{ "title": "Üreme Hastalıkları", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Ureme-Hastaliklari-78.png", "date": "20.01.2024 10:26:36", "author": "hacer atalan", "article": [ { "article": "
Üreme hastalıkları, Kadın ve erkeklerin üreme organlarında hastalıklar görülebilir. Bu hastalıklar tedaviyle ya da ameliyatla iyileşebilir. Fakat bazı hastalıkların tedavisi bulunmamaktadır. Üreme hastalıkları; işlevsel sorunlar, enfeksiyonlar, kanser ve doğuştan olan anormallikler olarak ayrılmaktadır.

Üreme hastalıkları

Prostat büyümesi: Erkeklerde görülen bu üreme sorunudur. İdrar torbası boynu ile sidik borusu başlangıcını çevreleyen salgı bezine prostat denir. Prostat büyümesinde idrar yapmada zorluk, idrarın damla damla gelmesi, ince idrar akması ve sık sık idrar gelmesi gibi sorunlar yaşanmaktadır. Tam olarak nedeni bilinmeyen bu üreme hastalığında, zamanında müdahale edilmediğinde sidik borusu tamamıyla tıkanabilir. Yapılacak olan ameliyatla prostat bezinin bir kısmı ya da tamamı alınır.

Bel soğukluğu: Üreme organında meydana gelen bakteriyel bir enfeksiyondur. Bel soğukluğu hem kadında hem de erkekte görülür. Bel soğukluğu cinsel ilişki sırasında ağrı, sık idrara çıkma, idrar yaparken acı ve yanma, vajina ya da penisten yoğun bulanık bir akıntı gelmesi gibi belirtiler göstermektedir. Mikroorganizma kana karıştığında daha büyük sorunlarla karşı karşıya kalınmaktadır. Bu nedenle geç kalınmadan doktora başvurulmalıdır.

Yumurtalıklarda kist: Kadınların yumurtalıklarında görülen kist genellikle zararsızdırlar. Bu zararsız olan kistler geç kalınmadan ameliyatla alınmaktadır. Çünkü kistin büyümesi daha büyük sorunlara yol açabilmektedir.

İdrar yolu enfeksiyonu: İdrarda normalde bakteri bulunmaz. Ancak Böbreğe ya da mesaneye bakteri girdiği takdirde idrarın içinde çoğalır ise idrar yolu enfeksiyonu meydana gelir. Kişinin hayatını olumsuz yönde etkilediğinden dolayı vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır. Doktorun verdiği ilaçlarla kolaylıkla tedavi edilmektedir.

Kısırlık: Hem kadında hem erkekte görülen bir durumdur. Kadında bulunan yumurtalıklarda, yumurta gelişmeyebilir. Erkekte ise sperm yumurta ile döllenme gerçekleşmez ya da sperm hiç bulunmayabilir. Hastalığın sebebine göre doktorlar tedavi uygulanmaktadır. Günümüzde ilerleyen tıp sayesinde, kısırlık tedavi edilebilir bir hastalık olmuştur.

Frengi: Tehlikeli bir hastalık olan frengi, zührevi hastalıkların en önemli olanıdır. Bu hastalık cinsel yolla bulaşmaktadır. Dış üreme organında sert bir çıban görülür. Frengi hastalığında vücutta bakır rengi deri döküntüleri görülür. Ayrıca ağız ve boğazda yaralar oluşur. Hastalığın son evresinde koroner atar damarlarında iltihap yapar, kalp bozuklukları ve sinir sistemiyle beyni tahrip etmeye kadar varır. Frengi hastalığının erken teşhisi kişinin hayatı bakımından çok önemlidir.

Rahim ağzı kanseri: bu hastalığın başlangıç noktası rahmi ve vajinayı birbirine bağlayan serviksdir. Kanserli hücreler bu bölgede çoğalmaya başlar. Rahim ağzı kanseri, yavaş ve belirti vermeyen sinsi bir hastalıktır. Özellikle 35 yaş üstü kadınların smear testi yaptırması ile rahim ağzı kanserinin tedavisi mümkündür. Kadınların smear testini düzenli olarak yılda bir defa yapılması, erken tanı için çok önemlidir.

Sistit: Mesanenin iltihaplanmasıdır. Üreme sisteminde ve idrar yolunda en çok görülen hastalıklardan biridir. Bu hastalık cinsel yolla, uzun süre idrar tutulması, genital temizliğe önem verilmemesi, idrar yollarını daraltıcı hastalıklar ve menopoz nedeniyle bulaşabilmektedir. Sistit, kadınlarda daha çok görülmektedir. Erken müdahale edilmez ise böbreklerde ve mesanede kalıcı hasarlar oluşturabilir.
" } ] }