Hayvan Hastalıkları Nelerdir?
25 Temmuz 2024

Hayvan Hastalıkları Nelerdir?

Hayvan hastalıkları, günümüzde oldukça fazla hayvanda görülmektedir. Bu hastalıklar, hayvanların ölümüne sebep olduğu gibi bulaşarak insan sağlığına da önemli derecede zarar vermektedir. Geçmişte bazı hayvan hastalıklarının birçok insana bulaştığı ve ölümlerine yol açtığı bilinmektedir. Günümüzde birçok hastalığın tedavisi bulunmuş olup, bazı hastalıkların tedavisi halen araştırma sürecindedir.


  • Kuduz: Kurt, tilki, yarasa, çakal gibi vahşi hayvanlardan ve kedi, köpek, at, koyun gibi evcil hayvanlardan insanlara bulaşabilen virüslerin yol açtığı bir hastalıktır. Kuduz hastalığı merkezi sinir sistemini etkilediği için ölüme yol açabilmektedir. Kuduzdan korunmanın en etkili yöntemi, hayvanlara düzenli olarak kuduz aşısının yaptırılmasıdır. Eğer kuduz belirtisi olan bir hayvan bireyi ısırırsa kuduz aşısı yapılmalıdır, aksi takdirde ısırılan bölge beyine ne kadar yakınsa virüsün kuluçka süresi o kadar hızlı olur ve ölüme sebep olabilir.
  • Veba Hastalığı: Bulaşıcı ve ölümcül bir hastalıktır. Antik çağlardan beri tanınan bu hastalığın diğer adı kara ölüm olarak bilinir. Tavşan ve fare gibi kemirgen hayvanlar veba hastalığının taşıyıcılarıdır. Pis ve güneş görmeyen yerler veba için en uygun ortamlardır. Bir insan, veba hastalığını taşıyan bir hayvan ile temasta bulunması sonucunda hastalık bulaşabilir. Genel olarak mikrop vücuda girdiği andan itibaren vücut 1 hafta içerisinde tepki vermeye başlar ve belirtiler ortaya çıkar. Veba hastalığı günümüzde tedavisi olan bir hastalık türüdür. Erken tespit edilmesi durumunda çeşitli antibiyotiklerle tedavi edilebilir. İleri seviyede tespit edilmesi durumunda bazı organlar kaybedilebilir.
  • Kuș Gribi: Evcil ve yabani kanatlı hayvanlardan insanlara bulaşabilen ölümcül bir hastalıktır. Daha çok hastalıktan ölmüş hayvanlarla yakın temas halinde olan insanlara, bu hastalığı taşıyan hayvanların göz yașı, burun akıntısı, dışkısıyla temas içindeki bireylere bulaşma sebeplerindendir. Virüs insana geçtikten 2-4 gün içerisinde etkisini gösterir. Kuș gribinin; ateș, halsizlik, öksürük, karın ağrısı, ishal, solunum güçlüğü gibi belirtileri vardır. Kesin bir tedavisi bulunmamıştır fakat hastalık bulaştığı 48 saat hayati önem taşımaktadır.
  • Domuz Gribi: Diğer adıyla H1N1 virüsü olarak tanımlanır. Kümes hayvanlarından ve domuzlardan bulaşan bulaşıcı bir hastalıktır. Sadece hayvanlardan insanlara değil, insanlardan insanlara da bulaşabilen bulaşıcı bir hastalıktır. Bu hastalık öncesinde insan sağlığını etkilemezken virüs form değiştirerek insan sağlığını etkilemekte ve hatta ölüme yol açmaktadır. Ülkemizde ilk kez 2009 yılında ortaya çıkmıştır. Domuz gribinden korunmak için kümes hayvanları ve domuzlar ile korunmasız temasta bulunulmamalı, bu hayvanların eti iyi pişirilmeli, sabun ve su ile eller yıkanmalıdır.
  • Şap Hastalığı: Tabak hastalığı olarak da bilinir. Sığırlarla ilgili bir hastalık türüdür. Sığırların et ve süt verimini oldukça düşürür. Hayvandan hayvana bulaşıcı bir hastalıktır. Hasta hayvanda ateş yüksekliği, ağızda salya, dilde, diş etinde, burun içinde içi dolu kesecikler meydana gelir. Şap hastalığından korunmanın en önemli yolu şap aşısıdır. Hasta hayvan diğer hayvanlardan ayrılmalıdır.
  • Beyaz Kas Hastalığı: Buzağılarda görülen bir hastalık türüdür. Selenyum ve E vitamini eksikliğinden ortaya çıkmaktadır. İnsanlara bulaşmaz. Belirtileri; hayvanlarda solunum sayısının artması, ayağa kalkmakta güçlük gibi belirtiler görülür. Hasta hayvanların tedavileri mümkündür.

Ekstra Bilgiler ve Önlemler

Hayvan hastalıkları sadece hayvan sağlığını değil, aynı zamanda insan sağlığını ve ekonomiyi de etkileyen ciddi sorunlar yaratabilir. Bu nedenle, aşağıdaki önlemler alınmalıdır:

  • Düzenli Veteriner Kontrolleri: Hayvanların sağlığını korumak için düzenli veteriner kontrolleri yapılmalıdır.
  • Aşılamalar: Kuduz, şap ve diğer bulaşıcı hastalıklara karşı aşılar düzenli olarak yapılmalıdır.
  • Hijyen: Hayvanların yaşadığı alanların temizliği ve hijyenine dikkat edilmelidir.
  • Karantina: Hasta hayvanlar diğer sağlıklı hayvanlardan ayrılmalı ve karantinaya alınmalıdır.
  • Eğitim: Hayvan sahipleri ve bakıcıları, hayvan hastalıkları ve belirtileri konusunda eğitilmelidir.

Hayvan hastalıkları konusunda bilinçli ve dikkatli olmak, hem hayvanların hem de insanların sağlığını korumak için büyük önem taşır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Şermin

25 Temmuz 2024 Perşembe

Hayvanlarda görülen kuduz hastalığının belirtileri tam olarak nelerdir ve kuduz olduğunu düşündüğünüz bir hayvanla karşılaşırsanız ne yapmalısınız?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

ޞermin hanım, kuduz hastalığının hayvanlarda belirtileri genellikle davranış değişiklikleri, aşırı salya akışı, su korkusu, kas spazmları ve koordiasyon bozuklukları gibi semptomlarla kendini gösterir. Bu belirtiler hayvanın sık sık sınırli veya sürekli yorgun görünmesine neden olabilir. Eğer kuduz olduğunu düşündüğünüz bir hayvanla karşılaştıysanz, ona yaklaşmaktan kaçınmali ve hemen yerel hayvan kontrol yetkililerini veya veteriner hizmetlerini aramalısınız. Ayrıca, kendi güvenliğiniz için temastan kaçınmak çok önemlidir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni