Rahim Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Rahim Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Dizanteri Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Dizanteri Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Pick Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Pick Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kanser Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Kanser Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi