{ "title": "Uyku Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Uyku-Hastaligi-27.jpg", "date": "23.01.2024 06:42:07", "author": "selenay altun", "article": [ { "article": "Uyku hastalığı, halk arasında bir deyim olarak kullanılsa da aslında bu ciddi bir hastalıktır. Uyku hastalığı genellikle geliri düşük kesimler de aynı zamanda sömürge altında bulunan ülkelerde sıkça yaşanmaktadır. Bu ülkelerin arasında en çok bilineni Afrika'dır. Afrika'da buna sebebiyet verecek olan sivrisinek türü vardır. Bu sinek türü uyku hastalığına sebep olabilir. Uyku hastalığına sebep olan bu sivrisinek enjekte ettiği bir virüsle kişiye bunu iletir. Bu virüste zamanla kişide uyku hastalığının belirtileri oluşmaya başlar. Uyku hastalığının en önemli belirtileri kişide hissedilir bir şekilde yaşanmasına neden olarak kişiye bu hastalığın vücutta olduğu sinyalleri gönderilir. Uyku hastalığını kişi ciddiye almaz ya da tedavi sürecinde geç kalırsa kişi buna bağlı olarak bazı hastalıklarda geçirebilir. Kan yoluyla bulaşan uyku hastalığında taşımacı olarak sivrisinek türünden olan bir asalak gerçekleştirmektedir. Görüntüsü itibari ile diğer sineklerden bir farkı yok gibi görünse de bu ufacık sinek Afrika'da her yıl binlerce insanın ölümüne sebep olabilmektedir. Ufak olmalarından dolayı uyku hastalığa sebep olan virüsü vücuda enjekte ederken kişi bunu çok da fazla hissedemez ve genelde ağrısız bir şekilde insan kanını emerler. Uyku hastalığına ait olan bu sinek genellikle sıcak ve nemli ortamlarda üreyerek hızlı bir şekilde çoğalırlar.

Uyku Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Uyku hastalığına neden olan virüsler genelde ilk olarak sinek ısırığı görüntüsü oluştururlar bu da onların bir nevi kamufle olabilme yeteneğidir. Daha sonra burada oluşan ısırık günden güne iyileşmesi gerekirken günden güne daha fazla alana yayılır ve bununla beraber yara daha fazla şişerek ödem oluşmasına neden olur. Ardından buraya ufak bir temas bile zaman zaman kişinin hassaslığına bağlı olarak değişken bir şekilde artar. Uyku hastalığına sebep olan virüsler kişinin bağışıklık sisteminin de düşük olmasından yararlanarak hızlı bir şekilde vücutta yayılmaya başlar. Daha sonra kişinin atak geçirmesine neden olur.

Genellik önce kişinin hızlı bir şekilde nabzının artması ile başlar. Buna bağlı olarak da kişinin ateşi sürekli olarak çıkar ve bunun ardından da kişi de terlemeler, titremeler meydana gelir. Daha sonra vücudun neredeyse tamamında kaşınmalar meydana gelir. Kişinin bağışıklık sisteminin düşmesinden dolayı kişi kendini sürekli olarak yorgun hisseder ve neredeyse gün boyu uyku modunda dolaşır. Kişinin hızlı bir şekilde kilo verdiği görülür. Bağışıklık sisteminin düşük olmasından kaynaklı olarak uyku hastalığına yakalanan birçok kişi diğer hastalıklarla da mücadele etmek zorunda kalabilir.

Uyku Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Uyku hastalığı tedavisi artık tıbbın ilerlemesi ile mümkündür. Uyku hastalığı tedavisinde kişinin teşhisi konulduktan sonra ardından bir ay kadar kişi dinlenecek moda bırakılır hareket etmemesi ve enerji kaybetmemesi sağlanır. Daha sonrasında ise kişi düzenli beslenme ve aldığı ilaçlar ve iğneler sayesinde direncini toplar ve uyku hastalığını bu şekilde atlatabilir.
" } ] }