{ "title": "Zayıflık Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Zayiflik-Hastaligi-75.jpg", "date": "19.01.2024 17:52:54", "author": "Melike SÜMER", "article": [ { "article": "Zayıflık Hastalığı, aşırı kilo eksikliğidir. Tıp dilinde anoreksi olarak bilinen bu hastalık, vücuda alınan enerjinin tüketilen enerjiden az olması sonucu ortaya çıkmaktadır. Zayıflık hastalığı olan bireyler aşırı zayıf olmalarına rağmen kendilerini kilolu görmekte ve kilo almamak için sıkı diyetler yaparlar, aşırı spor yaparlar ya da yemek yedikten sonra kusma, müshil gibi yollarla zayıflamaya çalışmaktadırlar.

Hastalığın oluşumunda zayıf olmaya dayalı güzellik anlayışı yani toplumsal etkiler büyük rol oynamaktadır. Bunun yanı sıra irsiyet gibi biyolojik, düşük öz değer gibi kişisel ve yakın birini kaybetme gibi psikolojik etmenler de etkili olmaktadır.

Kendi yeme davranışından memnun olmama, bireyin kilosu, beslenmesi ve vücudu ile ilgili sürekli endişe duyması, diyet gibi faaliyetlerle gıda alımını sınırlaması, gizli yemek durumu, yedikten sonra kusma ya da yeme krizleri yaşaması yeme bozukluğunun başlangıcının belirtileridir. Zayıflık hastalığı hemen bir günde oluşan bir hastalık değildir. Bu yüzden erken yardım alma başarılı bir tedavi süreci için son derece önemli görülmektedir.

Zayıflık Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hastaların %40-60'ı bu hastalığı psikoterapi yöntemiyle atlatmaktadır ve beş yıl içerisinde tamamen iyileşmektedirler. Burada önemli olan nokta tedavi yapan terapistlerin yeme bozukluklarına dair bilgi ve tecrübeye sahip olmasıdır. Yaşı küçük hastalarda ise hastanın onayı ile yakınları da terapiye zaman zaman katılım gösterir. Bazı psikoterapi tedavilerinde ilaç kullanımı da gerekli görülebilmektedir. Hastaların yaklaşık %30'unda ise hastalık varlığını korur. Zayıflık hastalığı bulunan kadınlar regl olmamaya başlar. Erkeklerde ise cinsel isteksizlik sorunu ortaya çıkmaktadır. Ayrıca bu hastalık, diğer ruhsal hastalıklara oranla daha ağır bedensel sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. Hastalığa bağlı ölüm riski artmakta ve intihar vakaları da diğerlerine göre daha fazla görülmektedir.
" } ] }