{ "title": "Unutma Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Unutma-Hastaligi-75.jpg", "date": "20.01.2024 04:43:18", "author": "Ceyhun YILMAZ", "article": [ { "article": "
Unutma hastalığı, her insanın başına gelebilir fakat unutulan şeyleri çok fazla zaman geçmeden hatırlarız. Bu kısa süreli unutkanlık stres, yorgunluk, aşırı çalışma, kalabalık ortamda bulunma gibi faktörlerden ortaya çıkar ve geçicidir. Unutma hastalığı genellikle 65 yaş ve üzeri kişilerde görülür. Bu hastalığı kadınlarda daha çok görüldüğü tespit edilmiştir.

Unutma Hastalığı Belirtileri: bu tür hastalar ailesindeki kişilerin isimlerini unutur, hafıza kaybı yaşar, yaptığı bir işi yapmamış gibi hatırlar, tarih ve saatleri karıştırır, bir soruyu birkaç kez sorar ayrıca ne sorduğunu da unutur, günlük işlerini yapamaz hale gelir, basit bir konuda kendisi karar vermekte zorluk çeker, insanların yüzlerini unutur, dışarı çıktığında yolları karıştırır sonra da kaybolur, konuşmak ister fakat kelimeleri unutur, aradığı şeyi bulamama, sorumluluk almaktan kaçınma, ruh halinde bozukluk, davranışlarında değişiklik, yakın zamanı hatırlamama, eşyaların yerini unutma. Bunlar unutma hastalığının belirtileridir.

Unutma Hastalığı Nedeni: bu hastalığın nedeni henüz bulunamamıştır yalnız bazı sebepler bu hastalığa neden olduğu söylenilmektedir. Örneğin yaşlılık, beyinde bulunan bazı hücrelerin yavaş yavaş ölmesi, kalıtsal nedenler, depresyon, stres, kaygı, kullanılan ilaçlar, alkol, tiroit bezinin tam çalışmaması gibi durumlar bu hastalığa neden olur.

Unutma Hastalığı Tedavisi: bu hastalıkta erken teşhis çok büyük önem taşır, yapılan tedaviyle hasta tam olarak iyi olmaz fakat hastalığın ileri evrelere gitmesi yavaşlatılır. Hastalığın evresinde hasta yakınlarına çok iş düşüyor, öncelikle sabırlı olmak gerekiyor, hasta ne sorarsa sorsun ona dikkatli cevap vermek gerekir. Hastayı motive edecek cümleler kullanılmadır, hastaya sürekli yardım etmek gerekir ve bu yardımı da hastanın kabul etmesini sağlamak çok önemlidir. Hastanın düşünceleri sorulmalıdır, bu tip hastaların araç kullanması yasaktır. Hasta yakını hastayı sürekli takip etmelidir, beslenmesine dikkat etmelidir. Hasta çalışıyor ise çalışmayı bırakmalıdır. Bu hastalığa yakalanan hastaların durumu ilerledikçe artık kendi başına yemek yiyemez olurlar, banyo yapamazlar, giysilerini değiştiremez, tuhaf hayaller gördüklerini zannederler, tuvalete gidemezler ve altına kaçırmaya başlarlar. Unutma hastalığı olan hasta yakınlarını da artık zorlu bir süreç beklemektedir.
" } ] }