Vajina hastalıkları, kadın hastalıkları arasında en fazla görülenleridir. Rahim ağzı ile dış genital organ arasındaki bölgeyi etkileyen bu hastalıklar ne kadar erken aşamada teşhis edilir ve tedaviye başlanırsa, başarılı bir iyileşme süreci yaşanır ve ciddi sorunların oluşması engellenebilir. Vajina hastalıkları enfeksiyonlar, siğiller, mantar enfeksiyonları ve diğer enfeksiyon türleri, uçuk, cinsel yolla bulaşan hastalıkları kapsar. Bunların belirtileri ve tedavisi konusunda mutlaka Uzman bir kadın doğum doktorundan bilgi alınmalı ve tedavi aksatılmamalıdır.
Vajina hastalıkları nelerdir?
Genital uçuk (Genital herpes): Dış genital organda en fazla görülen hastalıklardan biridir. Ağrılı, içi su dolu veziküller ve ülserleşme eğilimi olan bir rahatsızlıktır. Virüsün bulaşmasıyla 3-7 günde hastada yakınmalar başlar. Bazı hastalarda veziküller birleşerek ağrılı ülserleşme etkisi gösterir. 3 haftalık akut süreçte tedavi edilmediği takdirde, hastalık cilt altı dokusunu da etkilemeye başlar. Hastalığın kronikleşme sürecine girmesi bulaşıcı özelliğini yitirmesine neden olur. Vajina hastalıkları sınıfında tedavisi ilaçla, kremlerle yapılan genital uçuk tekrarlama eğilimi gösteren bir rahatsızlıktır.
Genital siğil (HPV): Bu siğiller vajina girişi arka alt kısmında, dış genital bölgede dış dudaklarda meydana gelir. Cinsel yolla bulaşarak, genital bölgenin nemli alanına rahatça yerleşir. Bölgede 3 ay kadar kuluçka dönemi olan virüsün siğilleri oluşturması bu süreçten itibaren başlar. İlk aşamada küçük olan siğiller zamanla büyür ve geniş lezyonlara neden olur. Vajinal bölgede ve rahim ağzında oluşan siğiller toplumda oldukça yaygındır. Siğillerin tedavisinde leep operasyonu, kolkoskopi, elektro koterle yakma denilen yöntemler kullanılır.
Bartholin kisti: Vajina girişinde bulunan bartholin bezleri çeşitli sebeplerle iltihaplanabilir. Bunun sonucunda kanalın tıkanmasıyla bezlerde apse meydana gelir. Vajina hastalıkları arasında bulunan bartholin kisti tedavisinde ilaç ya da irinin apse iğneyle boşaltılması yöntemi kullanılır. Fakat tekrarlama olasılığı bulunduğu için, hastayı yeniden etkileyebilir.
Vajinit (Vajina iltihaplı hastalıkları): Vajina hastalıkları arasında en fazla görülen jinekolojik hastalıklardır. Vajinada akıntı,
Kaşıntı, yanma, idrarda kötü koku, idrar yapmada zorlanma gibi belirtileri vardır. Vajina iltihapları sırasında anormal organizmaların sayısı artabilir ya da vajinanın doğal florasındaki bakteriler artabilir. Vajinal iltihaplar arasında en fazla görülenleri candida mantarı, bakteriyel vajinit, trikomas vajiniti ve bel soğukluğudur. Tedavide öncelikle iltihabın hangi tipte olduğunun belirlenmesi gerekir.
Candida mantarı teşhisi yapıldıysa hastaya lokal vajina tedavisi uygulanır. Tedavide kullanılan ilaçların gebelikte ilk 20 hafta kullanılması sakıncalıdır. Tedavi sırasında eşinde tedaviye alınması tekrarlama eğilimine engel olur. Hastaların şekerli besinleri de tüketmemesi tedaviye destek olacaktır.
Trikomas vajiniti hastalarda kötü kokulu akıntıya, idrar yanmasına yol açar. Bu cinsel ilişki sonunda bulaşan paraziter kökenli bir vajina hastalığıdır. Tedavisinde oral yoldan ilaçlar akut dönemde faydalı olur. Tedavide partnerin, eşin tedavisi de yapılmalıdır. Burada da tedavide kullanılan ilaçlar gebelikte ilk 20 haftaya kadar uygun değildir.
Bakteriyel vajinit tedavisinde ise; hastalara ilaç tedavisi uygulanır. Tedavide gecikme olursa, enfeksiyon tüpleri tutarsa tıkanıklık ve yapışma sorunları yaşanabilir.
Bel soğukluğu vajina hastalıkları sınıfında cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasındadır. Hastalarda kötü kokulu akıntıya, yüksek ateşe, kasık ağrısına neden olur. Tedavisi gecikirse apselere yol açarak cerrahi tedaviyi gerektirir.
Frengi (Sifiliz): Cinsel yolla bulaşan bu vajina hastalığı dış genital bölgede akut dönemde kızarık lezyonlara neden olur. Lenf nodları tutulduğu zaman şişlikler oluşur. Eğer tedavisi yapılmazsa kronikleşir ve karaciğer, beyin gibi organlara yayılım yapabilir. Tedavisi sırasında penisilinli ilaçlar kullanılır.
Akut sistit (Alut üretral sendurum): Hastada şiddetli ağrıya, idrar yapmada zorluğa, yüksek ateş, üretrada kızarıklık, ödem gibi belirtilere neden olan bir hastalıktır. Tedavisinde tetrasiklin grubundan ilaçlar kullanılır. Vajina hastalıkları arasında bulunan akut sistit balayı sistiti olarak tanımlanan rahatsızlıktan daha farklıdır.