Ateş Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
25 Temmuz 2024

Ateş Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Ateş Hastalığı

Ateş hastalığı, tek başına ortaya çıkan bağımsız bir hastalık türü değildir. Ateş, vücut ısısının normalin üzerine çıkması durumunu ifade eder. Yetişkin bir bireyin vücut ısısı ortalama olarak 36-37 derece arasında olmalıdır. Bu ısının düşmesi durumunda hipotermi, yükselmesi durumunda ise yüksek ateş adı verilen durumlar meydana gelir. Yüksek ateş, birçok hastalığın etkisiyle gelişen bir vücut reaksiyonudur. Vücutta bulunan virüsler, bakteriler ve enfeksiyonlar gibi etmenler çeşitli hastalıklara yol açabilir. Bu hastalıklarla birlikte yüksek ateş görülmesi ihtimali oldukça yüksektir.

Ateşin Görülme Yaş Grupları

Ateş hemen hemen her yaşta görülebilmekle birlikte en çok bebekler ve çocuklarda rastlanır. Ateş aslında vücudun enfeksiyonla savaşmak için kendini korumaya alması sonucu ortaya çıkar. Bu nedenle, kontrol altında tutulduğu sürece büyük bir tehlike oluşturmaz.

Ateşin Nedenleri
  • Orta kulak enfeksiyonu
  • İdrar yolu iltihaplanması
  • Boğaz ağrısı ve enfeksiyonu
  • Su çiçeği, kızamık gibi salgın hastalıklar
  • Salgın nedeniyle oluşan ishal
  • Diş çıkarma
  • Diş iltihaplanması

Ateşle Mücadelede Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Ateşin kontrol altına alınamadığı durumlarda havale, menenjit gibi ciddi hastalıklar ortaya çıkabilir. Bu hastalıklar özellikle küçük yaşlarda kalıcı sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle ateşin varlığında sürekli ölçüm yapmak önemlidir.

  • Hastanın bulunduğu ortamın serin olması sağlanmalıdır. Hastanın üzeri ince tutulmalı ve ılık duş aldırılmalıdır. Suyun soğuk olmamasına özen gösterilmelidir. Ayrıca belirli aralıklarla kol altı, diz arkası ve ense ılık su ile yıkanmalıdır.
  • Hasta, sağlık kuruluşuna götürülene kadar sürekli kullanılan ateş düşürücülerden verilebilir. Ateş düşse bile 3 gün boyunca belirli aralıklarla tekrar edebilir. Eğer bu süre zarfında ateş düşmezse, hastanın tekrar doktor kontrolünden geçmesi gerekmektedir.

Ekstra Bilgiler

Yüksek ateş, vücudun bağışıklık sisteminin bir göstergesi olabilir ve bu durum vücudun enfeksiyonla mücadele ettiğinin bir işaretidir. Yine de yüksek ateşin uzun süre devam etmesi halinde mutlaka bir sağlık profesyoneline başvurulmalıdır. Ayrıca, ateşin düşürülmesi için ilaç kullanımı konusunda doktor tavsiyesi alınmalıdır.

Unutulmamalıdır ki, yüksek ateş ciddi durumların belirtisi olabilir ve bu durumlara zamanında müdahale edilmesi hayati önem taşır. Bu nedenle, ateşin nedeni doğru tespit edilmeli ve uygun tedavi yöntemleri uygulanmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Arı Hastalıkları Nelerdir?

Arı Hastalıkları Nelerdir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Salgın Hastalık Nelerdir?

Salgın Hastalık Nelerdir?

Diş Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Diş Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Kan Hastalıkları Nelerdir?

Kan Hastalıkları Nelerdir?

Kanser Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Kanser Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Sarı Humma Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Sarı Humma Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

El Hastalıkları Nelerdir?

El Hastalıkları Nelerdir?

Güncel

Cilt Deri Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Cilt Deri Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi