Deri ve Zührevi Hastalıklar Belirtileri ve Tedavisi
22 Haziran 2024

Deri ve Zührevi Hastalıklar Belirtileri ve Tedavisi

Deri ve zührevi hastalıklar, farklı bulaşma ve etkileşim yollarına sahip olmalarına rağmen bazı belirtileri birbirine benzemektedir. Bu hastalıklar, cilt ve cilt altı dokusunu etkileyen çeşitli patolojik durumları kapsar. Bu makalede deri ve zührevi hastalıklarla ilgili detaylı bilgilere yer verilecektir.

Deri Hastalıkları

Deri hastalıkları, cildin yüzeyinde veya altında meydana gelen ve vücudun herhangi bir bölgesinde görülebilen sağlık sorunlarıdır. Her yaş ve cinsiyetteki bireylerde ortaya çıkabilir.

Deri Hastalıkları Çeşitleri

Nasır

Nasır, ayak derisinde meydana gelen ağrılı şişliklerdir. Parmakların ayakkabı veya farklı cisimlerle sürtünmesi sonucu oluşur. Ayakta durmayı ve yürümeyi zorlaştıran bu deri hastalığı hemen hemen herkeste görülebilir.

Mantar

Mantar, temiz ve hijyenik olmayan ortamlardan bulaşan bir deri hastalığıdır. Bulaşıcı özellik taşır ve en çok ayak derisinde görülür. Havasız ve nemli ortamları sever. Vücudun hemen her bölgesinde oluşabilir ve kaşıntılara, ağrılara ve deride dökülmelere neden olabilir. İlerlemesi halinde ciddi deri problemlerine yol açabilir. Kişisel eşyaların paylaşımı ve temiz olmayan zeminler nedeniyle bulaşan bu hastalığın tedavisi mümkündür.

Uyuz

Uyuz, eklem bacaklı bir tür olan uyuz böceğinin neden olduğu bir hastalıktır. Bu böcek deriye yerleşerek oymaya başlar ve deride küçük beyaz izler bırakır. Şiddetli kaşıntılara yol açan bu deri hastalığı bulaşıcıdır. Önlem alınmadığı takdirde tüm vücuda yayılır ve ürer. İlaç ve kremlerle tedavisi mümkündür.

Kurdeşen (Ürtiker)

Kurdeşen, deride kaşıntı meydana getiren küçük kızarıklıklardır. Önlem alınmadığı takdirde tüm vücuda yayılabilir. Bu hastalık mukozalarda meydana gelirse oldukça tehlikeli boyutlara ulaşabilir.

Zona

Zona, su çiçeği virüsünün neden olduğu bir hastalıktır. Deride döküntü oluşturabilir ve bulaşıcıdır. Vücudun bir bölgesinde su kabarcıkları şeklinde oluşur ve yüksek ateş ile iştahsızlık gibi belirtiler gösterir.

Uçuk

Uçuk, çeşitli virüslerin neden olduğu ve her yaş grubunda görülebilen bir hastalıktır. Genellikle dudak ve dudak çevresinde görülür. İltihap şeklinde su birikimleri meydana getirir. Kendiliğinden geçebilen bu hastalık zaman zaman kendini tekrarlar. Uçuğun vücutta görülmesi durumunda el ile temastan uzak durulmalı ve başkalarının temas etmesi önlenmelidir. Aksi takdirde uçuk büyüyebilir ve farklı bölgelere bulaşabilir.

Zührevi Hastalıklar

Zührevi hastalıklar, cinsel ilişki yolu ile bulaşan hastalıklardır. Nadiren de olsa bazı faktörlerden dolayı da bulaşabilir.

Zührevi Hastalık Çeşitleri

Bel Soğukluğu (Gonore)

Bel soğukluğuna neden olan mikrop, Neisseria gonorrhoeae'dir. Cinsel yol ile bulaşan bu hastalık nadiren de olsa başka yollarla da bulaşabilir. Gonore mikrobu vücuda girdikten sonra bir veya iki gün içinde belirtiler gösterir. Erkeklerde peniste sarı renkli bir akıntı meydana gelebilir ve tedavi edilmezse testislere ulaşarak kısırlığa yol açabilir. Kadınlarda genellikle belirgin akıntı görülmez.

Bel Soğukluğu Olmayan Akıntı

Bu tür akıntılarda bel soğukluğu oluşmaz. Genellikle genç erkeklerde görülen bu hastalık cinsel yollarla bulaşır. Ayrıca idrarda yanma ve idrar yollarında kaşıntıya neden olabilir.

Trikomoniasis

Trikomoniasis, Trichomonas vaginalis adlı mikrobun neden olduğu bir hastalıktır. Genellikle kadınlarda görülür ve cinsel yollarla bulaşır. Kadın vajinasında belirtiler gösterirken, erkeklerde genellikle belirti vermez. Hastalığın ilerlemesi kısırlığa yol açabilir.

Genital Uçuk

Genital uçuk, herpes simplex virüsünün neden olduğu ve cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Bulaşıcı olup cinsel temasla başka bireylere geçebilir. Erkeklerde kısırlık tehlikesi bulunmaktadır.

AIDS (Edinilmiş Bağışıklık Yetmezliği Sendromu)

AIDS, HIV (Human Immunodeficiency Virus) adlı virüsün neden olduğu bir hastalıktır. Vücuda girdikten sonra bağışıklık sistemini çökertir ve dışarıdan gelen zararlı virüs ve bakterilere karşı vücudu savunmasız bırakır. Belirli bir tedavisi olmayan bu hastalık ölümcül olabilir.

Sonuç

Deri ve zührevi hastalıklar, cilt ve cilt altı dokusunu olumsuz yönde etkileyen ciddi sağlık sorunlarıdır. Bu hastalıklar, cildin ve derinin yapısını bozarak hayatı tehdit edici boyutlara ulaşabilir. Bu tip hastalıklarda zaman kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

İnce Hastalık Belirtileri ve Tedavisi

İnce Hastalık Belirtileri ve Tedavisi