{ "title": "Talasemi Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Talasemi-Hastaligi-96.jpg", "date": "19.01.2024 03:18:22", "author": "Sedef", "article": [ { "article": "
Talasemi hastalığı: Talasemi hastalığı tıpta kansızlık olarak tanımlanır. Genel olarak bir yaşından önce solukluk, gelişme geriliği ve hepatomegali (Dalak büyümesi) ile kendini gösterir. Eğer tedavi edilmez ise kişide bazı problemlere neden olabilir. Özellikle yüz ve çene de zayıflama, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları, pankreas ve karaciğerde bozukluklara neden olmaktadır. Talasemi hastalığının nedeni kansızlıktır. Halk arasında vücutta kan oranının az olması olarak bilinen kansızlık aslında yanlış bilinmektedir. Çünkü kansızlık kanda bulunan alyuvar oranının az olmasıdır. Bu duruma anemi yani kansızlık denir. Alyuvarların yapısında bulunan hemoglobin yapısında bozukluk olmasıdır. Talasemi hastalığı eğer tedavi edilmez ise kişide bazı sağlık sorunlarına neden olabilir. Özellikle kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği, karaciğerde bazı sorunlara ya da kişide enfeksiyon oluşumuna neden olabilir. Kullanılan ilaçlar kişide yan etkiye neden olursa bu durumda kanda fazla miktarda demir birikimi olur ve bu durum kalp ve karaciğerde bazı sorunlara neden olmaktadır. Artık anemiye karşı demir ve demir bağlayıcı ilaçlar kullanılmaktadır. Bu durum vücutta demir birikmesini önlemektedir.

Talasemi hastalığı genetik bir hastalıktır. Anne veya baba da var ise bu hastalık çocuğa da geçebilir. Talasemi hastalığı hemoglobin hücrelerinin DNA yapısının değişmesi ve bozulması sonucunda meydana gelir. Hemoglobin yapısında meydana gelen bozulma nedeni ile talasemi hastalıklarında normal yapılı hemoglobin üretimi bozulur ve bu duruma anemi ya da kansızlık denir.

Talasemi hastalığının belirtileri nelerdir?

Talasemi hastalığı vücutta farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Özellikle kişilerde yorgunluk, halsizlik, mutsuzluk, sürekli uyku hali, güçsüzlük, soluk renksiz bir cilt, kemiklerde şekil bozukluğu, kemik gelişiminin uzun sürmesi, kısa boy, hemoglobinden dolayı idrar renginin koyulaşması ya da karında şişlik ve ağrıyla kendini belli eden bir hastalıktır.

Talasemi hastalığının tedavisi nasıl yapılır?

Talasemi hastalığı tedavisi mümkün olan ve korkulacak bir hastalık değildir. Hastalığı tedavisinde kişi ilaç kullanmak zorunda değildir. Fakat aneminin ciddiyetine göre tedavi uygulanır. Doktorun vermiş olduğu tedavi ve ilaçları düzenli olarak kullanınız ve her hastalıkta olduğu gibi Talasemi hastalığı olanlar da hastalığı ile barışık olmalıdır. İnsanlar kendilerinde bulunan hastalık ile barışık olmalı, yaşamayı öğrenmelidir.
" } ] }