{ "title": "Tiroid Hastalığı Belirtileri", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Tiroid-Hastaligi-Belirtileri-22.jpg", "date": "21.01.2024 03:50:55", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Tiroit Hastalığı Belirtileri, Vücutta birtakım aktiviteleri kontrol eden tiroit bezi, vücudumuz için büyük önem taşır. Endokrin bezlerinden yalnızca bir tanesi olan tiroit bezinin vücutta olması gerektiğinden az veya fazla salgılanması durumunda tiroit hastalığı ortaya çıkar. Tiroit hastalığı belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterilir. Fakat bazı durumlarda ise tiroit hastalığı belirti vermeden ilerleyebilir. Tiroit hastalığının en sık görülenleri vücutta aşırı miktarda tiroit hormonunun üretilmesi anlamına gelen hipertiroidiiiizm, vücudun gerekli olandan daha az tiroit hormonu üretilmesi olarak adlandırılan hipotiroidizm olarak bilinir. Ancak tiroit bezinin büyümesi yani guatr, tiroit nodülleri, tiroit kanseri de tiroit hastalığı olarak adlandırılır.

Tiroit hastalığı belirtileri nelerdir?

Hipertiroidiiiiiizm belirtileri, yorgunluk tiroit hastalığı olan hipotiroidizm en çok görülen belirtileri arasındadır. Hipertiroidiiiiiizm olan kişiler genellikle kendini yorgun ve bitkin hisseder. Bunun yanı sıra uyku bozukluğu, kişinin sürekli kilo alıp vermesi gibi kilo değişimleri, aşırı üzgün ve depresiflik gibi duygu değişiklikleri, konsantrasyon bozukluğu, panik atak, anksiyete, ishal ya da kabızlık gibi bağırsak problemleri, kas veya eklemlerde uyuşma ve karıncalanma hissi, adetin düzensiz olması, kısırlık, libido azlığı, saçların cansızlaşarak kuruması, saç dökülmeleri, vücut sıcaklığında yaşanan dengesizlikler, kolesterol düşüklüğü, yüksek tansiyon, kalp ritmi bozukluğu gibi belirtiler hipertiroidiiiizm tiroit hastalığı belirtileri arasındadır.

Hipotiroidizm belirtileri, bu tiroit hastalığının belirtileri hastalığın seyrine göre değişiklik gösterebilir. Bazı kişilerde hiçbir belirti ortaya çıkmazken bazı kişilerde belirtiler oldukça şiddetlidir. Hipotiroidizm, enerji azlığı, hareketlerin yavaşlaması, üşüme, terleme azlığı, deri renginde sararma, kırılgan yapılı tırnaklar, iştahsızlık, kas ve eklemlerde ağrı ve kramplar, kaslarda karıncalanma hissi, kabızlık, göz altı ve çevresinde şişlik, düzensiz adet ya da adetin kesilmesi, el ve ayakların şişmesi, ses kısıklığı ya da sesin kalınlaşması, unutkanlık, aşırı kilo alma ya da kilo vermede güçlük, horlama, işitme kaybı, kısırlık, kekemelik, kalp hızının azalması gibi belirtilerle ortaya çıkabilir.

Guatr belirtileri, düzensiz kalp atımı, aşırı hareketli olma, ellerde titreme, huzursuzluk, dikkat bozukluğu, susama hissi, iştahın artması, kasların güçsüzleşmesi, kemik erimesi, erkeklerde meme büyümesi ve sperm sayısında azalma, kadınlarda adetten kesilme, ağız kuruluğu, saç dökülmesi, aşırı sinirlilik ve öfkelenme, sık sık idrara çıkma, göz kapağının çekilmesi ve gözlerde büyüme, kolay yorulma, nemli ve sıcak deri, uykusuzluk, ishal gibi belirtiler guatr tiroit hastalığı belirtileri arasında sayılabilir.

Nodül belirtileri, genellikle kişide şikâyet durumu yaratmaz. Çoğunlukla hasta ve doktorun tesadüfen fark edeceği nodül tiroit hastalığı belirtileri bazı kişilerde nefes almada ve yemede zorluk, ses kalınlaşması ya da boyunda ağrı hissi olarak ortaya çıkabilir. Fakat genellikle belirti vermeden ilerleyen bu hastalık nodülün içinde kanama olduğu takdirde ağrı ve hassasiyet yapabilir.

Tiroit kanseri belirtileri, tiroit kanseri olan kişilerin birçoğunda hiçbir belirti yoktur. Ancak bazı hastaların boyun bölgesinde şişlik olabilir. Çoğu hastada ise alınan biyopsi ile kanser teşhisi konulur. Tiroit bezinin sert yapıya sahip olması ve hızlı olarak büyümesi kanser olasılığını artırır, bununla beraber boyun bölgesinde lenf bezinin şişmesi ve ses kısıklığı gibi durumlar tiroit kanseri belirtisi olabilir. Nadir durumlarda tiroit kanserinde boyun bölgesinde baskı hissi ve ağrı, nefes almada zorluk gibi şikâyetler olabilir. Tiroit hastalığı olan tiroit kanseri bazı durumlarda ise hipertiroidiiiizm, lenf bezi büyüklüğü ya da kemik kırıkları ile ortaya çıkabilir.
" } ] }