Çocuklarda Sedef Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
11 Temmuz 2024

Çocuklarda Sedef Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda sedef hastalığı, oldukça önemli bir durumdur. Kız çocuklarının sedef hastalığı geçirme oranı erkek çocuklarına göre daha yüksektir. Bu hastalık genetik yatkınlıkla da ilişkili olabilir; ailesinde sedef hastalığı olan çocuklarda erken teşhis konulabilir. Çocuklarda sedef hastalığı vücudun farklı bölgelerinde görülebilir, en yaygın olarak saç diplerinde ortaya çıkar. Anne ve babalar, çocuklarının sedef hastalığına karşı dikkatli olmalıdır. Örneğin, bebeklerde sedef hastalığı daha çok popo kısmında çıkar ve bu durum pişik olarak yorumlanabilir, bu da hastalığın fark edilmemesine yol açar. Anne ve babalar, bu hastalığa karşı özen göstermelidir.

Sedef hastalığı bulaşıcı bir hastalık değildir ancak yayılabilir. Eğer çocuk sedef hastalığına yakalanmış ve bu fark edilmemişse, hastalık vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. Sedef hastalığı olan çocuklar güneş ışığına çıkarılmamalıdır.

Çocuklarda Sedef Hastalığı Belirtileri

  • Deride kepeğimsi ve kırmızı renkte lezyonlar görülür.
  • Üst solunum yollarında bir problem, sedef hastalığını tetikleyebilir. Boğaz hastalığından birkaç gün sonra boğazın etrafında sedef hastalığı belirtileri görülebilir.
  • Eklem ağrıları oluşur ve çocukta hareket etme zorluğu başlar.
  • Eklem yerlerinde küçük çaplı iltihaplar oluşur ve bu iltihaplar zamanla büyüyebilir.

Çocuklarda Sedef Hastalığında Dikkat Edilmesi Gereken Faktörler

  • Çocuk, sedef hastalığına yakalanmışsa, el temizliğine önem vermesi gerekir.
  • Sedef hastalığı tırnak bölgesinde de olabilir; bu nedenle tırnak romatizması gelişmeden doktor tedavisi yapılmalıdır.
  • Çocuklar kesinlikle güneşe çıkarılmamalıdır.
  • Sedef hastalığı tanısı konulan çocukların beslenmesine dikkat etmesi gerekir. Yağlı besinlerden kaçınılmalı, daha çok sebze ve meyve tüketilmelidir.
  • Sedef hastalığının tedavisi mümkündür. Erken evredeki sedef hastalığı, doktor kontrolünde losyonlar kullanılarak tedavi edilebilir. İlerleyen durumlarda ise tedavi süreci uzayabilir ve ağır olabilir. Işın tedavisi uygulanabilir ve bu tedavi kişiye göre seanslar halinde yapılır. Genellikle 8-10 seansta sedef hastalığı kontrol altına alınabilir. Ancak ışın tedavisi, çocuğun yaşına göre ayarlanmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ayçetin

11 Temmuz 2024 Perşembe

Çocuğumun vücudunda kırmızı ve kepeğimsi lezyonlar fark ettim, acaba sedef hastalığı olabilir mi? Ayrıca, çocuğumun eklem yerlerinde ağrılar ve küçük iltihaplar oluşmaya başladı, bu durum sedef hastalığıyla bağlantılı olabilir mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Ayçetin,

Öncelikle çocuğunuzun yaşadığı belirtiler sizi endişelendirmiş olabilir ve bu son derece anlaşılabilir bir durum. Sedef hastalığı (psoriasis), ciltte kırmızı ve kepeğimsi lezyonlar oluşturabilen kronik bir hastalıktır. Bahsettiğiniz belirtiler, sedef hastalığı ile uyumlu olabilir; ancak bu tanıyı kesinleştirmek için bir dermatoloğa başvurmanız gerekecektir.

Eklem ağrıları ve küçük iltihaplar da sedef hastalığının bir komplikasyonu olan psoriatik artrit ile ilişkili olabilir. Psoriatik artrit, eklemlerde ağrı ve şişlik yaparak hareket kısıtlamasına neden olabilir. Bu nedenle, çocuğunuzun şikayetlerini bir uzmana danışarak değerlendirmek ve uygun tedaviye başlamak önemlidir.

Geçmiş olsun dileklerimle, sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İnek Hastalıkları Nelerdir?

İnek Hastalıkları Nelerdir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Rahim Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Rahim Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Dil Hastalıkları Nelerdir?

Dil Hastalıkları Nelerdir?

Öpücük Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Öpücük Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Gizli Şeker Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Gizli Şeker Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Ala Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Ala Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi