Skolyoz Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi
25 Temmuz 2024

Skolyoz Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Skolyoz Hastalığı Nedir?

Skolyoz, omurganın göğüs ve bel bölgelerinde görülebilen, sağa veya sola doğru eğriliğidir. Normal bir insan omurgası tam olarak düz değildir. Boyun ve bel bölgelerinde hafif çukurluk ve sırt bölgesinde kamburluk bulunur. Bir insan omurgasına arkadan bakıldığında tam düz olarak görülmelidir. Skolyoz (omurga eğriliği), omurganın düz olması gerektiği durumda yana doğru eğilmesidir. Skolyoz, görüntü itibariyle eğiklik oluştururken fiziksel anlamda da zorlanmalara sebep olur.

Skolyoz Hastalığının Görülme Sıklığı

Skolyoz hastalığı, toplumda ortalama %2 ile %4 oranında görülebilmektedir. Omurga eğriliğinin derecelerine göre en çok düşük dereceli eğiklikler görülmektedir. Kız çocukları, erkek çocuklarına oranla 8-10 kat daha sık görülmektedir.

Skolyoz Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

İnsan vücudunda yaş ilerledikçe bel ve sırt bölgelerinde belirli sorunlar oluşabilir. Ancak bazı hastalıklar küçük yaşlarda ortaya çıkabilir. Skolyoz, gelişme çağındaki çocukların ergenlikten önce veya sonra sağlıklarını tehdit eden bir hastalıktır.
  • Göğüs bölgesinin üst tarafında kamburluk veya bir kürek kemiğinin diğerine oranla daha alçak veya yüksekte bulunması.
  • En sık rastlanan belirtilerden birisi kalçanın bir tarafının yüksekte diğer tarafının alçakta kalmasıdır. Bu durumda kalça ve omuz arasında eşitsizliğe sebep olur.
  • Bireyin kolları ile vücudu arasında gözle görülür bir boşluk olması.
  • Sırt, omuz, kalça ağrılarının sık sık gözlenmesi.
  • Nefes darlığı ve yorgunluk gibi belirtiler.

Skolyoz Hastalığının Türleri

  • İdiopatik Skolyoz: En sık görülen skolyoz türüdür. Bu skolyoz türünün sebebi tam olarak bilinmemektedir. Sıklıkla ergenlik döneminde hızlı büyüme sonrasında ortaya çıkar. Ergenlik döneminde olan bireylerin %2-3'ünde görülmektedir. Omurgada yana doğru eğilme 'S' veya 'C' şeklinde gözlenir. Ayrıca idiopatik skolyozda omurların kendi etrafında dönmesi en düşük dereceli türlerde dahil olmak üzere görülür. Bu da sırtta ve belde çıkıntıların oluşmasına sebep olur.
  • Nöromusküler Skolyoz: En sık görülen ikinci skolyoz türüdür. Nöromusküler skolyozun en önemli nedenleri arasında kas ve sinir hastalıkları yer alır. Bu skolyoz türünde diğer türlerin aksine solunum sıkıntısı ve duyu kusurlarına daha çok rastlanır. Nöromusküler skolyoz türünde solunum problemi, epileptik nöbetler gibi nedenlerden dolayı tedavi sürecinde skolyoz korsesi kullanılmaz. Cerrahi müdahale daha erken yaşta yapılabilir.
  • Konjenital Skolyoz: Doğuştan olan bir skolyoz türüdür. Anne rahminde olan bebeğin gelişimi sırasında oluşan omurga anormalliklerine bağlı bir skolyoz türüdür. Konjenital skolyoz 0-3 yaşları arasında görülür. Bu skolyoz türünde bebeğin doğumundan itibaren hızlı bir şekilde ilerleme gözlenir. Bu ilerleme erken tespit edilemezse cerrahi müdahale gerektirebilir.

Skolyoz Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Skolyoz hastalığında omurgadaki eğime göre 3 çeşit tedavi yöntemi vardır.
  • Gözlem: 30 dereceden az olan skolyozlarda tedaviye gerek yoktur. Ancak altı ayda bir doktor kontrolünde skolyozun eğimi takip edilmelidir. Gerekli durumlarda doktor kontrolünde fizik tedavi egzersizleri yapılmalıdır.
  • Korse: İlerleyen ve 25 derecenin üstündeki skolyozlarda kullanılır. Skolyoz korsesi omurganın basıncına karşı vücudu destekler. Bu korse kullanılmaya başlandıktan 15 gün sonra eğriliğin %50 oranında düzelmesi beklenir. Korse, skolyoz tedavisinde en çok kullanılan tedavi yöntemlerinden biridir.
  • Cerrahi: 40 derecenin üzerindeki skolyozlarda kullanılan bir yöntemdir. Bireylerde ergenlik döneminden sonra eğrilik artabileceği için cerrahi yönteme başvurulur. Cerrahi yöntemde omurlar arasına çubuklar yerleştirilir. Ameliyattan sonra korse kullanılması gerekmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni