{ "title": "Üveit Göz Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Uveit-Goz-Hastaligi-41.jpg", "date": "19.01.2024 16:37:54", "author": "hacer atalan", "article": [ { "article": "Üveit göz hastalığı: Göz üç kısımdan oluşmaktadır. En iç kısımda görmemizi sağlayan retina, en dış kısım olan beyaz bölüm sklera ve orta kısımda da uvea bulunmaktadır. Orta kısımdaki uveanın iltihaplanmasına üveit adı verilir. Gözün beslenmesini sağlayan bu tabaka iltihaplandığında, gözün tüm dokularını etkilemektedir.

Üveit göz hastalığı, genellikle başka hastalıklarla birlikte görünmektedir. Üveit hastalarının yüzde 30-40'ında hastalığın nedeni tam olarak bilinmemektedir. Bu nedenle çeşitli hastalıklar ve tahlillerle araştırılması gerekir. Acil müdahale edilmesi gereken bir durumdur. Her hastalıkta olduğu gibi geç tedavi hastalığın ilerlemesine neden olur. Bu durum göz bebeğinde bozukluklara, göz tansiyonunun yükselmesine, katarakt ve daha ileri durumlarda da kalıcı körlüğe neden olmaktadır.

Üveit göz hastalığının belirtileri nelerdir?
Üveit göz hastalığının tanı ve tedavisi nasıl yapılır?

İlk olarak hastanın Uzman bir göz doktoru tarafından muayene edilmesi gerekir. Belirtilere bakılarak hemen teşhis konulabilir. Yine de görmenin ne derece tehdit edildiği ve tedavinin etkinliğinin izlenmesi için ultrasonografi, anjiografi, ERG gibi ileri teknikler gerekli olabilmektedir.

Üveitin tedavisinde en çok kortizon ve göz bebeğini büyüten ilaçlar içeren damlalar kullanılmaktadır. Göz doktoru hastaya özel tedavi planı uygulayacaktır. İlaçların kullanımı iyileşmenin seyrine göre ayarlanır. Bunların yanında göz içine ve göz çevresine ilaç enjeksiyonları, iltihap hücrelerinin vitrektomi ameliyatı ile temizlenmesi gibi yöntemler gerektiğinde kullanılmaktadır.
" } ] }