{ "title": "Zeytin Hastalıkları", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Zeytin-Hastaliklari-38.jpg", "date": "20.01.2024 10:13:27", "author": "Canan", "article": [ { "article": "Zeytin hastalıkları, zeytin Akdeniz iklimine sahip ağaç meyvesidir. Ağacın kıvrımlı yeşil yaprağı ve yumru gövdesi vardır. Ağaç yaşlandıkça yaprağı gri renge döner ve gri yeşil yaprak kabuğu çatlamaya başlar. Ağacın çiçeğinde çıkan zeytin yeşil olur ve olgunlaşır. Zeytin siyah renk olur. Zeytinin içinde sert kabuklu çekirdeği vardır. Zeytin içinde yağ oranı fazla olduğu için zeytinyağı yapılır. Zeytin ağacın estetik ve heybetli görüntüsü vardır. Hava şartları ve yanlış bakım şartı ağaçta hastalık oluşmasına neden olur. Zeytin ağacı uzun ömürlü ağaçtır. Ağaçta görülen hasar ve ağaç hastalığı ağacın ömrünü azaltır.

Bilinen zeytin hastalıkları

Amillario kök çürüklüğü: Zeytin ağacın kökünde çürüme oluşturur ve zamanla ağacın ölümüne neden olur. Ağaç dalı kurumaya başlar. Ağacın kökü enfeksiyona maruz kaldığı için kabuk bağlar. Beyaz fungal tabakası oluşur. Açık kahverengi rengine döner.

Zeytin halkalı leke hastalığı: Yaprağın üst yüzeyinde siyah gri renk yuvarlak şekilde leke oluşur. Leke olan yerin rengi açılır ve etrafında normal yaprak renginde yuvarlak görüntü oluşur. Lekeli yaprak zeytinde hastalık oluşturur. Meyve tutumunu azaltır. Zeytin erken dökmeye başlar.

Zeytin dal kanseri: Zeytin ağacının gövde ile dal kısmında değişik şekilde büyüklükte ur ve sigilli şekil oluşur. Zeytin toplama sırasında dolu yarası ve budama hatası nedeniyle çatlak görülür.

Zeytin solgunluğu: Yaprak solmaya başlar ve açık kaverengiye döner. Yaprak geriye doğru kıvrılır. Dal mor renk görülür. Ağaçta kuruyan dal ve yaprak oluşur. Yaprak solmadan dökülmeye başlar. Toprağın sürüm şekli ve ağaç kökü yanlış sürülmesi hastalığı oluşturur. Sulamanın yapıldığı ağaçta hastalık oranı %21 olur. Sulama yapılmayan ağaçta hastalık oranı %9 olur. Hava sıcaklığı ve toprak şartı hastalığa etki eder. Hastalık ilkbahar ve yaz ayında daha çok görülür.

Antraknoz: Ağaçta çürük leke oluşturur. Ağaçta oluşan ölü doku az ve çok yaprak dökümüne neden olur. Zeytin üzerinde kuru şekilsiz leke görülür. Meyve ağırlık kaybına uğrar ve zeytin hafifler. Meyve kuruması oluşur. Zeytinin içindeki yağında asitlik artışı oluşur. Hastalanmış meyve sayısı artar. Hastalığın oluşmasında sıcaklık ve nem derecesi artar.

Zeytinin vücuda faydaları nelerdir?

Zeytin faydalı bitki meyvesidir. Sürekli tüketilmektedir. Kahvaltıda sevilen gıda arasında yer alır. Zeytin yaprağı kayanıtılıp içilmesi yüksek tansiyonu düşürür. Kalp sağlığı için önemlidir. Kalp ritim bozukluğunu giderir. Damar ve kalp tıkanıklığını önler. Kalsiyum içeriklidir. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Kabızlığı önler. Kanser hücresinin yayılmasını önler. Yüksek kolesterolü düşürür. Çocukların kemik gelişimini sağlar. Karaciğer ve karın ağrısını keser. Kandaki şeker miktarını düşürür ve dengede tutar. Bağırsak solucanın düşmesini sağlar. Eczada ilaç yapımında kullanılır.
" } ] }