{ "title": "Tavuk Hastalıkları", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Tavuk-Hastaliklari-47.jpg", "date": "23.01.2024 03:15:39", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Tavuk Hastalıkları, Tavuk insanların eti ve yumurtası için besledikleri kanatlı bir hayvandır. Tavuklarda diğer hayvanlar gibi birçok hastalıklara yakalanabilmektedir. Özellikle çiftliklerde toplu bir halde yaşamakta olan tavuklar hastalıklar açısından büyük bir risk altındadır. Birkaç tavuğun hastalanmasıyla neredeyse çiftlikteki tüm tavuklarda bu hastalığa yakalanmaktadır.

Tavuk Hastalıkları: Hastalık gelmeden tedbirini almak en doğru davranıştır. Bu tedbirlerin başında da aşı gelmektedir. Hastalanan hayvanın tedavisi neredeyse mümkün değildir; tedavi ihtimali olsa bile birçok hayvanın telef olmasının önüne geçilememektedir. Bu ekonomik açıdan yetiştiriciyi etkilemektedir.

Tavuklarda görülen hastalıkların büyük çoğunluğu mikro organizmalar nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Virüslerin sebep olduğu hastalıkların birçoğunun tedavisi yoktur. Bu sebeple hastalık gelmeden mutlaka koruyucu tedbirlerin alınması gereklidir. Hayvanlarda görülen bir kısım hastalıklar insanlara da bulaşmaktadır.

Başlıca Tavuk Hastalıkları

Kronik Solunum Yolları Hastalığı: Çoğunlukla genç hayvanlarda görülmektedir. Bu hastalığa yakalanan tavukların civcivleri de hasta doğarlar. Bu civcivler başka çiftliklere transfer olurlarsa hastalık oradaki tavuklara da geçer. Hastalığa yakalanan hayvanlar zor nefes alır. Tavuklar sanki ötecekmiş gibi kafalarını öne doğru uzatarak nefes alırlar. Bu durumdaki tavuklar iyi beslenemedikleri için zayıflarlar. Tavukları bu hastalıktan korumanın en önemli yolu yaşam alanlarının havadar ve temiz olmasını sağlamaktır.

Beyaz İshal: Çoğunlukla civcivlerde görülmekte olan bu hastalık ölümcüldür. Hasta tavukların civcivlerinde bu hastalık görülür. Çok kolay bulaşmaktadır. Kuluçka döneminde yeterli tedbir alınmaz ise hastalık her yere bulaşır. Beyaz ishal gereken titizlik gösterilmezse yem, ilaç, kullanılan araç gereçler ile fare ve kuşlar vasıtasıyla diğer alanlardaki tavuklara da bulaşabilir. Tavuklar yaşamlarının sonuna kadar hastalığı bulaştırırlar. Beyaz ishale yakalanan tavuklar birbirlerine sokulurlar ve hızlı bir biçimde nefes alırlar.

Genel temizlik kurallarına uymak tek korunma yöntemidir. Kümesler, boş kaldığı dönemlerde çok iyi temizlenmelidir. Fare ve benzeri hayvanlar hastalıkların bulaştırıcısı oldukları için bu dönemde mutlaka yok edilmelidir.

Kanlı İshal: Tavukların bağırsaklarında yaşayan parazitler bu hastalığa neden olurlar. Genç tavuklar daha etkilenirler. Hastalanan tavuklar halsiz ve solgundurlar. Tüyleri kabarır ve dışkıları kanlı ishal biçimindedir. Hastalık kümeste ya da çiftlikte hızla yayılarak tavukların ölümüne sebep olur. Parazitlerin yumurtaları çiftlikte kullanılan araç-gereç ve yemle hızla sağa sola yayılarak hastalık bulaşır.

Tavukların altına serilen materyalin ıslaklığı hastalığın bulaşmasını kolaylaştırır. Altlığın bu nedenle kuru tutulması çok önemlidir. Kanlı ishali önleyici ilaçlar düzenli kullanılarak ve temizlik kurallarına uyulursa hastalık oluşmaz.

Tavuk Tifosu: Hastalık yumurta ile bulaşmaktadır. Hasta tavuğun yumurtasından çıkan civcivlerde hastadırlar. Bu nedenle hasta tavukların yumurtaları damızlık olarak kullanılmamalıdır. Ayrıca hayvanların birbirlerine temasıyla ve yemlerle de bulaşmaktadır. Hastalanan tavukların ibikleri solar, yeşil ishal görülür ve tüyleri kabarır. Tedavi yolu olsa da tavuklar tedaviye cevap verene kadar tavukların %70-80'i telef olur. En iyi yol temizliğe dikkat etmek ve hasta hayvanların yumurtalarını yok etmektir.

Yalancı Veba: Tavuklarda sıklıkla görülen bulaşıcı bir hastalıktır. Ani tavuk ölümleri ile başlar. Hastalığın kaynağı pisliktir. Hasta tavukları yok ederek, temizlik ve dezenfekte edilerek tavuklar kurtarılabilir.

Kanibalizm: Kalabalık, sıcak ve aşırı aydınlatılan ortamlar, yetersiz kötü yem, vitaminsiz ve tuzlu yemlerin neden olduğu da bilinir. Tavuklar, birbirlerine gagaları ile zarar verip tüylerini yolarlar. Tavuklar için gerekli ortamın düzenlenmesiyle çözüm elde edilir.
" } ] }