Sinir Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

Sinir Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Sinir Hastalıkları

Sinir hastalıkları, sinir sisteminin içsel ve dışsal olguları algılama, bilgileri işleme ve hücre ağıyla sinyalleri gerekli bölgelere iletme işlevlerinde bozukluklar meydana gelmesi sonucu ortaya çıkar. Sinir sistemi, vücuttaki organ ve kasların işleyişini düzenleyen en karmaşık sistemlerden biridir. Merkezi sinir sistemi (MSS) ve çevresel sinir sistemi (ÇSS) olarak ikiye ayrılır ve her biri üzerine düşen görevleri yerine getirir. Sinir hastalıkları, MSS ve ÇSS'nin etkilendiği bozukluklar nedeniyle ortaya çıkar ve vücuttaki diğer sistemleri de etkileyebilir.

Sinir hastalıkları, nöroloji adı verilen tıbbi branşın içinde değerlendirilir ve tedavileri planlanır. Bu hastalıkların ortaya çıkışı organik bir nedene bağlı olabileceği gibi, sinir sistemindeki bir bölümde işlev kaybına dayalı olarak, yani fonksiyonel nedenlerden de olabilir. Fonksiyonel sinir hastalıklarında sinir sisteminin yapısında herhangi bir hasar veya eksiklik bulunmaz. Sinir hastalıkları, sinir sisteminin sadece bir bölümünü ya da tamamını etkileyebilir. Sinir hücreleri (nöronlar), her türlü dış etkiye karşı hassas tepki verir ve hasar gördüklerinde geri dönüşümsüzdür, yani hücre ölümü durumunda yenileri oluşmaz. Sinir sisteminde yeniden oluşum ve tamir söz konusu değildir. Ancak, periferik sinirlerde oldukça yavaş işleyen bir yenileme mekanizması bulunur.

Sinir Hastalıklarının Sebepleri

Sinir hastalıklarının sebepleri oldukça çeşitli ve karmaşıktır. Bazıları doğuştan genetik etkenlere bağlı olarak, bazıları ise iltihaplanma, travmalar veya zehirlenme gibi çeşitli etkenler nedeniyle ortaya çıkabilir. Fonksiyonel sinir hastalıklarında ise sinir sisteminde herhangi bir bozukluk olmadan da hastada rahatsızlık görülebilir. Sinir hastalıkları, kişiyi hem fizyolojik hem de psikolojik olarak etkileyebilir.

Sinir Hastalıklarının Türleri

  • Enfeksiyonlara Bağlı Sinir Hastalıkları: Ensefalit, beyin apsesi ve menenjit gibi hastalıklar bu gruba girer.
  • Tümörler Nedeniyle Oluşan Sinir Hastalıkları: Tümörlerin yerleşim yerine göre sinir sisteminde aksaklıklara neden olarak görevlerini yerine getirmesini engelleyen sorunlar, idrak kusurları, hafıza kaybı ve felçler bu grupta yer alır.
  • Damarsal Sinir Hastalıkları: Damar tıkanıklığıyla oluşan felçler ve beyin kanamaları bu grupta değerlendirilir.
  • Travma Kökenli Sinir Hastalıkları: Kazalar sonucu oluşan beyin kanaması, sinir hücrelerinde zedelenme ve kopma gibi sorunlar bu grupta yer alır.
  • Gelişme Bozuklukları: Spina bifida (omurilik gelişme bozukluğu) ve mongolizm (Down sendromu) gibi rahatsızlıklar bu gruba girer.
  • Myelin Kılıfı Sinir Hastalıkları: Sinir hücrelerini saran myelin kılıfının hasar görmesi nedeniyle oluşan hastalıklar. En yaygın olanı multipl skleroz (MS) hastalığıdır.
  • Metabolik Sinir Hastalıkları: Karaciğer hastalıkları, hormon hastalıkları, metal metabolizması bozuklukları ve kan hastalıkları bu grupta yer alır. Metabolik hastalıklar sinir sistemini olumsuz etkileyerek çeşitli bozukluklara neden olabilir.
  • Paroksismal Hastalıklar: Meniere hastalığı, epilepsi, histamin baş ağrısı ve migren bu gruba girer.
  • Zehirlenmelere Bağlı Sinir Hastalıkları: Arsenik gibi metal zehirlenmeleri, bakteri kaynaklı tetanos ve alkol gibi organik bileşiklerden kaynaklanan hastalıklar sinir sisteminde çeşitli sorunlara yol açabilir.

Sinir Hastalıklarının Belirtileri

Sinir hastalıkları, kişinin yapısına, sebebine ve kişinin psikolojik savunma mekanizmasına bağlı olarak çeşitli şiddette belirtilere neden olabilir. Sinirlilik, kolay ağlama, anksiyete, depresyon, bayılma, uyuşma, bellek kaybı, karıncalanma, histerik felçler, sanrılar, gerçeklik duygusunun kaybı ve konuşma bozukluğu gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Vücudumuzu etkileyen her hastalığın altında genellikle sinir sisteminin etkisi bulunur. Bu yüzden vücudumuzda alışılmadık durumlar yaşanıyorsa, mutlaka tıbbi bir destek alınmalıdır. Hastalıkların ayırıcı tanısı yapılmalı, belirtiler değerlendirilmelidir ve vücudumuzdaki işleyişi önemli bir yere sahip olan sinir sisteminin sağlıklı olması için tedavi ihmal edilmemelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Madalyon Hastalığı Nedenleri?

Madalyon Hastalığı Nedenleri?

Kızamık Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Kızamık Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Tırnak Hastalıkları Nelerdir?

Tırnak Hastalıkları Nelerdir?

Lösemi Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Lösemi Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Genel Cerrahi Hastalıkları Nelerdir?

Genel Cerrahi Hastalıkları Nelerdir?

Güncel

Albino Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Albino Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

İç Hastalıklarına Ait Yan Dallar Nelerdir?

İç Hastalıklarına Ait Yan Dallar Nelerdir?

Güncel

Lupus Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Lupus Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi