{ "title": "Vertigo Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Vertigo-Hastaligi-81.jpg", "date": "20.01.2024 19:49:02", "author": "Sedef", "article": [ { "article": "Vertigo hastalığının: Önemli sebeplerinden biri vücudun denge sisteminin bozulmasıdır. Bu denge sistemi sayesinde de yanlış uyaranların olması ya da doğru uyaranların yanlış algılanması sonucu ortaya çıkar. Vücut organlarının birbirleri ile olan uyumu bozulduğunda vücut denge sağlamada zorluk çeker. Çünkü vücudun dengesinin sağlanması için birçok organ yardım eder. Bu organların hangileri olduğunu soracak olursanız iç kulak, gözler, eklem, kaslar, omurilik ve beyin vücudun denge mekanizmasında etkili olan organlardır. Vertigo hastalığının oluşmasında etkili olan organlar az önce saymış olduğumuz organlardır. Küçük çocukların emeklemeye başladıkları zaman sürekli düşmeleri, ayakta durmakta zorluk çekmeleri henüz beyin de bulunan beyinciğin yeterince gelişmemesinden dolayı kaynaklanmaktadır. Vertigo hastalığının her insanda ortaya çıkışı farklılık gösterebilir. Ama genel olarak kendini gösteren belirtileri şiddetli baş ağrısı ve baş dönmesi, uzanmak, yatmak, yattıktan sonra uyanmak, yukarı bakmak vertigoda görülen belirtiler arasında yer alır.

Vertigo hastalığı neden olur?

Vertigo vücutta bulunan birçok organda etkili olduğu için birçok nedeni de olabilir. Bu nedenler arasında iç kulağın neden olduğu menenjit, epilepsi, sinüzit, kafa travmalaarı; ayrıca iç kulakta iltihaplanma, iç kulakta sıvı fistülleri, aritmi, orta kulak iltihabı, beyin tümörü ve iç kulak tümörünü tutan sinirler vertigo hastalığına sebep olmaktadır. Bir de psikolojik etmenler vardır. Aşırı üzüntülü, kaygılı, stresli, kızgın ya da günlük hayatı çok sorunlu geçenlerde baş dönmesi ve baş ağrısına çok fazla rastlanılmaktadır. Bu yüzden eğer vertigo hastalığına yakalanmamak istiyorsanız stresten mümkün olduğunca uzak durmaya çalışın. Hayatınızı daha sakin ve mutlu yaşamaya çalışın.

Vertigo hastalığının belirtileri nelerdir?

Belirtiler kişiden kişiye hatta kadın ve erkeklerde bile farklılık gösterebilir. Vertigo hastalığının ateş, bulantı, kusma, baş dönmesi, baş ağrısı, ishal, terleme, yorgunluk hissi, görmede bozukluklara hatta vertigonun ileri safhalarında bilinç bulanıklıklarına bile neden olabilir.

Vertigo hastalığının tedavisi nasıl yapılır?

Öncelikle yapılması gereken tedavi de hastalığa neden olan etmenin ne olduğunu bulmak gerekir. Çünkü neden belirlenmesinde tedavi yapılmaz. Daha sonra ise vertigo hastalığına neden olan faktörün tedavisi yapılır. İlk olarak ilaç tedavisi uygulanır. Eğer hastalığa neden olan etmen ilaç tedavisi ile geçmiyor ise cerrahi müdahale yapılabilir. Bazen de baş ağrılarının nedeni anlaşılmayabilir. Uzun süreli istirahat, karanlık ortamda kalma baş ağrınıza iyi gelebilir. Şunu unutmamalısınız ki kendi doktorunuz kendiniz olmanız gerekir. Eğer gerçekten baş edemiyorsanız işte o zaman bir doktordan yardım alabilirsiniz. Şimdiden çok geçmiş olsun.
" } ] }