{ "title": "Veba Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Veba-Hastaligi-51.jpg", "date": "21.01.2024 16:21:08", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Veba hastalığı, bulaşıcı olan hastalıklar içerisinde yer alan veba hastalığının gizliden vücudu saran mikroplar ile vücuda girdiği belirtilmektedir. İlerlemiş halinde tedavisi mümkün olmayan hastalıklar içerisinde yer alır. Bakteri, virüs, enfeksiyon sebeple vücuda giren hastalıkların tamamına verilen isimdir. Bulaştığı zaman öldürücü etkisi bulunmaktadır. Acı çektiren hastalıklar arasında yer alan veba hastalığı temiz olmayan ortamlardan insan vücuduna giren bakteriler ile yerleşir. Veba hastalığının bulunduğu ortamlar genellikle oldukça pis ve güneş görmeyen alanlardır. Böyle ortamlarda sürekli bulunulması sıkıntı yaratırken; bu alanlarda veba bulunuyor ise bulaşma özelliği yüksektir. Hastalık vücuda girdiği zaman bir hafta kuluçka süresinin ardından vücut belirli tepkiler vermeye başlar. Geçmiş tarihte insanların 3'te 1i veba hastalığından dolayı yaşamını kaybetmiştir. Bunun yanı sıra tesisin hastalık yayıldıktan sonra yapılması tedaviyi imkânsız hale getirmiştir. Gelişmiş ülkelerde veba hastalığı ile baş etmek mümkünken; Afrika gibi gelişmemiş ülkelerde bu hastalık sebebiyle hala milyonlarca insanın hayatını kaybettiği belirtilmektedir. Veba hastalığının hayvanlardan bulaşırken; özellikle fareden bulaşma ihtimali oldukça yüksektir. Hastalık genellikle pirelerden bulaşır. Fareler üzerinde bulunan pirelerin hastalığı taştığı belirtilmektedir. Bu sebepten dolayı birçok farenin de ölümü veba hastalığı yüzündendir. Şimdi veba hastalığının belirtilerinden bahsedelim.

Veba hastalığının belirtileri nelerdir?

Veba hastalığı olumsuz koşullardan dolayı insanlara veya hayvanlara bulaşırken çeşitli belirtiler ile kendini gösterir. İnsanlarda veba hastalığının en belirgin özelliği sancılı kasık ağrıları yaşatmasıdır. Ayrıca kişide öksürme esnasında kan gelmesi gibi problemlere de rastlanır. Durduk yere burun kanaması, deri üzerinde değişik lekelenmeler ve kişide oluşan aşırı halsizlik ve yorgunluk gibi durumlar veba hastalığının belirtileridir. Veba hastalığının belirtileri arasında iştahsızlık, güç kaybı, yemek yememe hissi, aşırı zayıflama gibi problemler ile kendini gösterir. Kişinin dil renginde değişmeler meydana gelir. Genellikle dilin kahverengiye benzer bir yapıda olduğu belirtilir. Ayrıca dilde sürekli kuruluk hissi meydana gelir. Bu belirtileri bulunan kişilerin vakit kaybetmeden Doktor kontrolü yaptırması gerekir. Erken teşhis edilmesi halinde tedavi imkânı bulunurken; vakit kaybedilmesi halinde hayati tehlike taşır.

Veba hastalığının teşhisi ve tedavisi nasıl yapılır?

Veba hastalığı için anlattığımız belirtilerin bulunması halinde kişinin vakit kaybetmeden doktora gitmesi gerekir. Uygulanacak tetkikler ile veba hastalığının tanısı konulur. Tanı konulduğu zaman tedavi başlar ve bu süreç oldukça sıkıntılı bir süreçtir. Bu sebepten dolayı erken tanı oldukça önemlidir. Erken tanı konulması halinde tedavi kolaylaşır. Geç kalındığı zaman tedavi zorlaşırken tedaviden olumsuz sonuçlar çıkabilir. Veba hastalığı tanısı konulan kişinin korunma amaçlı düzenli olarak aşı olması gerekir. Hastanın tetkiklerinin ardından uygulanacak ilaç tedaviyle tedavi sağlanır. Ayrıca Doktor kişide bulunan ağrıların giderilmesi için antibiyotik uygulaması yapar. Doktorun verdiği ilaçları düzenli kullanarak hastalığının tedavi edilmesi gerekirken; bu süreç içerisinde kişinin sağlıklı ve dengeli beslenmesi, aşırı yağlı gıdalardan uzak durması, kendini yoracak egzersizlerden ve hareketlerden kaçınması, vakitli uyuyup vakitli uyanması ve alkol sigara gibi olumsuz alışkanlıklardan uzak durması tavsiye edilir.
" } ] }