{ "title": "Tifo Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Tifo-Hastaligi-63.jpg", "date": "21.01.2024 03:27:47", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Tifo Hastalığı, Mikrobik hastalıklar grubunda yer alan tifo hastalığı, genellikle yaz ve sonbahar mevsiminde salgın olarak görülen bulaşıcı bir hastalıktır. Bu hastalık salmonella typhi olarak adlandırılan bakterilerden kaynaklanır. Bu virüs vücuda girdikten yaklaşık 1-2 hafta içerisinde belirtilerini göstermeye başlar ve tifo hastalığı tekrarlamayan bir defa geçirildikten sonra vücudun bağışıklık kazandığı bir hastalıktır.

Tifo hastalığı belirtileri nelerdir?

Hastalık şiddetine göre kişide hafif veya şiddetli birtakım belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olur. Çoğunlukla 4 hafta kadar süren tifo hastalığı kişide ilk olarak iştahsızlık, yorgunluk ve halsiz hissetme ile baş ağrısı olarak kendini belli eder. Başlangıçta ateş çok yüksek değildir. Ancak hastalıktan yaklaşık 1 hafta sonra ateş oldukça yükselir. Bununla beraber karın ağrısı gelişir ve baş ağrısı da daha da artarak devamlı hale gelir.

Tifo hastalığı yaşayan kişinin vücudu terlemediği için kurur. Hastalık 1 hafta geçtikten sonra oldukça şiddetlenir, ateş daha da artar ve kişide tansiyon düşmesi, bağırsak ve burun kanaması, kilo kaybı ve sırt ve karın etrafında kırmızı lekeler ortaya çıkar. Bu dönem hastalığın en şiddetli dönemidir ve bazı kişilerde dalak büyümesi de görülebilir. Bu dönemde kişi zekâsını kullanamaz duruma gelebilir, bademcikleri iltihaplanır ve yüzünün rengi donuklaşır. Hastalığın son haftasında ise bu belirtiler zamanla azalır ve ateş düşer.

Tifo hastalığı neden olur?

Salmonella bakterisinin neden olduğu tifo hastalığı, kişinin tükettiği yiyeceklerin yeteri kadar temiz olmaması veya kirli içme suları neticesinde ortaya çıkar. Kişinin kullandığı ve tükettiği içme suyunun içerisine kanalizasyon suyunun karışması neticesinde tifo salgını gelişir. İçme suları ve tüketilen besinler ile vücuda giren bakteriler sindirim sisteminde üreyerek bağırsakta bulunan lenf bezlerinde ve İnce bağırsaktaki player plaklarına yerleşir ve üremeye devam eder. Bakteriler çoğalarak kana karışmakla beraber karaciğer ve dalakta da çoğalmaya devam ederler. Çoğalan bakteriler yeniden kana karışır ve tifo hastalığının ortaya çıkmasına neden olur. Bununla beraber bu hastalığın nedenleri arasında ailevi faktörler ve kişinin kendi bünyesinden kaynaklanan bazı durumlar sayılabilir.

Tifo hastalığı tedavisi nasıl yapılır?

Birtakım tehlikeli hastalıklara yol açabileceği için oldukça tehlikeli ve hatta hayati tehlikesi olan tifo hastalığı, dolaşım yetmezliği, mide kanaması ve damar iltihabı gibi hastalıklara da neden olabileceği için mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Tifo hastalığı, doktor reçete edeceği vücutta bulunan bakterilerin engellemesini sağlayan birtakım antibiyotik ilaçlar ve ağrı ve ateş gibi belirtilerin hafiflemesi için ağrı kesici ateş düşürücü ilaçlar ile tedavi edilebilir. Ateş düşürücü ilaçlar ile ateş 3 gün sonra normale döner. Yetişkinlerde genellikle amoksisilin ve ampisilin antibiyotikleri kullanılır. Gebelere eve çocukları ise farklı antibiyotikler reçete edilir. İlaç tedavisi ile aynı zamanda kişi tedaviye destek vermek için beslenmesine de önem vermelidir. Genellikle karbonhidrat ve protein içeren besinler tüketilmesi oldukça faydalı olur. Bununla beraber bol bol su içilmesi de tedaviye destek olur.

Tifo hastalığından korunma yolları

Tüketilen besinlerin hijyenine önem verilmesi ve kullanılan içme sularının kontrol edilmesi ile tifo hastalığına karşı önlem alınabilir. Bununla beraber tifo aşısı da bulunmaktadır. Ancak bu aşısının koruma oranı yaklaşık %51-67 civarıdır. Bu nedenle tifo aşısı tam koruyucu olarak düşünülmeli ve hastalığa karşı mutlaka önlem alınmalıdır.
" } ] }