{ "title": "Ürtiker Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Urtiker-Hastaligi-14.jpg", "date": "18.01.2024 23:17:25", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "Ürtiker Hastalığı, Halk tarafında kurdeşen olarak da bilinen bu hastalık vücudun çeşitli bölgelerinde meydana gelebilir. Deri üzerinde kırmızımsı pembe renkte gözüken kaşındıkça deriyi kabartan bir rahatsızlıktır.

Ürtiker hastalığı vücudun değişik yerlerinde tek veya daha fazla yerlerin kaşınması ile birleşerek tek bir bölgede oluşabilmektedir. Ürtiker çok rahatsız edici bir hastalıktır. Ürtikerde, herhangi bir zamanda, ortada herhangi bir sebep yokken veya kaşıntıyı oluşturabilecek bir etken bulunmazken vücudun herhangi bir yerinde birdenbire ortaya çıkar ve kaşıntılı bölge sürekli kaşınmak ister. Hastalığın ortaya çıkışı kişide sivrisinek ısırması gibi hissedilir. Bu durum daha çok bacakların kaba etlerinde, karın bölgesi, sırt ve kollarda rastlanır.

Ürtiker Hastalığının Türleri

Bu hastalıkta şikâyetlerin süresi 6 haftadan daha az sürdüğü takdirde buna akut ürtiker, bu süreden daha uzun süreli olan ürtiker ise kronik ürtiker olarak tanımlanır. Her iki ürtiker oluşumunda da aynı belirtiler gözlenebilmektedir. Burada kronik hale gelen ürtiker hastalığını önemsemek, ona göre önlem almak gerekmektedir. Ürtikerin bu türlerinden ayrı olarak bulunan bir başka türü de anjiyo ödemdir. Ürtiker anjiyo ödemde, deride meydana gelen kızarıklıklardan dudak ve gözlerde de şişlikler meydana gelmesidir. Ürtikerin anjiyo ödem türünde derinin alt tabakalarında da etkilenme söz konusudur. Anjiyo ödem sadece deride değil, genital bölgelerde, ağız içi ve boğazda da oluşum gözlenebilmektedir.

Ürtiker Hastalığının Sebepleri Nelerdir?

Ürtiker hastalığının en büyük sebeplerinden biri stres olarak gösterilmektedir. Bundan ayrı olarak genetik etkenler, bazı ilaçlar (Aspirin, penisilin), kabuklu deniz hayvanları, yumurta, süt, kuru yemişler, kakao, mantar, çilek, domates gibi besin türü yiyeceklerden kaynaklı olarak alerjik şekilde ortaya çıkabildiği gibi tonsillit, diş enfeksiyonu, farenjit benzeri enfeksiyonlar, vücudun herhangi bir bölgesindeki iltihaplanma, ev tozları, hayvan tüyleri, polen, küf, gibi solunumla alınan nesneler, bağırsak paraziti, böcek ısırması ürtiker hastalığına neden olabilir. Ürtiker hastalığı bu sebeplerden ayrı olarak yaz aylarında çoğu zaman güneş alerjisi şeklinde de kendini gösterebilmektedir.

Ürtiker Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bulaşıcı bir hastalık olmayan ürtiker hastalığında, akut ürtikerde, rahatsızlık süresi birkaç saat ile birkaç hafta arasında değişmekte iken, kronik ürtikerde ise bu durum yıllarca sürebilmektedir. Akut ürtiker için sebep olan etken tespit edilerek tedavi olunabilirken, kronik ürtikere sebep olan etken, yüzde 20-30 oranında bulunabilir. Ürtiker hastalığında farklı tedaviler uygulanır. Tedavi için ilk etapta ürtikere neden olan etkenin ne olduğu tespit edilerek, bu etkenin ortadan kaldırılması için tedavi uygulanır. Sonrasında ise hastanın ürtiker hastalığından kaynaklanan şikâyetlerin giderilmesi yönünde antihistaminik ilaçlar kullandırılır. Bu tedavide tek bir ilaç veya kombine ilaçlar verilebilir. Kullanılan bu antihistaminik ilaçlar ürtiker rahatsızlığını önleme ve ani atakların baskılanmasında etkili olur. Ender olarak kortizon da kullanılır. Alerjiden kaynaklanan ürtiker için sebep olan alerjik etkiden uzak kalınması gerekir.
" } ] }