{ "title": "Su Çiçeği Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Su-Cicegi-Hastaligi-74.jpg", "date": "18.01.2024 22:22:42", "author": "haceryaman", "article": [ { "article": "Su çiçeği hastalığı, Özellikle çocuklarda görülür ve bulaşıcı bir hastalıktır. Su çiçeği hastalığına neden olan virüs havada uzun süre yaşayabilmektedir. Ayrıca su çiçeği geçiren bir kişideki döküntülerin içinde bulunan sıvı da hastalığın bir başkasına geçmesine neden olmaktadır. Su çiçeğine neden olan virüsün adı voricella zoster olarak bilinmektedir. Bu virüs vücuda yerleştikten 10- 15 gün sonra su çiçeği hastalığının belirtileri gözlemlenmeye başlar. Vücuttaki kuluçka süresi 7 ile 15 gün arasında olan voricella zoster virüsü özellikle çocuklarda birçok belirti eşliğinde açığa çıkmaktadır.

Çoğu zaman hayatta bir kere geçirilen bir hastalık olan su çiçeği hastalığı aşısız çocuklarda çok daha ağır bir şekilde yaşanmaktadır. Bu nedenle su çiçeği hastalığının çocuklarda hafif atlatılması için aşı tedavisi uygulanır. Böylece su çiçeği virüsü çocuk vücuduna geçiş yaptığında kolay bir şekilde atlatılır. Hastalığın belirtileri arasında yer alan içi su dolu kabarcıklar 10 gün içinde iyileşerek kabuk bağlayıp dökülür. Bu döküntülerin iz kalmaması için yaraların koparılmaması ve kabarcıkların patlatılmaması gerekmektedir.

Su çiçeği hastalığı belirtileri nelerdir?
Su çiçeği hastalığı tedavisi nasıl yapılır?

Su çiçeği tedavisinde antibiyotik ilaçlar kullanılmaz. Bu hastalıkta antibiyotik ilaçlar hiçbir fayda sağlamaz. Bu ilaçları kullanmak yerine çocuk ılık bir ortamda tutulmalıdır. Vücuttaki kaşıntı ve terlemeyi önlemek için çocuğun ferah ve ılık bir ortamda olması gerekmektedir. Daha sonra çocuğu sade su ile sabun, şampuan ve lif kullanmadan ılık bir duş aldırmanız gereklidir. Bu duş çocuktaki yüksek ateşe ve kaşıntıya iyi gelecektir. Ayrıca çocuğun hastaneye giderek Doktor tarafından reçete edilen krem ve losyonları kullanması gereklidir. Su çiçeği hastalığında çocukta görülen belirtilerin azalması için sağlıklı besinlerle çocuğu beslemek gerekir. Pamuklu pijama tercih etmek de oldukça önemlidir. Dar ve sıkıcı giysilerden bu hastalık döneminde kaçınmak gerekir. Çocuk su çiçeği aşısı olmadan bu hastalığı geçiriyorsa daha hastalığın şüphelenme aşamasında bile çocuğu zaman kaybetmeden doktora götürmek gereklidir. Su çiçeği aşısız çocuklarda oldukça tehlikeli sonuçlara neden olmaktadır. Bu nedenle ağır belirtilerle yaşanan su çiçeği hastalığı mutlaka tıbbi müdahale gerektirmektedir.
" } ] }