Sarılık Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
22 Haziran 2024

Sarılık Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Sarılık Hastalığı

Sarılık hastalığı, karaciğerin ürettiği sarı-turuncu renkteki bilirubin maddesinin atılımının yavaşlaması ya da üretiminin artması sonucu, bu maddenin vücudun deri, deri altı, mukozalar ve göz aklarında birikmesiyle ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Biriken bilirubin sarı renkte algılanır. Bilirubin, kanda ve hücrelere oksijen taşıyan alyuvarların yıkımı sonucu meydana gelmektedir.

Sarılık Hastalığının Mekanizması

Bilirubin maddesinin vücuttan atılması için karaciğer tarafından suda eriyebilecek hale dönüştürülmesi gerekir. Karaciğer bu dönüşümü ilaçlar, mikroplar gibi etkenler nedeniyle tam olarak yapamaz. Tam bir dönüşüm gerçekleşse bile bilirubinin bağırsaklara geçişini safra yolundaki taşlar veya tümörler engelleyebilir. Bu durumlar sonucunda sarılık hastalığı meydana gelir.

Sarılık Hastalığı Neden Olur?

Hastalık birçok sebeple ortaya çıkabilmektedir. Bu sebepler üç ana grupta incelenebilir: karaciğer öncesi, karaciğerle ilgili ve karaciğer sonrası sebepler.

Karaciğer Öncesi Sebepler

Karaciğer öncesi sebepler, bilirubinin aşırı üretilmesidir. Bu üretimin sebebi ise alyuvarların normalden daha önce yıkıma uğramasıdır. Alyuvarlar normalde 90 ile 120 gün kanda oksijen taşırlar ve bu sürenin sonunda parçalara ayrılarak bilirubine dönüşürler. Alyuvarların erken yıkıma uğramasıyla bilirubin kanda hızlı bir şekilde artar. Talasemi ve herediter sferositoz rahatsızlıkları da bu gruptandır.

Karaciğerle İlgili Sebepler

Hepatoselüler sarılık olarak da bilinen bu tür, karaciğerin doğrudan hasar görmesiyle ortaya çıkar. Virüs, ilaç, alkol veya zehirli maddeler nedeniyle karaciğerde oluşan hasarlar bu grupta yer alır. Bu durumda karaciğer hücreleri hasara uğramıştır ve karaciğer tarafından üretilen SGPT ve SGOT gibi enzimlerin düzeyinde artış görülür.

Karaciğer Sonrası Sebepler

Tıkanma sarılığı, safra yolundaki taşlar veya tümörlerin bu yolu tıkamasıyla meydana gelir. Safradan bağırsaklara geçemeyen bilirubin kanda birikerek hastalığı oluşturur.

Yeni Doğan Sarılığı

Yeni doğan bebeklerde sıklıkla görülen ve çoğunlukla kendiliğinden iyileşen bir tür sarılıktır. Ancak, anne-babada kan uyuşmazlığı durumu varsa, yenidoğan sarılığı tedavisiz geçmemektedir.

Sarılık Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

  • Göz aklarında sararma,
  • Tırnakların sararması,
  • Cildin sarıya yakın renge dönüşmesi; sarılık düzeyi ilerledikçe sarı renk kahverengine doğru geçiş yapabilir,
  • Ağzın içi sarı renk almaya başlayabilir,
  • İdrar renginin giderek koyulaşması; zamanla kahverengi renge dönüşebilir,
  • Dışkının açık renge dönüşmesi; hatta kil rengi gibi bir renk alabilir,
  • Bulantı ve kusma, üşüme ve nefes alırken zorlanmalar görülebilir,
  • Ciltte kaşıntılar ortaya çıkabilir.

Sarılık Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sarılık hastalığının ortaya çıkmasına sebep olan faktörlerden biri de virüslerdir. Virüslerin bulaşıcılığının olması nedeniyle hastalıktan korunmak için aşı yaptırmak en etkili çözümdür. Tedavi için hastalığın meydana gelmesine neden olan durumun tespiti gereklidir. Yapılacak tetkik ve tahliller sonucunda hastalığın kaynağı bulunarak duruma göre tedaviye başlanır. Bu hastalıkta önce hastalığın kaynağındaki durum düzeltilir, daha sonra fazla olan bilirubinin vücuttan atılımına geçilir.

Karaciğer hasar görmüşse, karaciğeri destekleyen bir tedavi uygulanır. Safra yolunda tıkanıklık oluşmuşsa, önce bu tıkanıklık ortadan kaldırılır. Yenidoğan sarılığında fototerapi gerekebilir. Bazı hastalara kan verilmesi veya kan değişimi yapılması da gerekebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Zayıflık Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Zayıflık Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Vertigo Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Vertigo Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Emes Hastalığı Nedir?

Emes Hastalığı Nedir?

Saç Hastalıkları Nelerdir?

Saç Hastalıkları Nelerdir?

Sma Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Sma Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Hepatit Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Hepatit Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

İshal Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

İshal Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Felç Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Felç Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

İnek Hastalıkları Nelerdir?

İnek Hastalıkları Nelerdir?