Sedef Hastalığı Çeşitleri Nelerdir?
21 Temmuz 2024

Sedef Hastalığı Çeşitleri Nelerdir?

Sedef Hastalığı Çeşitleri

Sedef hastalığı, farklı şekillerde görülebilmektedir. Her yaşta ortaya çıkabilmekte ve tekrarlayıcı bir özelliğe sahiptir. Cilt üzerinde kalın gri beyaz pullu tabakalarla karakterize olmuş bir hastalıktır. Sertleşip büyüyerek sedef rengini almaktadır. En fazla görüldüğü yerler ise kollar, eller, dirsekler, dizler, saç derisi, sırt, bel bölgesi ve tırnaklardır. Erken tedavi edilirse %90 oranında başarılı sonuçlar alınmaktadır. En fazla görülen deri hastalıklarından biridir. Türkiye'de %3 oranında sedef hastalığı ile karşılaşılmaktadır. Genç yaşlarda ortaya çıkmaktadır. Ailede herhangi birisinde var ise görülme ihtimali artabilmektedir.

Sedef Hastalığı Çeşitleri

Sedef hastalığı farklı türlerde görülebilmektedir. İşte başlıca sedef hastalığı çeşitleri:

  • Plak Psoriasis: Sedef hastalığında en fazla görülen çeşitlerden biridir. Tek bir bölgede görülebileceği gibi tüm vücudu da sarabilir. Dirsekler, kalça, bel, dizler, saçlar en fazla görülen bölgelerdir. Oldukça fazla kaşıntı olabilir. Bazı hastalarda ise sadece el ve ayaklar etkilenir. Ciltte soyulma, kalınlaşma ve çatlama olmaktadır. Bu sebeple acı fazlaca hissedilir. Ellerde sedef hastalığı olduğu zaman iş yapmak oldukça zorlaşabilir. Egzama hastalığı ile karıştırılabilir. Bu sebeple doktorunuz gerekli tanı ve teşhisi koyacaktır.
  • Damlacık Tarzında Sedef: Bu tür sedef hastalığı genel olarak bademcik ve boğaz enfeksiyonlarından sonra görülmektedir. Damlacık tarzında plaklar oluşur. Antibiyotik tedavisi ile geçebilir.
  • Ters Yerleşimli Sedef: Bu tür sedef hastalığı genel olarak koltuk altı, göbek, kasık gibi bölgelerde görülür. Kızarıklık çok fazladır ve kabuklanma az görülür. Kıvrımlı bölgelerde görüldüğü için sürtünmelerde tahriş olabilir.
  • Sedef Romatizması: Ciltte oluşan sedef hastalığının yanı sıra romatizmal problemler de ortaya çıkabilir. Sedef hastalarının her 10 kişisinden 2'si sedef romatizması olmaktadır. Hem eklem ağrısı çekerler hem de sedef hastalığının tipik ağrılarını yaşarlar. Şişkinlik, ağrı, kızarıklık ve hareket kısıtlanmaları yaşanır. Çoğu hastada topuk dikeni ve topuk ağrısı görülür. Bel ve sırt ağrısı da görülebilir. Sabah uyandığınızda geçmeyen bel ağrılarınız oluyorsa sedef hastalığı olabilirsiniz. Doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.
  • Püstüler Psoriasis: Ciltte sarı iltihaplı sivilce tarzı küçük yaralar oluşur. El ayalarında ve ayakta daha sık görülür. Vücudun diğer bölgeleri de etkilenebilir. Eğer ki ağır bir şekilde geçiriliyorsa yatarak tedavi edilmesi gerekmektedir.
  • Tırnaklarda Görülen Sedef: Sedef el ve ayağı da etkileyebilir. Tırnakların kalınlaşması ile görülür. Tırnağın üzerinde çökme, tırnağın ayrılması gibi sonuçlar ortaya çıkabilir. Bu sedef hastalığı çeşidinde de eklem ağrısı görülebilir.
  • Eritrodermik Psoriasis: Bu sedef çeşidi nadir görülmektedir. Bütün vücudu etkileyerek kızarıklık ve soyulmalar oluşturur. Hasta yatarak tedavi edilmelidir.

Ek Bilgiler ve Tedavi Yöntemleri

Sedef hastalığı, genetik ve çevresel faktörlerin birleşimi sonucu ortaya çıkan kronik bir hastalıktır. Stres, enfeksiyonlar, bazı ilaçlar, sigara ve alkol kullanımı hastalığın tetikleyici faktörleri arasında sayılabilir. Tedavi yöntemleri arasında topikal tedaviler (kremler ve merhemler), fototerapi (ışık tedavisi), sistemik tedaviler (hap veya enjeksiyon) ve biyolojik tedaviler bulunmaktadır. Ayrıca, hastaların yaşam tarzı değişiklikleri yaparak hastalığın belirtilerini hafifletmeleri mümkündür. Beslenme düzenine dikkat etmek, stresten kaçınmak, düzenli egzersiz yapmak ve cilt bakımına özen göstermek bu değişiklikler arasında sayılabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Bitki Hastalıkları Nelerdir?

Bitki Hastalıkları Nelerdir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Aids Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Aids Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Peynir Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Peynir Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Kanatlı Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Kanatlı Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Akciğer Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Akciğer Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Üveit Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Üveit Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Şeker Hastalığı Diyeti Listesi

Şeker Hastalığı Diyeti Listesi