{ "title": "Yalan Söyleme Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Yalan-Soyleme-Hastaligi-39.jpg", "date": "20.01.2024 08:20:20", "author": "Sevda Esen", "article": [ { "article": "Yalan söyleme hastalığı, Hayatı boyunca hemen hemen herkes bir veya birden çok kez yalan söylemiştir. Bazen beyaz yalanlar bazen de zararsız olduğunu düşündüğümüz pembe yalanlar. Peki hiç hasta olabileceğini düşündünüz mü? Ne hastalığı mı? Mitomani yani sürekli yalan söyleme hastalığı. Peki mitomani yani yalan söyleme hastalığı nedir? Kişinin dürtülerini kontrol edememesine ve dürtü bozukluğuna denir. Yalan söyleme hastalığı olan kişilere mitoman denir. Kişi çevresindeki kişilere amaçlı amaçsız yalan söylüyorsa söylediği yalanlara inanmaları için daha fazla yalana başvuruyorsa yalan söyleme hastalığı olabilir. Hastaların teşhisinin doğru konulması çok önemlidir. Diğer psikolojik sorunları olduğundan dolayı bazen ayırt etmek zor olabilir. Bunun nedeni ise ileri evrelerde kişinin kendi söylediği yalanlara inanmasıdır.

Kendinde bir sorun olmadığını düşünen kişilerin yakınlarına çok iş düşmektedir. Hasta olduğunu düşündüğünüz kişiye olabildiğince sabırlı ve sakin bir tutum sergileyin. Bunun bir hastalık olduğunu ve tedavi edilebileceğini uygun bir dille anlatın. Tedavi olmaması halinde onu bekleyen durumu paylaşın. Bu süreçte kendisine olabildiğince destek olacağınızı ifade edin. Sürekli tekrarlayan ve ileri seviyeye ulaşan yalan söyleme hastalığı olan kişiler çoğu zaman doktora gitmek istemezler. Bazı durumlarda ise hayatlarını olumsuz etkilediğini anlar ve doktora gitmeyi kabul ederler. Kesinlikle suçlama kişiyi daha olumsuz yönde etkileyecektir.

Yalan söyleme hastalığı nasıl anlaşılabilir

Yalan söyleme hastalığı hastalığının nedeni tam olarak bilinmemekle beraber çocukluk döneminde geçirdiği bazı olumsuzluklardan kaynaklanabileceği bilinmektedir. Aşağılık kompleksi ve kendisine öyle hissettiren kişilerin davranışı neticesinde çocuklarda bilinç altına tahribata yol açabilir. Özellikle anne babanın çocuğuna karşı tutumu yalan söyleme hastalığını ortaya çıkarır. Aslında çocukluk çağında başlayan bu hastalığın başlama nedeni yok sayılan bireyin dikkati kendi üzerine çekme çabasıdır. Olağan durumlarda söylediği olan dışı yalanlar insanların dikkatini üzerine çekmesine yardımcı olur. Bu şekilde davranan kişi bundan haz duyar ve istemsizce bunu tekrarlamaya devam eder. Söylediği yalanları gelişi güzel söylediğinden ve sonrasını hesaplayamadığından dolayı kendini bir kısır döngünün içinde bulur. Yalanları ortaya çıktığı zaman ya farklı bir yalanla bunu ört pas etmeye çalışır ya da bu durumdan büyük bir utanç duyar. Bu pişmanlık neticesinde tekrar yalan söylemeyeceği konusunda kendini ve çevresindekileri inandırmaya çalışır. Ancak tedavi olmadığı sürece hastanın yalan söyleme hastalığından kendi imkânlarıyla üstesinden gelmesi mümkün değildir. Çünkü hasta bunu kontrol edemediği dürtüler sonucunda yapmaktadır. Bu istemsiz hareketleri yapmak istemese de bir süre sonra yeniden tekrar edecektir. Bu nedenle muhakkak destek alması gerekir.

Yalan söyleme hastalığı tedavisi nasıl yapılır?

Hastalığı fark edilen kişinin muhakkak psikolojik tedavi için ikna edilip doktora gitmelidir. Terapi seansları ve düzenli ilaç tedavisi ile kişinin bu rahatsızlığı düzeltilebilir. Yalan söyleme hastalığı olan kişilerin çok ileri derecede yalan söyledikleri ve bu yalanlar yüzünden iş hayatından ve özel hayatından dışlandıklarını söylemek mümkündür. Tedavi olmayan hastaların bulanıma girip intihar etme derecesine gelmeleri göz ardı edilmemelidir. Öncelik le hastanın takıntılarını giderecek ilaçlar ile bu takıntılar olabildiğince azaltılır. Takıntıları azalan kişiler dürtülerini daha kolay kontrol altına almayı öğrenirler. Bunun farkında olmak bilincinde olmak, yalan söyledikten sonra oluşabilecek durumları görebilme imkânı verir. Bunu kontrol altına alarak doktoru ile tedavi seanslarını uygulayarak kişi normal hayatına dönebilir. Yeniden sosyal hayatını yalansız bir şekilde nasıl kuracağını ve nasıl devam ettirebileceğini psikoterapi uzmanları yardımcı olur.
" } ] }