{ "title": "Zihinsel Hastalıklar", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Zihinsel-Hastaliklar-32.jpg", "date": "20.01.2024 03:52:22", "author": "Said Çelik", "article": [ { "article": "Zihinsel hastalıklar veya ruhsal bozukluklar; ruh, davranış ve düşünceleri geniş bir alanda etkileyen sağlık koşulları olarak ifade edilmektedir. Bu çeşit rahatsızlıklara kaygı bozukluları depresyon yeme bozuklukları şizofreni ve bağımlılık davranışları verebilir. Birçok insanda zaman zaman zihinsel hastalıklar gelişebilir. Ruh sağlığını etkileyen bu kaygı verici durumların sürekli bir şekilde devam etmesi strese neden olması ve günlük aktiviteleri olumsuz yönde etkilemesi, durumu ruhsal hastalık düzeyine taşır. Ruh hastalıkları bireyin mutsuz olmasına işinse ve ilişkilerinde günlük yaşamında sorunlar yaşamasına sebep olur. Çoğu zaman belirtiler danışmalık ve ilaç yardımı ile tedavi edilebilmektedir.

Zihinsel hastalıkların belirtileri nelerdir?

Ruhsal hastalığın belirtileri hastalığın şartlarına ve diğer nedenlere bağlı olarak çeşitlilik gösterir. Belirtiler düşünceleri, davranışları ve duygular olumsuz etkiler.

Yaygın olan belirtiler şunlardır
Bazen ruh sağlığı bozukluğu belirtileri sırt ağrısı, mide, baş ağrısı veya diğer açıklanamayan ağrılar fiziksel sorunlar olarak gösterilmektedir.

Zihinsel hastalıkların neden olur?
Zihinsel hastalıkların risk faktörleri nelerdir?
Zihinsel hastalıkların teşhis ve tedavisi nasıl yapılır?
  • Fiziksel muayene: Belirtilere sebep olan fiziksel nedenleri ekarte etmek için öncelikle muayene yapılmalıdır.
  • Laboratuvar testleri: Alkol uyuşturucu için tarama ve tiroit testleri uygulanmaktadır.
  • Psikolojik değerlendirme: Bunun için doktor veya ilgili Uzman kişi hastalık belirtileri duygu ve davranış sekliniz ve düşünceleriniz hakkında konuşacaktır. Bu sorulara cevap almak için soru formları kullanılmaktadır.
Ruhsal hastalıkların sınıflandırılması

Nörogelişimsel bozukluklar, şizofreni spektrumu ve diğer psikolojik bozukluklar, bipolar ve ilgili bozukluklar, depresif bozukluklar, anksiyete bozukluklar, obsesif kampulsif ve ilişki bozukluklar, travma ve stres ilişkili bozukluklar, dissosiyatif bozukluklar, somatik belirti ve ilgili bozukluklar, yeme ve beslenme bozuklukları, eliminasyon bozuklukları, cinsel işlev bozuklukları, cinsiyet dysphoriası, dürtü kontrol yıkıcı ve davranış bozuklukları, madde bağımlılığı ve bağımlılık bozuklukları, kişilik bozuklukları, kongnitif rahatsızlıklar.
" } ] }