Kadın Hastalıkları Kadınlarda Görülen Hastalıklar
22 Haziran 2024

Kadın Hastalıkları Kadınlarda Görülen Hastalıklar

Kadın Hastalıkları

Kadın hastalıkları, kadın üreme organlarında yaşanan bazı hastalıkların genel adıdır. Kadın hastalıklarını inceleyen bilim dalı ise jinekolojidir.

Kadın Hastalıklarının Önemi

Kadın hastalıkları, başlangıçta sadece üreme organında başlayabilir, ancak zamanla diğer organlara da zarar verebilir. Bu nedenle kadın hastalıklarının erken teşhisi ve tedavisi büyük önem taşır. Üreme organlarında meydana gelen bazı hastalıklar, cinselliği de etkileyebilir ve bu durum hastayı psikolojik sıkıntılara sürükleyebilir. Bu tür hastalıklara yakalanmamak veya erken teşhis ve tedavi için yılda birkaç kez doktora görünmek gerekmektedir.

Kadın Hastalıklarının Belirtileri

Kadınların bu hastalıklara yakalandığını gösteren bazı belirtiler vardır. Bu belirtiler arasında:
  • Aşırı veya sık sık kanama
  • Üreme bölgesinde ağrı
  • Akıntılar
  • Karında büyüme
Bu belirtileri yaşayan kadınların bir jinekoloğa görünmesi gerekmektedir.

Kadınlarda Görülen Hastalıklar

  • Bakteriyel Vajinoz: Vajinada bakterilerin yol açtığı bir hastalıktır. Birden fazla cinsel partner, spiral, sigara kullanımı, köpük banyoları, parfümlü sabun kullanımı ve iç çamaşırlarının kuvvetli deterjanlarla yıkanması bu hastalığa sebep olabilir. Hastalığın tedavisinde antibiyotikler kullanılır.
  • Adet Düzensizliği: Birçok kadının başına gelen bir durumdur. Normalde yılda 12-13 kez görülen adetin normalinden daha az veya daha fazla görülmesi halinde yaşanır. Bu gibi durumlarda doktora görünmek gerekir. Aşırı kilo alma veya zayıflama, ağır stres altında olma, doğum hapları kullanımı, diyabet ve aşırı egzersiz yapmak adet düzensizliğine sebep olabilir. Doktorun tedavi yöntemi ise hastalığın nedenine göre değişir. Adet düzensizliği rahimde bulunan kanserden dolayı ise hasta ameliyata alınır. Rahim alınır ve rahatsızlık ortadan kalkar. Eğer araştırmalar sonucu adet düzensizliğinin sebebi bulunamamışsa hastalık hormonal değişikliklere bağlanır ve ilaç tedavisi ile adet düzenlenmeye çalışılır.
  • Meme Kanseri: Meme içinde oluşan bir tümörün kanserleşmesi ve doktorun muayene esnasında anlaması ile fark edilen bir hastalıktır. Meme içinde 1 cm'ye ulaşan kitle kadınlar tarafından dokunularak rahatlıkla fark edilebilir ve çoğu zaman kadınların fark etmesiyle doktora başvurulur. Araştırmalara göre her 100.000 kadından 10'unda meme kanserine rastlanmaktadır.
  • Genital Herpes (Uçuk): Genital alanda kabarcık, kaşıntı ve ağrı şeklinde kendini gösterir. Cinsel yolla bulaşabilir. Birkaç gün içinde kendiliğinden geçebildiği gibi tekrarlama olasılığı da oldukça yüksektir.
  • Endometrium Kanseri: Özellikle yaşlı ve menopoza girmiş kadınlarda görülür. Rahim Kanseri olarak da bilinir. Hiç doğum yapmayanlar ve şişmanlık problemi olanlar risk altındadır.
  • Gebe Kalamama (Kısırlık): Kısırlık olarak da adlandırılır. Gebe kalabilmek için öncelikle yeterli sayıda cinsel ilişkiye girildiğinden emin olmak gerekir. Çünkü her cinsel ilişkide gebe kalma olasılığı %20-25 kadardır. Gebe kalabilmek için cinsel ilişkinin birkaç ay kadar sürdürülmesi şarttır. Bunun yanı sıra yaş da gebeliğe etki eder. Kadın ve erkeklerin yaşları ilerledikçe kadının gebe kalma ihtimali de azalır.
  • Vajinal Mantar Enfeksiyonu: Erişkin kadınların yaklaşık %75'inin hayatlarında en az bir kez karşılaştıkları bir kadın hastalığı türüdür. Hastalık sürecinde genital bölgede kızarıklıklar ve kaşıntılara rastlanır. Tedavisi içinse doğal yöntemlere başvurulabilir.
  • Menopoz: Kadınlarda adet kanamasının ve üremenin sona ermesidir. Çoğu kadında menopoz 45-55 yaş aralığında başlar. Gece terlemeleri, adet düzensizliği, kilo değişiklikleri ve cinsel isteksizlikler menopozun belirtileridir. Menopoza giren kadınlarda ise genellikle agresiflik, depresyon ve kaygıya rastlanmaktadır.
  • Yumurtalık Kistleri: Doğurganlık yaşlarındaki kadınlarda sıkça görülen bir kadın hastalığıdır. Çoğu kist zararsız olsa da doktor kontrolü gerekmektedir. Karnın şişmesi, bulantı ve iştah kaybı gibi belirtiler yumurtalık kistinin belirtileridir. Tedavisi kistin büyüklüğüne göre değişmektedir. Bazen doğum kontrol hapları ile hastalık tedavi edilirken bazen de ameliyatla yumurtalık alınabilir.

Sonuç

Kadın hastalıkları, kadın sağlığını ciddi şekilde etkileyebilecek hastalıklar grubudur. Bu nedenle, kadınların düzenli olarak jinekolojik muayenelerini ihmal etmemeleri ve belirtiler ortaya çıktığında hemen bir uzmana başvurmaları büyük önem taşır. Erken teşhis ve tedavi, hastalıkların daha ciddi boyutlara ulaşmasını engelleyebilir ve kadının yaşam kalitesini artırabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni