Faranjit Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
22 Haziran 2024

Faranjit Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Faranjit hastalığı, boğazda meydana gelen enfeksiyon sonucunda boğaz mukozasının şişmesiyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Farenksin iltihaplanmasına farenjit denir ve genellikle boğaz ağrısı olarak da bilinir. Normalde boğaz nemli, berrak ve ağrısızdır. Ancak farenjit, geniz akıntısı ile boğazda kızarıklık ve tahrişe neden olarak ağrı oluşturur.

Faranjit Hastalığının Nedenleri

Faranjit genellikle viral veya bakteriyel enfeksiyonlardan kaynaklanır. En yaygın nedenlerden biri soğuk algınlığıdır. Diğer sebepler arasında grip, mononükleoz, suçiçeği ve krup (küçük çocuklarda görülür) bulunur. Bakteriyel nedenlerle oluşan farenjit daha ağrılı olabilir ve genellikle bademcikler üzerinde beyaz lekeler, boyunda şişen lenf düğümleri ve boğazda ateş gibi belirtiler gösterebilir. Çoğu insan bu durumdan dolayı ciddi bir boğaz ağrısı yaşar.

Viral farenjit, genç ve küçük çocuklarda şiddetli bir viral enfeksiyon olan mononükleozdan kaynaklanmadıkça normal seyir gösterir ve iyileşmesi bir hafta sürebilir. Mononükleoz, sıklıkla 'öpüşme hastalığı' olarak adlandırılır ve bulaşıcıdır. Ancak insanların bu hastalığı kapmaları için birbirlerini öpmeleri gerekmez. Ortak kullanılan mutfak araç ve gereçleri, aynı bardaktan su içmek, banyo malzemeleri ve aynı havluyu kullanmak bu hastalığı bir başkasına kolayca bulaştırabilir.

Faranjitin diğer nedenleri arasında difteri ve boğmaca gibi bakteriyel enfeksiyonlar da vardır. AIDS'e neden olan virüs, tümörler, alerji, kuruluk, tahriş edici maddeler, boğazdaki kasların gerginliği, HIV gibi belirgin olmayabilecek nedenler de faranjite yol açabilir. Faranjit hastalığının ender görülebilen sebepleri arasında boğazda apse ve epiglot iltihabı da bulunur.

Faranjit Hastalığının Belirtileri

Faranjit belirtileri hafif veya şiddetli olabilir. Boğazda tahriş olma, kızarıklık ve ağrı faranjitin belirtileri arasındadır. Ayrıca boğazda aşırı derecede ağrıma, şiddetli yanma, yutkunma güçlüğü, bademciklerde beyaz leke oluşması, boyundaki lenf düğümlerinde şişme ve ateş gibi belirtiler de görülebilir.

Faranjit Hastalığının Tedavisi

Faranjit tedavisine başlamadan önce kesinlikle teşhis yapılmalıdır. Faranjit hastalığının tedavisi, faranjitin nedenine göre viral veya bakteriyel olmasına bağlı olarak değişir. Bu hastalık için uygulanacak antibiyotik tedavileri sadece bakteriyel enfeksiyonlarda kullanılmalıdır. Eğer farenjit bakterilerden kaynaklanıyorsa antibiyotik tedavisi gereklidir.

Faranjit Hastalığından Korunma

Faranjit hastalığından korunmak için bazı önlemler alınabilir:

  • El hijyenine dikkat etmek
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmek için dengeli ve sağlıklı beslenmek
  • Hasta bireylerle yakın temastan kaçınmak
  • Ortak kullanılan eşyaları dezenfekte etmek
  • Sigara ve alkol kullanımından kaçınmak
  • Boğazı tahriş edebilecek aşırı sıcak veya soğuk içeceklerden uzak durmak

Sonuç

Faranjit hastalığı, boğazda meydana gelen enfeksiyon ve iltihaplanma sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Viral ve bakteriyel enfeksiyonlar gibi birçok nedenden kaynaklanabilir. Belirtileri arasında boğaz ağrısı, kızarıklık, yutkunma güçlüğü ve ateş yer alır. Doğru teşhis ve tedavi ile faranjit kontrol altına alınabilir ve hastalıktan korunmak için hijyen kurallarına dikkat edilmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni