Liken Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
24 Haziran 2024

Liken Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Liken Hastalığı

Liken hastalığı, deri ve mukozal yüzeylerde görülen kronik bir inflamatuar rahatsızlıktır. Bu hastalık, derinin yanı sıra ağız, boğaz ve yemek borusu gibi iç organlarda da ortaya çıkabilir. Kadınlarda erkeklere oranla daha sık rastlanır. Özellikle hipertansiyon, eklem hastalığı ve kalp rahatsızlıkları gibi kronik hastalıklara sahip bireylerde, kullanılan bazı ilaçlar liken hastalığına benzer belirtiler oluşturabilir. Liken hastalığının birçok çeşidi bulunmaktadır ve cinsel organlar, kol ve bacaklar gibi bölgelerde sıkça görülür. Tedavi, hastalığın bulunduğu bölgeye göre değişiklik göstermektedir.

Deride Bulunan Liken Hastalığı

Vücudun herhangi bir bölgesinde görülebilir, fakat el ve ayak bileklerinde daha yaygındır. Deride bulunan liken hastalığı, kırmızı-morumsu, kabarık ve kaşıntılı lezyonlarla karakterizedir. Bazı durumlarda, hastalık hafif seyreder ve tedavi gerektirmez. Ancak, bu rahatsızlık genellikle iki yıl sürebilir ve deride koyu renkli lekeler bırakabilir. Liken hastalığı iyileştikten sonra tekrar ortaya çıkabilir ve kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Hastalığın ilerlememesi ve kaşıntı ile döküntülerin azaltılması için kortizonlu kremler gibi tedavi yöntemleri kullanılır. Bu kremler mutlaka uzman bir hekim kontrolünde kullanılmalıdır.

Cinsel Organlarda Liken Hastalığı

Bu hastalık, kadınlarda erkeklere göre daha sık görülür. Cinsel bölgede yaralar meydana geldiğinde, cinsel ilişki sırasında şiddetli ağrılara sebep olabilir. Erkeklerde ise cinsel bölgede liken hastalığının görülme sıklığı daha azdır. Uzman bir hekim tarafından verilen kremler ile hastalığın tedavi edilmesi mümkündür, ancak ilerleyen dönemlerde hastalık tekrarlayabilir.

Ağızda Liken Hastalığı

Daha çok diş eti, dil ve yanak bölgelerinde görülür. Ağızda liken hastalığının tedavisi oldukça zordur ve derideki liken hastalığına göre daha uzun sürebilir. Ağız içi bölgesinde lezyonlar, noktalar veya beyaz çizgiler halinde görülür ve bu lezyonlar oldukça şiddetli olabilir. Yaralar ve ülserler oluşabilir. Kesin tanı koymak için ağızdan birkaç defa biyopsi almak gerekebilir. Ağızda bulunan liken hastalığının kesin bir tedavisi bulunmamaktadır, ancak uzman hekim tarafından verilen ve ağızdan alınan ilaçlar ile tedavi edilmeye çalışılır.

Liken Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bazı hastalarda, iki yılın sonunda deride hiç leke kalmayacak şekilde iyileşmeler görülebilir. Doğal bitki özleri ile yapılan kremler en iyi sonuç veren tedavi şeklidir. Ağız içinde bulunan liken hastalığının tedavisi ise genellikle kortizonlu ilaçlarla yapılır. Hastalık sonrası mutlaka uzman bir hekim tarafından düzenli kontrol yapılması gerekmektedir, çünkü hastalık tekrar edebilir.

Beslenme ve Liken Hastalığı

Liken hastalığı sırasında beslenmeye dikkat edilmesi büyük önem taşır. Baharatlı besinler, domates ve domates ürünleri içeren yiyecekler, kafeinli içecekler ve mısır patlağı gibi besinler, ağız içinde bulunan liken hastalığını artırabilir. Bu nedenle hastaların yediği yiyeceklere özen göstermesi gerekmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Meme Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Meme Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Çölyak Hastalığı Testi Nasıl Yapılır?

Çölyak Hastalığı Testi Nasıl Yapılır?

Kuş Hastalıkları Nelerdir?

Kuş Hastalıkları Nelerdir?

Su Çiçeği Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Su Çiçeği Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Demans Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Demans Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Eklem Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Eklem Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Wilson Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Wilson Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Mesleki Hastalıklar Nelerdir?

Mesleki Hastalıklar Nelerdir?