{ "title": "Tiroid Hastalıkları", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Tiroid-Hastaliklari-78.jpg", "date": "21.01.2024 16:57:53", "author": "emine kedici", "article": [ { "article": "
Tiroit hastalıkları; endokrin kliniği tarafından takip edilen bir hastalık türüdür. Ülkemizde tiroit hastalarının sayısı oldukça fazladır. Özellikle son yıllarda bu sayı katlanarak artış dahi göstermektedir. Tiroit boynun ön kısmında bulunan ve yapısı itibariyle kelebeği andıran salgı bezlerine verilen isimdir. Bu salgı bezleri sayesinde salgılanan hormon vücutta yer alan birçok organın işlevlerini düzenli olarak yerine getirmesine katkı sağlamaktadır. Tiroit bezlerinin düzenli ve dengeli çalışmasını sağlayan organ ise beyindir. Beyinden alınan komut sayesinde tiroit adı verilen organ salgı üretme işlemini gerçekleştirmektedir. Tiroidin yeterli düzeyde hormon salgılaması insan sağlığı açısından çok büyük önem taşır. Tiroidin gerektiğinden eksik salgılandığı durumlarda veya fazla salgılandığı hallerde bazı sağlık sorunlarını yaşanılması da kaçınılmaz bir hal alır. Tiroit tarafından salgılanan salgı miktarı ya da tiroidin fiziki yapısına bağlı olarak birçok tiroit hastalığı meydana gelebilir. Bu hastalık türleri ve genel özellikleri aşağıda sıralanmaktadır.

Tiroit hastalıkları çeşitleri nelerdir?

En yaygın olarak görülen tiroit hastalıkları hipertiroidiiiiiiiii, hipotiroididir. Bu iki hastalık türü de salgılanan hormon miktarına göre belirlenir. Tiroit organının kendi yapısına bağlı olarak oluşan tiroit hastalıkları daha ağır şekilde seyreder. Bu hastalıklara örnek vermek gerekirse tiroit kanseri, tiroit iltihaplanması ve tiroit nodülü olarak sayılabilir. Bu 3 hastalık türü de genellikle tıbbi görüntüleme cihazı kullanılarak teşhis edilir. Bu cihazlar ultrason, tomografi, sintigrafi gibi malzemelerdir. Ayrıca çok ilerlemiş vakıalar için mutlaka biyopsi alınması gerekir.

" } ] }