{ "title": "Tavşan Göz Hastalıkları", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Tavsan-Goz-Hastaliklari-77.jpg", "date": "19.01.2024 21:15:59", "author": "Canan", "article": [ { "article": "Tavşan Göz Hastalıkları, Tavşan küçük ve oldukça sevimli bir canlıdır. Genellikle siyah ve beyaz renkte görülür. Evcil ve yabani tavşan olarak çeşitleri vardır. Yabani tavşan bazen kahverengi de olabilir. Dağ ve ormanda avlanır. Evcil tavşan ise evde beslenir. Hassas canlıdır. Küçük darbe, yanlış besleme ve banyo yaptırma veya onunla oynarken darbe etme tavşanda ciddi sağlık sorunu oluşturur. Tavşanın en hassas olduğu yer gözleridir. Tavşanlar birçok göz hastalığına maruz kalırlar. Kişi evinde tavşan besliyorsa veteriner tarafından bilgi edinip bilinçli bakıp beslemelidir. Yanlış bakım şartı tavşanın göz körlüğüne ve ölümüne neden olabilir.

Tavşan göz hastalıkları

Mikzomatozis hastalığı: Tavşana dıştan enfeksiyon olarak bulaşır. Tavşanın gözüne veya iç organına bu hastalık hâkim olur. Genellikle gözde etki eder. Göze virüs, bakteri kapar ve gözde ciddi yara körlük meydana getirir. Tavşanın göz çevresi ve göz tansiyonu hasar görür.

Glokoma: Tavşanda ciddi göz hastalığına neden olur. Göz tansiyonu hastalığıdır. Tavşanda görme bozukluğu, gözde ağrı, göz kapağını açamamak, göz sulanması ve göz bölgesinde kaşıntı oluşur. Tavşanın gözünde ciddi problem oluşur. Veteriner yardımıyla erken teşhis yapılmalıdır. Tavşanın göz körlüğüne neden olur ve hastalık diğer gözde de oluşabilir.

Göz bulutlu hastalığı: Tavşanın gözünde devamlı görülen hastalık türüdür. Bu hastalığın asıl nedeni strestir. Tavşanın gözüne perde iner ve daha açamaz hale gelir. Hastalık zaman geçtikçe kendi kendine düzelebilir. Tavşan korkunca, ürkünce, yuvasından kaybolunca, üzülünce, yavrusunu kaybedince ve yavrusu ölünce bu hastalık oluşur. Tavşanda durgunluk iştahsızlık olur. İştahsız oluşu tavşanın ölümüne neden olur.

Göz ülseri ve kornea yırtıkları: Her hayvan cinsinde görülen hastalıktır. Göz üzerinde yırtılma, çizilme, cisim kaçma ile oluşur. Göz ülseri ile gözde ciddi yara meydana gelir. Göz enfeksiyon kapar. Gözün tamamında iltihap oluşur. Mutlaka erken veterinere gidilmelidir. Tavşanda körlük meydana gelebilir.

Tavşanda göz hastalığı oluşmaması için dikkat edilmesi gerekenler

Tavşan düzenli ve bilinçli beslenmelidir. Tavşanın barınma yeri temiz ve hava alabilen ferah yer olmalıdır. Dışkısı günlük temizlenmelidir. Havuç, salatalık ve yeşillik verilmelidir. Tavşan banyo yaptırılmamalıdır. Gözüne su ve cisim kaçmamasına dikkat edilmelidir. Tavşana el ve ayak darbesi yapılmamalıdır. Sıcak yemek verilmelidir. Tavşan uzun yola çıkarılmamalı ve kafes içinde kapalı tutulmamalıdır. Tavşan açık alana bırakılmalı hareket etmesi sağlanmalıdır. Tavşanda farklı durum hissedildiği zaman veterinere gidilmelidir.
" } ] }