{ "title": "Tiroit Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Tiroit-Hastaligi-34.jpg", "date": "20.01.2024 08:37:34", "author": "Buse Özay", "article": [ { "article": "Troit hastalığı, Vücudumuzda yaşamsal işlevleri üstlenmekte olan tiroit bezi; radyasyon, yaşlanma ve iyot eksikliği gibi nedenlerden dolayı işlevlerini gerçekleştiremez duruma gelebilir. Tiroit bezi vücudumuzda gırtlağın önünde bulunmaktadır ve tiroit bezi birçok hormon salgılamaktadır. Bu nedenle vücudumuzun bütün metabolizmasını ve işlevlerini etkilemektedir.

Troit bezi bazı nedenlerden dolayı bozulabilmektedir. Bunlardan en önemlileri; mikroplar, vücudun ısısının değişmesi, yaşlanma, iyot fazlalığı ve iyot eksikliği, radyasyon, bazı hastalıklar için kullanılmakta olan bazı ilaçlar ve kanser gibi birçok neden tiroit bezinin bozulmasına neden olmaktadır. Tiroit hastalığı erkeklere göre kadınlarda daha fazla görülmektedir. Tiroit hastalığının etkisi yaşa göre değişmektedir.

Troit Hastalıkları
Troit Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Genel olarak tiroit hastalığının belirtileri ilk olarak boğaz kısmında bir şişlik meydana gelmesi ile başlamaktadır. Daha sonra bu şişlik ağrı ile devam etmektedir. Fakat ağrılar kişiye göre değişiklik gösterebilir. Boğazda bir baskı ses kısıklığı gibi etkiler tiroit hastalığının belirtileri olarak bilinmektedir.

Hipertiroit Belirtileri Nelerdir?
Troit bezinin hızlı çalışması hızlı bir şekilde anlaşılmamaktadır. Hızlı çalışması nedeni ile kişi ne kadar yemek yerse yesin aldığı besinleri hemen yakar ve kilo kaybetmesine neden olur.

Hipotiroit Belirtileri Nelerdir?
Hiportiroit kısırlığa neden olabilmektedir. Çünkü tiroit bezinin işlevi hormon salgılar ve hipotiroidi hastalığına yakalanan kişi hormon az salgıladığından dolayı sperm kalitesini ve sayısı düşürmektedir. Spermler daha yavaş ve düzensiz bir şekilde hareket edeceği için erkeklerde kısırlığa neden olabilmektedir.

Troit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Troit hastalıklarının çeşidi fazla olduğundan ötürü tedavilerinde de farklılık gösterir. Tiroit hastalığının çeşidine göre ya ilaç tedavisi uygulanır ya da ameliyat olmaktadır. Eğer kişinin tiroit bezinin tamamı alınır ise vücut hormon salgılamadığı için hormon ilaçları kullanılması gerekir.
" } ] }