{ "title": "Tavşan Hastalıkları", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Tavsan-Hastaliklari-21.jpg", "date": "22.01.2024 01:34:49", "author": "Esma KOÇ", "article": [ { "article": "Tavşan hastalıkları, Tavşanların birçok çeşidinin olması gibi sıklıkla rastlanan hastalıkları da bulunmaktadır. Bahsedeceğimiz tavşan hastalıklarının belirtileri görüldüğünde acil olarak veterinere kontrole götürülmesi gerekir. Genellikle tavşanları hastalanmasında en büyük etken strestir. Tavşanlara sağlıklı beslenmeyi sağlamak, onlara uyumlu yaşam alanları sağlamak ve kemire bilmeleri için onlara uygun materyaller verilmelidir. Hastalanmış olan tavşanı sağlıklı tavşanların yanından ayrılması gereklidir.

Tavşan hastalıkları nelerdir?

Tüy yutma: Tavşanlar kendini temizlerken yalanmasından dolayı tüyler bağırsak ve midelerinde birikir. Buda trichobezoar ismindeki kıl yumaklarına neden olur. Tüy dökme zamanında daha çok tüy dökmelerinden kaynaklı daha fazla tüy yutmaktadır. Bunları da dışkılama sayesinde dışarı atarlar. Bu işlemi yapabilmeleri için sindirim sistemlerini oldukça sağlıklı ve vücutlarına ihtiyaçları olduğundan fazla su almalıdır. Eğer vücuduna su alımı fazla olmaz ise tüyler birbirine yapışarak tavşanın tıkanmasına neden olur. Bunun önüne geçebilmek için ise doğru besleme yeterli olacaktır. Tedavinin esas amacı tüyleri engellemek değildir, sıvı alımına ve beslenilmesi dikkat edilmesi gereklidir. Tavşanın bu rahatsızlığı tedavi edilmez ise ölüme kadar devam edebilecek bir hastalıktır.

Kulak uyuzu: Tavşan hastalıkları içerisinde en yaygın olanıdır. Kulak uyuzunun nedeni psoroptes cuniculi virüsüdür. Ayrıca tavşanların birbirine temas etmesi ile rahatlıkla bulaşabilir. Bu rahatsızlık tavşanın kulağında kabuklanma, sulanma ve kulak tahrişine sebep olur. Başlangıç yeri kulak olup ilerleyerek yukarı kısma doğru yayılır. Kulak uyuzu deride kızarıklığa, beyaz gri akıntıya ve ağrı meydan getirir. Bir başka belirtileri ise kulakları ve başı sallamak, kaşıntı, huzursuzluk gibi problemleri de beraberinde getirir. Tavşan bu rahatsızlıktan dolayı kulaklarında kalınlaşma ve ısırma gibi sorunlar görülür. Bu rahatsızlık tedavi edilmez ise sinir sistemi ve orta kulağını etkileyerek diğer kısımlara da uyuz yayılımına sebep olur.

Diş hastalıkları: Tavşanların devamlı olarak dişleri uzar. Bu dişlerin neredeyse haftalık olarak 3 mm aşınması lazımdır. Tavşanlar kemirecek bir şeyler bulamadığı zaman çiğneme görevini yerine getirememektedir. Kavisli diş yapısına sahiptirler. Eğer dişleri aşınmaz ise büyür. Sonrasında karşı tarafındaki dişlerin içerisine ya da dilin uç kısmına batarak yara olmasına neden olur. Dişlerden kaynaklı olarak tavşan beslenmekte zorluk çeker. Diş hastalıkları travmalar, enfeksiyon, genetik yapıları ve sistematik hastalıklardan dolayı meydana gelebilir. Hastalığın belirtileri iştahsızlık, gıda konusunda seçicilik, ağzından gıdaları düşürme, gözyaşı artması, gözlerde şişme, burun akıntısı ve diş gıcırdatma gibi problemler şeklinde gösterir. Tedavi yöntemi olarak diyet uygulanır. Bununla beraber veteriner kontrolünde tedavisi devam eder. Tavşan hastalıklarından diş hastalığına yakalanmaması için bu canlıya devamlı olarak kemirecekleri bir şeyler verilmelidir.

Diğer tavşan hastalıkları
" } ] }