{ "title": "Zatürre Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Zaturre-Hastaligi-99.jpg", "date": "21.01.2024 13:55:15", "author": "hacer atalan", "article": [ { "article": "
Zatürre hastalığı; akciğer iltihaplanmasıyla ortaya çıkan ölümcül bir hastalıktır. Yetişkinlerde ve çocuklarda en çok ölüme sebebiyet veren bir hastalıktır. Parazit, bakteri ve virüslerin akciğerlere yerleşmesiyle zatürre hastalığı gelişmeye başlar. Bu hastalık özellikle kış aylarında daha sık görülür. Hızlı ve kolayca yayılan bulaşıcı bir hastalıktır. Vücut direnci düşük olduğu için bu hastalık, çocuk ve yaşlılarda daha ağır seyretmektedir. Zatürre hastalığı ortak kullanılan eşyalardan, hapşırık, öksürük, grip ve benzeri üst solunum yolu enfeksiyonları ile bulaşabilmektedir. Bu hastalığın belirtileri ani ortaya çıkabileceği gibi, kronik ve uzun süreli de olabilmektedir.

Zatürre hastalığı belirtileri nelerdir?
Zatürre hastalığının tanı ve tedavisi nasıl yapılır?

Doktorun muayenesiyle tanı konulabilmektedir. Muayenede solunum ve akciğerler dinlenir. Bunların yanı sıra emin olmak için akciğer röntgeni, kan testi ve balgam kültürüne de yapılmaktadır. Tanı mutlaka Uzman bir doktor tarafından konmalıdır.

Tedavi, hastalığın şiddetine göre değişmektedir. Bu hastalıkta en çok kullanılan ilaç penisilindir. Zatürre hafif seyrediyorsa antibiyotik, balgam söktürücü ve yumuşatıcı ilaçlarla hasta evde tedavi edilebilir. Ancak hastanın hayatını tehlikeye sokacak kadar hastalık ağır seyrediyor ise vakit kaybetmeden hastaneye yatırılmalıdır. Hasta 10 güne yakın hastanede gözlem altında tutulmalıdır. Tedavi süresi hastanın durumuna göre farklılık gösterir. Hastanede antibiyotik damardan sıvı olarak verilir. Bunun yanında solunum ve oksijen desteği verilerek tedavi edilir. Hasta, aşırı terlediğinden dolayı vücutta su kaybı olacağından bol su içmelidir. Ayrıca dinlenmesi ve bağışıklık sistemini güçlendirecek besinler tüketerek, hastalıkla savaşmada yardımcı olacaktır. Zatürre hastalığının tedavisine geç kalındığında, kanser, karaciğer, kalp hastalıkları, şeker gibi birçok hastalığa sebep olmaktadır. Zatürre hastalığından korunmak için her 5 yılda bir düzenli olarak zatürre aşısı yaptırılmalıdır. Aşı, hastalık esnasında yapılmamalıdır.
" } ] }