{ "title": "Viral Hastalıklar", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Viral-Hastaliklar-52.jpg", "date": "19.01.2024 14:47:58", "author": "hacer atalan", "article": [ { "article": "Viral hastalıklar; virüslerin sebep olduğu hastalıklarının bütününe denir. Virüsler bulaşıcı hastalıklara sebep olduğu gibi, ciddi hastalıklara da neden olabilmektedir. Viral hastalıkların bazıları kolayca atlatılırken, bazılarının da tedavisi uzun süreli olup ağır seyredebilir.

Viral hastalıklar

Grip: Kişinin solunum yollarında yaşamını sürdüren virüslerin vücutta meydana getirdiği etkilerle kişiye rahatsızlık veren bulaşıcı bir hastalıktır. Özellikle kış aylarında kendini belli eder. Bu hastalığın burun akıntısı, hapşırık, yüksek ateş, yorgunluk, halsizlik, titreme ve terleme gibi belirtileri vardır. İlaçlarla ve evde uygulanabilecek doğal tedavi yöntemleriyle bu hastalıktan kurtulmak mümkündür.

Kabakulak: Virüslerin, tükürük bezlerinde enfeksiyon yapması ve burada büyümeye sebep olmasıyla ortaya çıkmaktadır. Kabakulak bulaşıcı bir hastalıktır. En büyük belirtisi, kulağın alt tarafında şişlik oluşmasıdır. Bunun yanında baş ağrısı, yorgunluk, iştah kaybı, boğazda ağrı, hafif ateş, bulantı ve kusma görülür. Hasta en az iki hafta dinlenmeli ve sıvı gıdalar almalıdır. Bu şekilde kendiliğinden geçecektir. Doktor, hastalığın hafif geçmesini sağlayacak bazı ilaçlar verebilir.

Kuduz: Genellikle hayvanlardan insanlara bulaşan, omuriliği ve beyni etkilediği için ölümle sonuçlanabilen bir hastalıktır. Kuduz, bir hayvanın insanı ısırması yoluyla bulaşır. Hayvanın salyasında bulunan virüs, yaradan içeri girer ve yavaş yavaş ilerleyerek beyne ulaşır. Kuduz olan kişide huzursuzluk, kaslarda ağrılı kasılmalardan sonra felç gelişir. Son olarak nefes alıp verme refleksi durur. Bu nedenle belirtiler başladığında tedavisi mümkün değildir.

Sars: Öksürük ile başlayan, aşırı titreme, baş ağrısı, yüksek ateş ile kendini gösteren bulaşıcı bir hastalıktır. Ayrıca hasta solunum güçlüğü çekmeye başladığında, mutlaka solunum cihazına bağlanmalıdır. Sars virüsüne karşı geliştirilmiş bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Sars hastalarına zatürre hastalarına uygulanan tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.

Uçuk: Uçuk genellikle kişinin bağışıklık sistemi zayıfladığında ortaya çıkmaktadır. Ayrıca stres, yorgunluk ve yetersiz beslenmeden dolayı da ortaya çıkmaktadır. Uçuk için kullanılan ilaçlar geçici çözüm olmaktadır. Bu nedenle evde uygulanacak doğal tedavi yöntemleriyle, bu sorundan kurtulmak mümkündür.

AIDS: Hıv virüsünün sebep olduğu, kan yoluyla ya da cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Bu virüs vücuda girdiğinde kişinin bağışıklık sistemini yok eder. Bu hastalık en başta hiçbir belirti göstermez. Yapılacak olan kan tetkiki sonucunda hastalık fark edilmektedir. Yaklaşık olarak 10-12 yıl sonra hastalık belirti göstermeye başlar. AIDS hastalığının tedavisi bulunmamaktadır.

Kızamık: Ateş, yorgunluk, titreme, deride döküntü gibi belirtileri bulunan bulaşıcı viral hastalıklar arasındadır. Bu hastalık en fazla üç gün sürmektedir. Genellikle çocukluk döneminde ortaya çıkmaktadır. Kızamık hastalığına özel bir tedavi yöntemi yoktur. Hastaya destekleyici tedavi uygulanır.

Çocuk felci: Virüsün bulaşması ile, sinir sisteminin olumsuz etkilenmesiyle felç yaşanır. Hastalık salgın gibi etkenlerle bulaşabilir. Virüs, ağız yoluyla bulaşır. Çocuk felci aşılarının düzenli olarak yapıldığı yerlerde daha az görülür. Çocukta ateş, kusma, ishal, boğaz ağrısı, baş ağrısı, yorgunluk, iştah kaybı, ensede ağrı ve sertlik görülür. Bu hastalık tehlikeli olduğu için hemen tedaviye başlanmalıdır. Çocuk felci geçiren çocukların birçoğu, zamanında müdahale edildiği için iyileşir.
" } ] }