{ "title": "Temizlik Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Temizlik-Hastaligi-85.jpg", "date": "21.01.2024 18:08:53", "author": "emine kedici", "article": [ { "article": "
Temizlik hastalığı; özellikle bayanların yakalandığı bir hastalık türüdür. Temizlik sağlıklı ve kaliteli bir yaşamın gerçekleştirilebilmesi için olmazsa olmaz bir değerdir. Tüm dinler temizliğe özel bir önem verir ve bireylerin temizlik konusunda hassas davranması gerektiğini öğütler. Bireylerde başta dini vecibeler olamak üzere pek çok görevi yerine getirebilmek için ruh ve bedenden başlayarak bir temizlik faaliyetine girişir. Bu olması gereken temizlik anlayışıdır. Fakat her türlü davranışta olduğu gibi temizlik konusunda da abartıya kaçılması zararlıdır. Temizliğe gerektiğinden fazla vakit ve bütçe ayrılması hem bireyi hem de diğer aile bireylerini yıpratır. Hatta özellikle evli çiftler arasında bazı ailevi geçimsizliklerin dahi yaşanmasına neden olabilir. Bireylerin pek çok davranışı öğrenilmiş davranışlardır. Yani birey temizlik yapmayı da temizlik anlayışını, bu konudaki hassasiyetini çevresel faktörlere göre belirler. Bazı şeyleri rutin hale getirmek, sürekli aynı şeylerin yapıldığını görmek, dikkat çekerek farkındalık oluşturmak, evham yapmak, endişe, takıntı gibi nedenlere bağlı olarak birey farkında olmadan temizlik konusunda aşırılıklar yaşayabilir. Bu durumun süreklilik arz etmesi halinde ise kişinin temizlik hastalığına yakalanması artık kaçınılmaz bir hal alır. Temizlik hastalığı fiziksel değil tamamen ruhsal bir hastalık çeşididir. Bu hastalıktan kurtulabilmek için kişinin mutlaka psikolojik destek alması gerekir.

Temizlik hastalığının belirtileri?
Temizlik hastalığının zararları nelerdir?

Temizlik hastalığı ilk önce kendisini temizliğe aşırı duyarlılık şeklinde hissettirdiği için hem kişiye hem de çevresindeki bireylere rahatsızlık vermez. Fakat bu durum bir süre sonra temizlik hastalığına dönüşmeye başladığında hayat hem birey hem de aile efradı için yaşanmaz bir hal alır. Temizlik hastası kişi mutlaka bir arada bulunduğu kimselerden de aynı temizlik hassasiyetinin gösterilmesini ister. Örneğin çorapların kapıda çıkartılması, günde birkaç kez banyo yapılması, çok fazla kimyasal temizlik malzemesi kullanılması gibi. Bu durumda hastalığını bir an önce tedavi ettirilmesi gerekir. Aksi halde eşler arasında boşanmalar dahi meydana gelebilir.

Temizlik hastalığının tedavisi nasıl yapılır?

Hastalığın tedavisi için bireyin çevredekiler tarafından telkin edilmesi pek, işe yaramaz. Kişinin mutlaka tıbbi destek alması gerekir. Bu nedenle bir psikiyatri kliniğine başvurarak tedaviye başlanılmalıdır. Belki Uzman kişi de aynı sözleri sarf edecektir fakat bu kişilerin hasta üzerinde tesiri daha kuvvetlidir.
" } ] }