Sedef Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

Sedef Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Sedef Hastalığı

Sedef hastalığı, genellikle yetişkinlerde görülen bir cilt hastalığıdır. Bu hastalık, stres kaynaklı olup gözle görülür belirtiler sergileyerek kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir. Sedef hastalığının kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Psikolojik sorunlar yaşayan, ani şok ve travmalar geçiren bireylerde daha sık rastlanır.

Sedef Hastalığının Çeşitleri

Sedef hastalığının bilinen dört çeşidi bulunmaktadır:
  • Guttate psöriyazis: Sedef hastalığının bir çeşididir. Ciltte küçük kırmızı lekeler şeklinde olup daha çok kol, bacak, baş ve gövde bölgelerinde oluşur ve birkaç ay içerisinde kaybolur.
  • Plak psöriyazis: Bu hastalık çeşidinde, hastanın cildi kurur ve çatlaklar oluşur. Deride pul-pul dökülmeler meydana gelir.
  • Fleksural psöriyazis: Genellikle aşırı kilolu bireylerde görülür. Kasıklar, koltuk altı ve derinin kıvrımlı olduğu bölgelerde daha fazla oluşur.
  • Eritrodermik psöriyazis: Diğer sedef hastalığı çeşitlerine göre daha ağrılıdır ve daha az görülür. Deride daha geniş bir alana yayılır. Tedavisi için acil müdahale gerektiren bir sedef hastalığı çeşididir.

Sedef Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Sedef hastalığının belirtileri arasında parlak ve kuru kepeklenmeler, pembe ve kırmızı renkli lekeler, değişik şekillerde vücudun herhangi bir yerinde oluşan lekeler bulunmaktadır.

Sedef Hastalığı Neden Olur?

Sedef hastalığı aynı zamanda bir bağışıklık sistemi hastalığıdır. Kronik bir hastalık olup, belli dönem ve aralıklarla tekrar ortaya çıkar. Stres ve depresyon, bağışıklık sistemini zayıflatarak sedef hastalığına veya var olan hastalığın tekrarlanmasına yol açar. Ayrıca bakteri ve virüs enfeksiyonları da sedef hastalığına zemin hazırlayan nedenlerdendir. Cildin tahriş olması, iklime bağlı olarak sıcak veya soğuk hava gibi etkenlerden kaynaklanabilir. Yaz aylarında aşırı güneş ışınlarına maruz kalan deri tahriş olur ve sedef hastalığına zemin hazırlar.

Sedef Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sedef hastalığının tedavisinde öncelikle bazı önlemler alınması gerekir. Örneğin, daha sakin ve stressiz bir yaşam tarzı benimsemek ve beslenme alışkanlıklarını değiştirmek önemlidir. Bunun yanı sıra, vitamin ve mineral eksikliğini gidermek, dengeli ve düzenli beslenmeye dikkat etmek, şeker ve hayvansal gıdalardan, sigara ve alkolden uzak durmak önemlidir. Lifli gıdalar ve beyaz et tüketmek, stresten uzak durmak, deri döküntüsü ve kaşıntı kremlerini doktor kontrolünde kullanmak gereklidir. Ayrıca, sedef hastalığının çeşidine göre kortizon içeren kremler veya losyonlar kullanılabilir. Bu kortizon ilaçları, kesinlikle doktorun önerdiği doz ve sürede kullanılmalıdır, çünkü bu ilaçlar damar genişlemesine, ciltte incelmeye ve deride renk değişikliklerine yol açabilir.

Sedef hastalığı saç derisinde oluşmuş ise, bunun tedavisinde daha çok şampuan ve losyonlar kullanılır. Bu şampuan ve losyonları kullanırken saç derisine zarar vermeden az miktarda ve hafif masaj yaparak uygulanması gerekir. Bu tür ilaçların fazla ve uzun süreli kullanılması, saç derisini tahriş ederek zarar verebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Siroz Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Siroz Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Konuşamama Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Konuşamama Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Bronşit Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Bronşit Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Veba Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Veba Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Temizlik Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Temizlik Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kuş Hastalıkları Nelerdir?

Kuş Hastalıkları Nelerdir?

Güncel

Adem Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Adem Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi